Mundial 2018
581 ogledov

Islandci znamenito navijanje pripeljali od drugod

Islandija Epa
Islandci slovijo po svojem navijanju.

Islandija tokrat prvič nastopa na svetovnem prvenstvu, svoj značilni Huh, ki ga spremljajo s ploskanjem, pa so v Rusijo pripeljali z evropskega prvenstva v Franciji. Pred dvema letoma se je islandsko navijanje prijelo, zdaj pa ga Islandci navdušeno prikazujejo tudi v Rusiji. A še leta 2014 je bila takšna spodbuda neznana tudi na velikem otoku na severu Atlantika.

Lionel Messi Šok za Argentino Mundial 2018 Islandski režiser zaustavil Messijev strel z 11-metrovke

Tako imenovano islandsko 'skol' navijanje, ki vsebuje vikinški krik Huh in ploskanje, po imenu izvira iz švedske, danske in norveške besede skål. Skål je bila v preteklosti posoda najpogosteje napolnjena s pivom, ki so si jo prijatelji podajali med zabavo. Zdaj velja ta beseda za nekakšen slovenski "na zdravje".

Pred štirimi leti so skol navijanje Islandci uvozili iz Škotske. Takrat so navijači islandskega Stjarnana v Evropski ligi gostovali pri škotskem Motherwellu, kjer jih je navdušilo gromozansko ploskanje, navijanje pa so uvozili na Islandijo, kjer so ga odlično sprejeli.

Za uvoz takšnega navijanja so se leta 2016 odločili tudi navijači kluba NFL Minnesota Vikings. Ljubitelji ameriškega nogometa na stadionu U.S. Bank Stadium sicer namesto Huh! vpijejo Skol!

SP 2018, Francija, Avstralija Skupina C Mundial 2018 Galskim petelinom do težke zmage pomagal tudi VAR

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice