Kdaj jih učiti posameznih tehnik plavanja

Foto: Profimedia
Otrok naj se z vodo seznani čim prej, svetujejo strokovnjaki. Pa ste se kdaj vprašali, kdaj je najprimernejši trenutek za žabico, kdaj za prosti slog ali hrbtno plavanje?
Oglej si celoten članek

“Večino zemlje pokriva voda, povsod naokoli nas je voda. Zato je pomembno, da se človek nauči plavanja,” pravi vodja vodnih vadb v Vodnem mestu Atlantis Klemen Magajna.

Ugotavlja, da je znanje plavanja v današnji družbi že splošno znanje, ki naj bi ga vsi znali. Otrok je lahko po njegovih izkušnjah zaradi neznanja tudi v posmeh sovrstnikom. Otrok mora po njegovih besedah znati plavati predvsem zaradi varnosti, starši pa so tako na dopustu bolj sproščeni.

Na poti k malčkovi samostojnosti v vodi vam s plavalnimi tečaji in programom prilagajanja na vodo pomagajo v Vodnem mestu Atlantis. Več informacij o plavalnih tečajih TUKAJ.

Od petih mesecev dalje

“Pri nas začnemo z vadbo v vodi že zelo zgodaj, imamo vadbo za dojenčke od petih mesecev dalje, nato vadbo za malčke od petnajstih mesecev dalje,” opisuje. Po njegovih izkušnjah je pomembno, da se otrok že v tem obdobju seznani z vodo, nima strahu pred vodo in se zna v njej gibati. “To je pomembno za učenje plavanja, ki se lahko prične od tretjega leta dalje. V tem obdobju je namreč otrok že sposoben biti na tečaju brez staršev,” pojasnjuje Magajna.

Foto: Profimedia Otroci v bazenu Skozi tečaj se tako nauči osnove tehnike “žabice”, to pa je predpriprava na obdobje 4,5 do 5,5 let, ko je otrok sposoben pravilno dojemati motorične gibe in se lahko nauči samostojnega plavanja.

Po učenju žabice po njegovih besedah sledi prsno plavanje oziroma tekmovalna žabica, v nadaljevalni šoli pa otroke učijo tudi hrbtno in plavanje prostega sloga. “To je predvsem od petega leta starosti dalje, oziroma ko otrok suvereno osvoji tehniko žabice,” opisuje.

Otroke učijo tudi druga gibanja v vodi, kot so na primer razni skoki v vodo, skok na glavo, lebdenje na vodi v prsnem in hrbtnem položaju, pravilne tehnike potapljanja in podobno: “Pri vsem je najpomembnejše, da učenje poteka vedno skozi igro.”

Intenzivni tečaji pred dopustom

Otrokom po dopolnjenem tretjem letu starosti, ki bi radi splavali že to poletje, ponujajo v Vodnem mestu Atlantis posebne intenzivne tečaje. Namenjeni so vsem otrokom ne glede na njihovo predhodno znanje.

V teh tečajih dvigujejo raven znanja plavanja. Otroke, ki niso navajeni na vodo, poskusijo navaditi na vodo in jih v njej osamosvojiti. Tiste, ki so v vodi samostojni, naučijo osnovnih tehnik, tiste z že osvojenim osnovnim znanjem plavanja pa učijo nadaljevalnih tehnik ter vzporednih aktivnosti, kot so šnorkljanje in potapljanje na dah.

Poletni intenzivni tečaji so namenjeni vsem otrokom, ki želijo utrditi oziroma nadgraditi svoje znanje plavanja. Učenje plavanja poteka v majhnih skupinah, otroci pa so razporejeni glede na starost in predhodno znanje plavanja. Več o tečajih TUKAJ.

Plavate lahko celo leto

Plavanje pa lahko postane ena od zdravih dejavnosti, ki bi jo otroci z veseljem izvajali skozi celo šolsko leto tudi po končanih počitnicah. Zanje so v vodnem mestu Atlantis pripravili poseben program šole plavanja, kjer so razporejeni v majhne skupine.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.