Cianotipično

Foto: O. A. Razstava
CIANOTIPIČNO: eksploracija in obujanje zgodovinskih fotografskih tehnik, ki bo 27. 6. 2019 ob 19:00 v Galeriji Mi Ka Do, Slovenska cesta 6, Ljubljana.
Oglej si celoten članek

Razstava obsega serijo fotografij, ki so jih na podlagi raziskovanja in romanja po Notranjskem regijskem parku z uporabo zgodovinske fotografske tehnike – cianotipije ustvarile študentke in študenti Oddelka za fotografijo VIST, v okviru projekta pa so sodelovale še študentke ALUO in FDV. Motivika beleži specifično krajino, ljudi in način življenja v okolici Cerknice.

Fotografske tehnike, na katerih je temeljil razvoj fotografije od njenega rojstva v tridesetih let devetnajstega do konca dvajsetega stoletja, so se v veliki meri umaknile mlajši, digitalni sestri. Tako je današnja fotografija večinoma digitalna: film, stekleno ali celo kovinsko ploščo so zamenjala digitalna tipala, kemijske procese izdelovanja fotografij so zamenjale najsodobnejše tiskarske tehnike.

Na otvoritvi boste priča tudi demonstraciji zgodovinske fotografske tehnike – cianotopije, lahko se boste seznanili s postopkom in si ogledali fotografske kamere velikega formata, ki se uporabljajo za izvedbo postopka.

Avtorice/avtorji/sodelujoči:
Andraž Vončina, Katarina Jurov, Lovro Megušar, Nataša Ilec, Nina Krajnc, Rebeka Mlakar, Saša Ribič, Tina Pugelj, Žiga Leški Kosič

Serija fotografij je rezultat sodelovanja študentov v Študentskem projektu za družbeno korist projektu (ŠIPK): Reinvencija, ohranjanje in promocija zgodovinskih fotografskih tehnik in postopkov.

Projektni partner projekta in so-producent je Galerija Mi Ka Do. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Delo je potekalo pod vodstvom mentorjev I. Ž. Prošića, B. Zupančiča, M. Trebušaka idr.

Razstava bo na ogled v Galeriji Mi Ka Do od 27. junija do 7. julija 2019.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.