Nova joga za ekstremiste

Foto: Žurnal24 Acro joga je zanimiva popestritev osnovne joge. (Foto: Shutterstock)
Acro joga se izvaja v paru, temelji na zaupanju in povezavi s partnerjem.
Oglej si celoten članek

Acro joga je novejša oblika joge v paru, ki se je razvila v ZDA ter združuje prvine joge, tajske masaže in akrobatskih vaj. Od klasične hatha joge se razlikuje predvsem v izvedbi, saj temelji na izvajanju v paru; tu v ospredje prihajajo zaupanje med partnerjema ter njuna povezava in poglabljanje skozi dotik. "Ta joga se težko primerja s tradicionalnimi pristopi v hatha jogi, ki poleg telesne poudarjajo duhovno plat," pojasnjuje Sneža Vidovič, vodja Joga studia Sadhana v Ljubljani.

Konča se z masažo
Izvajanje acro joge se začne v krogu, ki udeležence poveže skozi gib in dihanje. Sledijo jogijske vaje, namenjene ogrevanju in pripravi telesa na tekoče zaporedje vaj, ki se izvajajo v paru. "Zahtevnost vaj se stopnjuje, da smo na koncu pripravljeni na inverzne ali obrnjene položaje in na položaje, v katerih je na vrsti resnična preizkušnja zaupanja," pravi Vidovičeva. Praksa se sklene z nekajminutno tajsko masažo.

Ni za začetnike
Po ocenah Vidovičeve acro joga ni primerna za vsakogar. "Vsekakor je za drznejše, za tiste, ki želijo ekstremne izkušnje. Sama je ne bi priporočala začetnikom in ljudem, ki imajo težave s hrbtenico," pove sogovornica. Acro joga se v Sloveniji ponuja le občasno, kadar pri nas gostujejo tuji učitelji. "Gre za dokaj novo prakso joge, ki bo za to, da prepriča slovensko jogijsko sceno, zagotovo potrebovala čas," pristavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.