Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Nova joga za ekstremiste

Acro joga je zanimiva popestritev osnovne joge. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Acro joga se izvaja v paru, temelji na zaupanju in povezavi s partnerjem.

Acro joga je novejša oblika joge v paru, ki se je razvila v ZDA ter združuje prvine joge, tajske masaže in akrobatskih vaj. Od klasične hatha joge se razlikuje predvsem v izvedbi, saj temelji na izvajanju v paru; tu v ospredje prihajajo zaupanje med partnerjema ter njuna povezava in poglabljanje skozi dotik. "Ta joga se težko primerja s tradicionalnimi pristopi v hatha jogi, ki poleg telesne poudarjajo duhovno plat," pojasnjuje Sneža Vidovič, vodja Joga studia Sadhana v Ljubljani.

Konča se z masažo
Izvajanje acro joge se začne v krogu, ki udeležence poveže skozi gib in dihanje. Sledijo jogijske vaje, namenjene ogrevanju in pripravi telesa na tekoče zaporedje vaj, ki se izvajajo v paru. "Zahtevnost vaj se stopnjuje, da smo na koncu pripravljeni na inverzne ali obrnjene položaje in na položaje, v katerih je na vrsti resnična preizkušnja zaupanja," pravi Vidovičeva. Praksa se sklene z nekajminutno tajsko masažo.

Ni za začetnike
Po ocenah Vidovičeve acro joga ni primerna za vsakogar. "Vsekakor je za drznejše, za tiste, ki želijo ekstremne izkušnje. Sama je ne bi priporočala začetnikom in ljudem, ki imajo težave s hrbtenico," pove sogovornica. Acro joga se v Sloveniji ponuja le občasno, kadar pri nas gostujejo tuji učitelji. "Gre za dokaj novo prakso joge, ki bo za to, da prepriča slovensko jogijsko sceno, zagotovo potrebovala čas," pristavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.