Islandci znamenito navijanje pripeljali od drugod

Foto: Epa Islandija
Islandci slovijo po svojem navijanju.
Oglej si celoten članek

Islandija tokrat prvič nastopa na svetovnem prvenstvu, svoj značilni Huh, ki ga spremljajo s ploskanjem, pa so v Rusijo pripeljali z evropskega prvenstva v Franciji. Pred dvema letoma se je islandsko navijanje prijelo, zdaj pa ga Islandci navdušeno prikazujejo tudi v Rusiji. A še leta 2014 je bila takšna spodbuda neznana tudi na velikem otoku na severu Atlantika.

Šok za Argentino Islandski režiser zaustavil Messijev strel z 11-metrovke

Tako imenovano islandsko 'skol' navijanje, ki vsebuje vikinški krik Huh in ploskanje, po imenu izvira iz švedske, danske in norveške besede skål. Skål je bila v preteklosti posoda najpogosteje napolnjena s pivom, ki so si jo prijatelji podajali med zabavo. Zdaj velja ta beseda za nekakšen slovenski "na zdravje".

Pred štirimi leti so skol navijanje Islandci uvozili iz Škotske. Takrat so navijači islandskega Stjarnana v Evropski ligi gostovali pri škotskem Motherwellu, kjer jih je navdušilo gromozansko ploskanje, navijanje pa so uvozili na Islandijo, kjer so ga odlično sprejeli.

Za uvoz takšnega navijanja so se leta 2016 odločili tudi navijači kluba NFL Minnesota Vikings. Ljubitelji ameriškega nogometa na stadionu U.S. Bank Stadium sicer namesto Huh! vpijejo Skol!

Skupina C Galskim petelinom do težke zmage pomagal tudi VAR

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.