Kaj izbrati: žar na plin ali žar na oglje?

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Čas piknikov se s strumnim korakom bliža, vi pa razmišljate o nakupu novega žara. Kateri je za vas bolj primeren – tisti na plin ali tisti na oglje?
Oglej si celoten članek

Pikniki na domači terasi, v naravi ali celo na plaži – možnosti je ogromno! A kateri je tisti žar, ki bo vam najbolj ustrezal? Premislite, kakšen žar si želite kupiti – majhnega in prenosnega ali potrebujete večjega, ki bo na vaši terasi nadomestil poletno kuhinjo?

Izdelava žarov je z leti postala vse bolj kompleksna in vedno bolj izginja mit, da je hrana izpod žara na oglje boljša od tiste, ki je pečena na plinskem žaru. "Veliko ljudi meni, da je pravi žar le tisti, ki je na oglje. Zdaj so žari že tako dodelani, da tudi najboljši poznavalci ne ločijo več okusa med hrano, pečeno na plinskem žaru ali na žaru na oglje," pravijo v Lesnini. Za plinski žar lahko kupite tako imenovane 'smokerje' oziroma dimne komore, v katere se doda sekance ali pelete, ti pa hrani dodajo boljši okus. Na voljo so peleti v različnih vonjev, in sicer: vonj javorja, vonj višnje, vonj ameriškega oreha in še in še. Vsak vonj ima svoj namen. Tako je recimo vonj po javorju priporočljiv pri pripravi ribjih jedi, slastne svinjine ali govedine.

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Od majhnih do velikanskih

Za vse, ki bodo žar uporabljali le občasno, v Lesnini priporočajo plinske žare. Žari Napoleon pa imajo med bogato ponudbo tudi manjše, prenosne žare, ki jih lahko uporabljate tako rekoč povsod – naj bo to na balkonu ali terasi, na plaži ali na travniku za vašo hišo. Pri majhnih, prenosnih žarih je treba paziti predvsem na to, da so primerni za peko hrane za manjše število ljudi. Manjši žari zadovoljijo približno šest oseb ali manj, odvisno od modela. Za vse, ki jim peka na žaru predstavlja del vsakdanjika, so primerni večji plinski žari, ki so dober nadomestek poletne kuhinje na terasi. Ti veliki 'stroji' imajo tudi predale in omarice, kamor lahko spravite vse pripomočke za peko mesa in zelenjave. Na večjih žarih se lahko pripravi več kot le klasične dobrote kot so čevapčiči, pleskavice, zelenjava ali sir. Na njih lahko pripravite tudi obare, spečete večje kose mesa, si celo spečete pico!

Nekateri so za klasiko

Seveda je razumljivo, da nekateri še vedno prisegajo na klasiko – na žar na oglje. To je žar, primeren za vse tiste, ki jim peka mesa spomladi in poleti pomeni več kot le to. Priprava obroka na žaru je zanje celoten obred – od priprave žerjavice, do preverjanja temperature in vonja po dimu.

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Romantika za dva

Med žari, tako plinskimi kot na oglje, najdemo različne velikosti. Prenosni žari so namenjeni piknikom v naravi in so lahko tako majhni, da so primerni le za peko obroka za dve osebi. Če se vam to zdi premalo, lahko izbirate med prenosnimi žari srednje in večje velikosti. Za nasvet povprašajte svetovalce v Lesnini. Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.