Povprečna stranka prejme med 200 in 700 evrov

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
V Zastavljalnici Ljubljana se ukvarjajo z zastavitvijo, odkupom in prodajo raznoraznih tržno zanimivih predmetov, nam je pojasnil direktor Žiga Dvanajščak.
Oglej si celoten članek

Ukvarjajo se tudi z odkupom zlata, odkupujejo ga v vseh stanjih ne glede na karate.

Dvanajščak pravi, da je panoga zastavljalništva v Sloveniji še razmeroma nova, zato opaža, da mnogo strank še vedno ne pozna načina delovanja zastavljalnic. Pojasjuje, da je večina strank presenečenih, ko ob svojem prvem obisku poslovalnice ugotovi, da obstaja tako hitra pot do gotovine.

Med drugim se ukvarjate tudi z odkupom zlata. Kaj to pomeni, za kakšno zlato gre, za koga vse pride v poštev?
Tako je, ukvarjamo se tudi z odkupom zlata. Naša glavna prednost je gotovo v tem, da odkupljeno zlato pretopimo in ga brez posrednikov kot surovino prodamo zlatarjem in industrijskim podjetjem. Zato lahko strankam za njihovo zlato ponudimo višji znesek kot druga podjetja. Zlato odkupujemo v vseh stanjih, ne glede na karate. Med strankami pa je veliko fizičnih in pravnih oseb, ki enostavno povedano želijo višjo ceno za svoje zlato.

Kakšna je cena odkupa zlata?
Cena pri odkupu zlatega nakita (lom) je odvisna od čistine in mase zlata. Pri odkupu naložbenega zlata pa je odkupna cena zlata vezana predvsem na borzno ceno, ki se uravnava s povpraševanjem trga po zlatu.

Kako se cena odkupa spreminja? Kako se je spremenila denimo v zadnjem letu ali v zadnjih nekaj letih?
Cena zlata se spreminja dnevno, saj je vezana na povpraševanje na borzi. V zadnjem obdobju je opaziti, da se je glede na preteklo rast, ki ji je sledil padec, cena nekako stabilizirala.

Ljudje imamo doma različno zlatnino. Katera pride v poštev za odkup in katera ne?
V poštev za odkup pride praktično vsa zlatnina. Mnoge stranke ne vedo, da razne poškodbe na nakitu ne predstavljajo nobene ovire pri odkupu, saj se zlato po odkupu vedno rafinira. Vrednost zlata pa je kot rečeno vezana na čistino in maso. Največjo vsebnost zlata ima zagotovo naložbeno zlato, ki za razliko od zlatega nakita, praviloma nima nobenih primesi.

Konkretno. Ko pride k vam povprečna stranka, s seboj ima tri srednje debele prstane, majhne uhane in zlato tanjšo verižico ... Koliko lahko dobijo takšne, recimo povprečne stranke?
Ob obisku naše poslovalnice je mnogo strank presenečenih nad višino zneska, ki jim ga lahko ponudimo. Tako povprečna stranka ob odkupu prejme znesek med 200 in 700 evri. Pri naših odkupnih cenah se precej pozna dejstvo, da delujemo brez posrednikov, zato lahko za odkupljeno zlato ponudimo več. Vsekakor pa vsakomur pred prodajo svojega zlata svetujemo, da se informira o tem, kakšno zlato ima in kolikšna je pričakovana poštena cena. Žal se je v preteklosti pojavilo veliko nepoštenih odkupovalnic zlata, ki so zlato odkupovale po smešno nizkih cenah.

Kakšne zlatnine ljudje največ prinesejo? Katere so najpogostejše stranke?
Stranke največkrat prinesejo 14 in 18 karatno zlato, saj je takšno zlato v nakitu tudi najbolj pogosto. Zmotno pa je prepričanje, da zlato odprodajajo ljudje, ki so se znašli na robu. Pri nas opažamo, da pri odprodaji zlata prevladujejo stranke, ki zlata enostavno ne nosijo več. Samo zlato kot nakit je za novo generacijo nekako iz mode.

Kakšna bo po vaši oceni odkupna cena zlata v prihodnje?
Odkupna cena zlata bo tudi v prihodnje stabilna.

Na kaj še je potrebno biti pozoren?
Pred prodajo zlata vsakomur svetujemo, da se informira o tem kakšno zlato ima in kolikšen znesek lahko zanj pričakuje. Ob prodaji zlata obiščete zaupanja vredne trgovce z zlatom, saj ne smemo pozabiti, da se zlato odkupuje v gramih in ne kilogramih. Ravno zaradi tega je možnosti za zlorabe toliko več. S tem namenom smo pri nas naredili spletni kalkulator odkupnih cen zlata, kjer lahko vsakdo vnese maso in čistino zlata in na ta način ugotovi realno vrednost svojega nakita. Cene na spletnem kalkulatorju so vezane na borzo in se osvežujejo večkrat dnevno. Garantiramo odkupne cene, enake odkupnim cenam na našem spletnem kalkulatorju. V kolikor pa stranka zlata ne želi prodati, pa ga pri nas lahko tudi zastavi in si na ta način zagotovi gotovino v nekaj minutah, ne da bi s tem izgubila svoje zlato.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.