Napihljivega supa ne izberi po volumnu! Kaj je bolj pomembno?

BANANAWAY . Foto: Bananaway Bananaway: Supanje za celo družino Foto: Bananaway Vodič Kako izbrati pravo sup desko
Težko je spregledati, da priljubljenost supanja zadnjih par let vztrajno strmo narašča.
Oglej si celoten članek

Na jezerih in rekah lahko opazimo veliko napihljivih supov, sezona supanja pa se s primerno opremo že razteguje na zgodnjo pomlad in pozno jesen, saj ljudje ugotavljajo, da jim supanje pomeni tako sprostitev v naravi, kot izletnikovanje kot tudi intenzivno rekreacijo.

Kako se lotiti izbire supa za svoje potrebe?

V poplavi ponudnikov supov se morda zdi izbira težka. A v resnici naloga ni tako zelo težka! Poznati morate tiste detajle, ki odločilno določajo kvaliteto in plovne sposobnosti supov!

Želite imeti čim bolj trden sup, ki bo bolj stabilen ter čim bolj vzdržljiv sup, ki vam bo dobro služil dlje časa! Na kaj morate biti torej pozorni?

Bolj kot volumen je pomembna tehnologija, s katero je sup narejen.

Tehnologija določa trdnost in vzdržljivost supa. Obstajajo enoplastne deske, ojačane enoplastne deske, dvoplastne deske in fusion deske, med katerimi so enoplastne sup deske najmanj in fusion deske najbolj trdne in vzdržljive.

Če pri opisu supa tehnologija ni posebej navedena (oz. če piše »dropstich« tehnologija), gre običajno za enoplastno tehnologijo, ki stane med 250 in 500 evri. Na drugi strani je Fusion tehnologija, ki prinaša dolgoročno vzdržljivost, dosegljiva že pri 680 evrih. Tehnologijo lahko prepoznate zelo enostavno, kako izveste v celovitem vodiču.

Foto: Trdnost in vzdržljivost supa sta zelo pomembni Trdnost in vzdržljivost supa sta zelo pomembni

Nosilnost supa mora biti vsaj enkrat večja, kot ste težki!

Če na opisu supa piše, da je nosilnost deske 110 kg, ne pomeni, da je primeren za osebo težko 110 kg, ampak za osebo težko do 55 kg. Samo za orientacijo, deske boljše kvalitete imajo nosilnost čez 250 kg.

Ne potrebujete supa s prevelikim volumnom!

Želite imeti sup z optimalnim volumnom za svoje kilograme! Zato je pomembno, da je sup ravno prav debel. Začetniški, vsestranski supi dolžine med 3 m in 3,30 m morajo biti debeli 12 cm. Supi s 15 cm debelino so predebeli in štorasti. Tudi noge ne bodo mokre, če ima sup dobro konstrukcijo in je primeren za vašo težo!

15 cm supe poveličujejo tisti proizvajalci, ki nimajo dovolj kvalitetne sredice in materialov, da bi desko naredili močno pri priporočeni 12 cm debelini. Zato dvignejo volumen, s tem pa desko naredijo manj stabilno, težje jo je tudi manevrirati na morju in v rahlo vetrovnih razmerah.

Potrebujete pravo obliko supa!

Vsestranski supi so najbolj stabilni, zato jih priporočamo začetnikom. Potovalni oz. »touring« supi so malo hitrejši, zato bodo z njimi uživali tisti, ki želijo premagovati razdalje. Izbiramo lahko še tudi hitrimi, tekmovalnimi supi, joga supi, supi za windsupanje, deskanjem na valovih ter deskanjem na hitrih rekah.

Pred nakupom se dobro pozanimajte

Razlike med supi so ogromne. Tako kot tudi razlike v cenah. Zato si preberite forume, izkušnje drugih suparjev, ter na drugi strani za supanje specializirane medije, ki imajo dovolj praktičnega znanja, da lahko sup deske med seboj primerjajo.

Zelo uporaben je tudi vodič Kako izbrati sup desko, ki na enem mestu zbere detajle o razlikah med supi in ponudi dobro razlago, zakaj do njih pride.

Pred nakupom ga stestirajte

Na testu sup opreme boste lahko že v eni uri preizkusili supe različnih proizvajalcev ter tako spoznali:

- razlike med tehnologijami sup desk,

- razlike v kvaliteti sup desk,

- razlike med cenovnimi razreri sup desk,

- razlike v stabilnosti in hitrosti sup desk.

Foto: Teste sup opreme izvaja Bananaway po celi Sloveniji Teste sup opreme izvaja Bananaway po celi Sloveniji

Sup je zelo tehničen športen rekvizit, zato vam svetujemo, da informacije iščete pri specializiranih trgovinah, kjer imajo prodajalci odgovore na vsa vprašanja!

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.