Mundial 2018
1872 ogledov

Islandski režiser zaustavil Messijev strel z 11-metrovke

Lionel Messi Epa
Neuspešen začetek za gavče.

Argentinska in islandska nogometna reprezentanca sta se v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Moskvi razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

Islandija je na svoji uvodni tekmi na svetovnih prvenstvih tako prišla do točke proti enim od favoritov za končni uspeh, Argentincem z Lionelom Messijem, ki je veliko, a neuspešno poskušal. Slednji so prevladovali v številu strelov (25:9, 7:3 v okvir vrat), v posesti žoge (73:27 odstotkov), številu podaj, natančnosti podaj in še nekaterih elementih nogometne igre, a v najpomembnejšem sta bili ekipi izenačeni na 1:1. Dvakratni svetovni prvaki so večino časa preživeli na polovici Islandcev, ki pa so se v velikem številu in organizirano branili ter zdržali vse nalete Južnoameričanov, ki so med drugim zapravili tudi najstrožjo kazen.

Nogometaši Argentine so pričakovano imeli pobudo v prvem polčasu in v osmi minuti je Nicolas Tagliafico z glavo le za malo zgrešil cilj. V 17. minuti je prvič na tekmi streljal Messi, a je islandski vratar posredoval brez večjih težav, dve minuti pozneje pa so "gavči" povedli, potem ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Sergio Aguero in zadel pod prečko z 12 metrov.

SP 2018, Francija, Avstralija Skupina C Mundial 2018 Galskim petelinom do težke zmage pomagal tudi VAR

Islandci niso prav veliko silili v napad, a imeli v deseti minuti lepo priložnost za vodstvo, toda Birkir Bjarnason je s približno enajstih metrov zgrešil cilj. Izenačili pa so v 23. minuti, ko je zmedeno argentinsko obrambo, ta je po mnenju mnogih šibki del argentinske izbrane vrste, kaznoval Alfred Finnbogason, ko je v mrežo pospravil slabo odbito žogo Willyja Caballera. Finnbogason je dosegel prvi islandski gol na svetovnih prvenstvih.

Po umirjenem začetku drugega dela in novi prevladi Argentincev so slednji v 64. minuti imeli na voljo najstrožjo kazen po prekršku Hordurja Magnussona, z bele točke je streljal Messi, a je Hannes Halldorsson njegov poskus obranil. Malce pozneje je bil Messi nenatančen še s prostega strela z dobrih 20 metrov.

Lionel Messi | Avtor: Epa Epa

V 71. minuti je poskusil Ever Banega s približno 20 metrov, a ni povzročil nobenih težav islandskemu čuvaju mreže. Deset minut zatem je z 20 metrov spet sprožil Messi, a le za nekaj centimetrov zgrešil cilj. V 88. minuti je od daleč meril še Javier Mascherano, a tudi on neuspešno. Mascherano je sicer že 144. nastopil za Argentino in s tem prehitel dosedanjega rekorderja Javierja Zanettija.

Messi je zapravil četrto enajstmetrovko iz zadnjih sedmih strelov z bele točke, ki jih je izvedel za Barcelono in Argentino.

Že v sodniškem dodatku je v kazenskem prostoru znova streljal Messi, a z desnico žogo poslal čez gol, tako da so se Islandci lahko veselili velike točke.

Za igralca tekme je bil izbran islandski čuvaj mreže Halldorsson, ki si kruh sicer služi tudi kot režiser. Spodaj si lahko ogledate reklamo, ki jo je režiral: 

Halldorsonu se očitno ni treba bati za kruh tudi po koncu nogometne kariere. 

Komentarjev 1