"Možne tudi hude zastrupitve in smrt"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Žal smo vsako leto priča nesrečam, ki so povezane z nepravilno uporabo električnih agregatov. Zato je najprej dobro prebrati navodila za uporabo ...
Oglej si celoten članek

"Poznamo več vrst agregatov, delimo jih na prenosne in stacionarne, delimo jih glede na izhodno napetost, pa tudi glede na pogonski motor: na bencinske in diesel agregate," nam je pojasnil direktor podjetja Metal Mikulić, Branko Mikulić. Dodaja, da se ponudba bencinskih agregatov konča pri približno 12-15 kW.

"Električni agregati se večinoma uporabljajo kot nadomestni vir električnega toka. To pomeni, da so agregati rezerva ob izpadu električnega toka. So nepogrešljivi tam, kjer potrebujemo elektriko in nimamo možnosti električnega priklopa," pojasnjuje.

Glavna zahteva pri agregatih je po njegovih besedah omogočanje zanesljivosti pri oskrbi z električnim tokom: "Ker agregati služijo večinoma kot rezerva pri uporabi, ne smejo odpovedati. Druga pomembna lastnost agregatov je kvaliteta elelektričnega toka in napetosti." Mikulić opozarja, da imajo dobri agregati vedno pooblaščenega serviserja.  Če vam obljubljajo nov agregat ob morebitni okvari kupljenega, je to po njegovih besedah znak, da morda nekaj ni v redu.

Pojasnjuje, da smo vsako leto priča nesrečam, ki so povezane z nepravilno uporabo električnih agregatov. Zato je najprej dobro prebrati navodila za uporabo. Za morebitni priklop agregata na električno omrežje, je potrebno poklicati električarja. "Usodne napake so, da uporabniki postavijo agregat v zaprte ali polzaprte prostore, kjer ni zadostnega prezračevanja. Še posebej je nevarno, če je prostor nižje od okolja. Tako pride do nabiranja ogljikova monoksida v prostoru, kar lahko povzroči težke zastrupitve in smrt," opozarja.

Mikulić pravi, da so agregati praviloma precej hrupne naprave, zato je potrebno skrbno načrtovati njihovo postavitev. Razni proizvajalci in lastniki trgovskih znamk po njegovih izkušnjah zagotavljajo izredno nizke stopnje hrupnosti: “Ponavadi je hrupnost bencinskih agregatov med 92 in 97 dBA. Najboljši ukrep za zmanjšanje hrupnosti je pravilna postavitev. Stopnja hrupnosti hitro pada z odaljenostjo od agregata. Seveda so zaželene ovire, ki zmanjšujejo hrup.”

Pravilna izbira in uporaba 

Sami lahko po njegovih besedah zmanjšamo hrup z raznimi oklepi iz izolacijskih materialov, vendar je treba biti pri izvedbi zelo pozoren. Oklep mora omogočiti hlajenje agregata, dostop zraka in odvajanje izpušnih plinov.

"Da ne pride do nezaželenih posledic pri uporabi agregatov, jih je potrebno pravilno izbrati in uporabljati v skladu s priloženimi navodili za uporabo," pravi Mikulić. Pri izbiri agregatov je po njegovi oceni najboljše poslušati nasvete strokovnjakov kot tudi usposobljenih trgovcev: "Zelo neodgovorno in tvegano je kupiti agregat v trgovinah s prehrano, kjer nam preko svojih marketinških trikov ponujajo poceni izdelke. Poceni agregat bo prej ali slej povzročil škodo na instalacijah ali na napravah. Včasih je škoda neprimerno večja od cene dobrega agregata."

Vsi pravi proizvajalci po njegovih besedah ponujajo agregate z AVR regulacijo toka in napetosti, ki v celoti preprečujejo okvare občutljivih elektronskih naprav: "Iz izkušenj vemo, da ni nujno, če je agregat kvaliteten in če ima profesionalno izdelan motor."

V kolikor kupujemo agregat kot rezervni vir napajanja, Mikulić svetuje, da smo racionalni: "V takih primerih ne uporabljajte velikih uporabnikov kot so štedilniki, pomivalni in pralni stroji, ogrevalna telesa. Vse tiste uporabnike, ki jih boste večinoma uporabljali hkrati, seštejte in kupite agregat, ki ima izhodno moč za 30 odstotkov večjo od skupnega seštevka. Tako boste zagotovili nemoteno oskrbo z električnim tokom in primerno kvaliteto električnega toka in napetosti."

Varilni aparati

V Metal Mikulić ponujajo varilne aparate Lincoln Electric, Deca in IskraVar. Za vse naštete imajo urejen servis in rezervne dele. Nudijo tudi vse kar potrebujete za varjenje: poleg varilnih aparatov še dodatne materiale, zaščitna sredstva, potrošni pribor za gorilnike …

Mikulić pojasnjuje, da so najboljši aparati tisti, ki bodo zadostili našim potrebam. Najprimernejši inverterski varilni aparati, ki se uporabljajo za domačo uporabo, imajo moč 130A do 170A: "To so varilni aparati namenjeni za varjenje z vsemi vrstami elektrod. So zelo enostavni za uporabo in primerni tudi za domače mojstre, ki se prvič srečajo z varjenjem. Že po osmih urah dela boste lahko rekli, da ste varilec."

Dodaja, da se je včasih na te varilne aparate vgrajeval še TIG gorilnik in so tako pridobili priročen TIG aparat: "Danes so se TIG aparati toliko pocenili, da je sama vgradnja nesmiselna, saj pri nakupu TIG aparata dobite precej boljši izdelek. Aparati navedene moči so namenjeni za elektrode premera 2,5 mm in 3,25 mm."

Za tiste, ki aparat potrebujejo za več varjenja ali za varjenje pločevin, Mikulić priporoča MIG/MAG aparat moči 180A do 250A. To so varilni aparati, ki kot dodani material uporabljajo žico na kolutih debeline 0,8 mm in 1,00 mm. Koluti so lahko težki pet ali 15 kilogramov.

Za navadno varjenje, po njegovih besedah, zadostuje žica kvalitete SG2 (VAC 60). Pojasnjuje, da so to aparati, ki so namenjeni tudi celodnevnemu varjenju, popravilu kmetijske mehanizacije, izdelavi raznih ograj, cevnih konstrukcij in podobno.

"Za bolj zahtevna varjenja tankih materialov ali tam, kjer mora biti zvar zelo lep, pa je bolje, da uporabimo TIG aparate," pravi.

Po oceni Mikulića je varilni aparat najbolje kupiti pri trgovcu, ki ima bogato ponudbo in vam zaradi tega lahko ponudi najprimernejši varilni aparat za posameznikove potrebe: "Najslabše je kupiti aparat preko internetnih trgovcev, ki pravzaprav o aparatih ne znajo nič in delajo le v tranzitu. Zato vedno najprej preverite zalogo ter zahtevajte nasvet. Če tega ni, poiščite drugega ponudnika."

Za domače mojstre so po njegovih izkušnjah najbolj primerni aparati srednjega cenovnega razreda. Najcenejši varilni aparati so lahko nezanesljivi, po navadi nimajo urejenega servisiranja, medtem ko je dokumentacija pomanjkljiva ... Najdražji varilni aparati pa so po njegovem mnenju namenjeni profesionalcem in so neracionalna izbira za domače mojstre.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.