Kaj lahko vi storite za zdravo prostato?

Foto: Farmedica
Foto: Farmedica
Novembra se opogumijo tudi moški, ki neradi spregovorijo o svojih težavah s prostato. Takšnih je na žalost večina. Njihova zgovornost pa na žalost niti v tem mesecu ni pretirana. Običajno nelagodje, ki ga moški občutijo v povezavi s svojo prostato, se skrije za brčice, ki jih ta mesec nosi znatno več moških. Pa je zato težav manj?
Oglej si celoten članek

Če si ogledamo dejavnike, ki jih stroka predstavlja kot najbolj nevarne, so to starost, rasa in dednost. Ali lahko karkoli storimo, da omenjene dejavnike spremenimo? Brez čarobne paličice bržčas težko. Pa to ne pomeni, da moški v resnici za zdravje prostate ne morejo storiti ničesar. Daleč od tega!

Težave s prostato ne pomenijo nujno raka prostate!

Iz registra raka za obdobje 2010-2014 izhaja, da v povprečju za rakom prostate umre 376 Slovencev letno. Precej strašljivo, kajne? Morda vas bo pomirilo, da veliko moških umre z in ne zaradi raka prostate. Bolj zanimiva bi bila objava, kakšen je bil v resnici razlog smrti pri vseh teh moških.

Po drugi strani simptomi povečane prostate sploh ne pomenijo nujno najstrašnejše diagnoze. Zagotovo pa pomenijo okrnjeno kakovost življenja. In to ravno v najboljših letih, ko moški že pregovorno mora biti bolj »fit« kot kdajkoli.

Foto: Farmedica Težave s prostato že po 50. letu starosti

Ste vedeli, da ima že vsak drugi moški po 50. letu starosti težave s povečano prostato? Če jih vi (še) nimate, jih ima morda vaš prijatelj. Vam ni povedal? Nič presenetljivega. Prostata je pri moških tabu. Še zdravnik težko pride do podatkov. Moški, ki si vendarle upajo do njega, bodo na podlagi pregleda dobili diagnozo in nasvet, kako ravnati v prihodnje, da si težave olajšajo.

Kako prepoznati simptome povečane prostate?

Če je vas spanec moten zaradi pogostega vstajanja, da opravite malo potrebo, če je curek urina prekinjajoč in šibkejši, če imate občutek, da niste do popolnosti izpraznili mehurja ali občutek, da ne boste pravočasno prispeli do stranišča, je nedvomno čas za obisk zdravnika.

Pri blago do zmerno povečani prostati je zdravljenje preprosto. Ena kapsula povsem naravnega zdravila Prostasan, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni, nekaj vztrajnosti in simptomi se bodo zagotovo izboljšali. Pri tovrstnih težavah ni vedno nujno posegati po kemičnih zdravilih, ki s sabo nosijo določena tveganja. Ravno zato je prav, da morebitne težave s prostato prepoznate čim prej in se o tem pogovorite tudi s svojim zdravnikom.

Izpolnite lahko tudi preprost test za zgodnje odkrivanje težav s prostato, ki ga je potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Boljši libido, normalne prsi, mirnejši spanec …

Foto: Farmedica Moški o težavah s prostato ne govorijo tudi zato, ker se bojijo etikete izgubljene »moškosti«. Nekatera zdravila za zdravljenje prostate res vplivajo na rast moških prsi, motnje erekcije in usihanje spolne sle. Zdravilo A.Vogel Prostasan vsebuje izvleček plodu palmeta, rastline, ki je za zdravljenje povečane prostate zelo blagodejna. Pri jemanju Prostasana ste lahko povsem brez skrbi. Vaša moškost se bo kvečjemu izboljšala, kot so pred nekaj leti dokazali tudi švicarski urologi.

Nad težave s prostato v vsakdanjem življenju

Življenjski slog na prostato vpliva znatno bolj od barve kože, vaše starosti in dednih faktorjev. Četudi temu ne verjamete, pa zagotovo veste, da vi na svoj življenjski slog nedvomno lahko vplivate. Zatorej ostanite aktivni, uživajte zdravo hrano, poskrbite za kakovosten spanec in vnesite ravnovesje v svoj vsakdan.

Kar zadeva prehrano, je pomembno zlasti, da zaužijete veliko zelenjave in hrane, bogate s cinkom, ter da zmanjšajte vnos rdečega mesa in alkohola. Bučna semena, oves, jabolka, mandlji so zelo zdravi, pa še izven doma jih lahko zaužijete. Ne počutite se manj moški, če jeste zdravo. Če tega nočejo sprejeti sodelavci, pa bo več moškosti s hvaležnostjo doma sprejela vaša partnerka. Tudi aktivno spolno življenje ohranja prostato bolj zdravo!

Besedilo: Sabina Topolovec

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.