Šport > Nogomet
4296 ogledov

"Favorit je Brazilija, navijali bomo za Hrvate"

sašo udovič reprezentanca euro 2000 EPA Marinko Galić (spodaj skrajno levo), ob njem Sašo Udovič.
Slovenski nogometni veljaki so v en glas izbrali favorita svetovnega prvenstva v Rusiji in razkrili, za koga bodo v prihajajočem mesecu še prav posebej stiskali pesti.

Na moskovskem stadionu Lužniki se je s slavnostno prireditvijo v četrtek začelo 21. nogometno svetovno prvenstvo, na katerem se bo 32 reprezentanc od 14. junija do 15. julija merilo za najprestižnejšo reprezentančno lovoriko.

Slovenski poznavalci širšega nogometnega prostora največ možnosti za končno zmago pripisujejo petkratnim svetovnim prvakom Brazilcem, ki v Rusiji lovijo prvi naslov na mundialu po letu 2002.

Marinko Galić | Avtor: Profimedias Profimedias

"Brazilija je absolutni favorit," je prepričan nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić, ki je leta 2002 v slovenskih barvah zaigral na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem.

"Če so pred štirimi leti razočarali, pričakujem, da bodo letos, glede na kvaliteto in kader, s katerim razpolagajo, zagotovo osvojili prvenstvo. Res pa je, da v izločilnih bojih odloča samo ena tekma in imaš lahko slab dan, vendar vseeno menim, da so glede na igralce veliki favoriti za končno zmago. Po generaciji Ronalda, Rivalda, Ronaldinha, Roberta Carlosa in ostalih imajo končno spet izjemno ekipo. Veliko presenečenje bi bilo, če prvenstva ne bi osvojili," je dodal Galić in razkril še svojega osebnega aduta.

"Navijal bom za naše sosede Hrvate. Že iz tega razloga, ker smo sosedi in so nam najbližje. Verjamem, da ne bom edini, verjetno nas bo kar nekaj takšnih, ki bomo navijali za Hrvaško. Navijal bom tudi za Argentino zaradi Lionela Messija, čeprav dvomim, da bodo kaj dosegli, saj imajo res dober napad, a preslabo obrambo. Poskušal si bom ogledati čim več tekem Brazilije, ker igra hiter nogomet in jo je res užitek gledati. Moram pa priznati, da nisem fanatičen gledalec nogometnih tekem. Na zadnjih dveh prvenstvih sem si ogledal sedem ali osem tekem. Poskušal si bom ogledati večerne tekme, večinoma bom spremljal velike reprezentance," nam je zaupal Galić.

Udovič Olimpija Ljubljana Slovenija NZS | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si

Brazilcem je vlogo velikega favorita pripisal tudi nekdanji slovenski napadalec Sašo Udović, a ob tem poudaril, da v ožji krog izbora sodita vsaj še dve reprezentanci. "Jaz bi izbral tri favorite, to so Brazilija, Argentina in Nemčija. Brazilci zaradi samega moštva, saj imajo tri, štiri posameznike, ki igrajo na najvišjem nivoju. Prav tako jih je užitek gledati, zato so zame tudi bolj čustvena izbira. Ve se, kdo so Brazilci. Imajo največ naslovov svetovnega prvaka," je dejal upokojeni nogometaš, ki se je po koncu aktivne kariere uspešno prelevil v strokovnega komentatorja.

"Argentina z Lionelom Messijem goji drugačno igro. Messi ima verjetno zadnjo priložnost, da si pridobi status božanstva, ker to še ni. V Argentini največ pomeni prav naslov svetovnega prvaka. Nemci so vedno v ožjem krogu favoritov, ker imajo velik nabor igralcev, njihovo delo je sistematično in so ne nazadnje tudi aktualni svetovni prvaki," je pojasnil Udović in dodal, da bo podpiral fante iz nekdanje republike.

"Absolutno tudi za Hrvaško, ki ima dobro moštvo in lahko preseneti. In seveda za Srbijo. Če igrajo reprezentance iz bivše Jugoslavije, se mi zdi prav, da se navija. Veže nas zgodovina, tudi igralci se poznamo med seboj, igrali smo skupaj. V teh državah imamo veliko znancev, prijateljev, soigralcev. Mislim, da je povsem običajno navijati za te države. Kadar nas ni zraven, seveda," je dodal.

bojan prašnikar | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanjega selektorja slovenske reprezentance Bojana Prašnikarja v prvi vrsti zanima kvaliteta igre, a tudi on priznava, da simpatizira z reprezentancama iz nekdanje skupne države. "Seveda. Poznam veliko ljudi, ki so v reprezentancah Srbije in Hrvaške. Z nekaterimi sem na takšen ali drugačen način tudi sodeloval. Vsekakor bo na navijanje vplival tudi naš skupni bivši prostor. Glede na to, da bomo v tem času tudi na Hrvaškem, si želimo, da bomo tam z veseljem gledali njihove tekme," je povedal Prašnikar in se pri izbiri glavnega favorita pridružil obema predhodnima sogovornikoma.

"Mislim, da je glavni favorit Brazilija. To pa zato, ker imajo v svoji reprezentanci določeno kvaliteto, ki igra v Evropi. Po mojem so uspeli sestaviti zelo solidno ekipo. Na drugi strani pa imamo celo plejado zelo izenačenih moštev, med katere lahko prištevamo reprezentance Nemčije, Španije, Belgije in tako naprej. Menim, da Nemčija letos ne bo tako izstopala, ker se nahaja v sklopu držav, katere so si med seboj zelo podobne. Med evropskimi reprezentancami je zelo težko opredeliti favorita," je sklenil nogometni strateg.

Komentarjev 5
Sorodne novice