Izdelajmo si rogaške cvetnonedeljske butare

Foto: Rogatec.si cvetnonedeljske butare
Muzej na prostem Rogatec, sobota 24. marec med 14. in 16. uro.
Oglej si celoten članek

V Muzejunaprostem Rogatec že vrsto let v soboto pred cvetno nedeljo izdelujejo, skupaj z obiskovalci, cvetnonedeljske butare. Vstopnina je enaka vstopu v muzej.

Cvetnonedeljska butara je narjeena iz določenih vrst in določenega števila šibja oziroma rastlinja povezan šop, ki je lahko pokrašen s sadjem, rakovi, pecivom ... V preteklosti so ljudje blagoslovljenim butaram priposovali posebne moči. Veljale so za zaščitnice doma pred točo, strelami, požari, nesrečo, boleznijo, tatovi ... 

Po drugi svetovni vojni je sicer začela vera v njihovo čarobno moč počasi zamirati, še vedno pa jih verniki na cvetno nedeljo nosijo blagoslavljat v cerkev in tradicionalni načini uporabe so marsikje še vedno živi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.