Ceno bo znižalo le pet dobaviteljev, trije jo bodo celo zvišali

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ceno zemeljskega plina bo s 1. septembrom znižalo pet dobaviteljev, zvišali pa jo bodo trije. Eden od dobaviteljev je sporočil, da bo oktobra svoje odjemalce prenehal oskrbovati z zemeljskim plinom, agencija za energijo ob tem opozarja, da zasilne oskrbe s plinom, kot je ta na voljo za elektriko, ni.
Oglej si celoten članek

Vlada je sredi avgusta objavila uredbo o določitvi cen plina iz plinskega sistema, s katero je cene omejila navzgor. Skladno z uredbo bodo dobavitelji od prvega septembra dalje (uredba velja do 31. avgusta 2023) gospodinjstvom lahko kilovatno uro zemeljskega plina zaračunali največ 0,073 evra. To je cena brez DDV in drugih obveznih dajatev. 

Pet dobaviteljev bo znižalo cene

Glede na zdaj veljavne cene, ki so dostopne na spletnih straneh dobaviteljev, teh je zdaj 16, jih bo cene po omenjenem datumu moralo znižati pet. Pri Energetiki Celje bo cena nižja za štiri odstotke, za približno 35 odstotkov bo nižja pri Energiji plus (za odjemalce, ki so pogodbe o dobavi sklenili od 1.1.2022, tisti, ki so jih prej, že plačujejo ceno v skladu z uredbo) in JPK Sevnica, za približno 19 odstotkov jo bodo znižali v Domplanu, kar za 51 odstotkov pa v JP KP Vrhnika. 

Še dva dobavitelja, GEN-I in Elektro energija, bosta morala znižati ceno zemeljskega plina za njune nove odjemalce. To so tisti, ki so pogodbe o dobavi sklenili od 8. julija dalje in plačujejo višjo ceno kot odjemalci, ki so pogodbe o dobavi sklenili pred tem datumom. Za njih se bo cena znižala za približno 18 odstotkov. 

Pod streho Elektrika in plin cenejša, kaj bo s kurilnim oljem?

Pri večini cena nižja od regulirane

Pri devetih dobaviteljih je trenutna cene kilovatne ure zemeljskega plina nižja od regulirane. Takšne naj bi ostale do preklica, lahko preberemo na njihovih spletnih straneh. Le v Adriaplinu so objavili nov cenik, ki bo začel veljati 1. septembra, cena bo od zdaj veljavne višja za 30 odstotkov, a še vedno nižja od regulirane oziroma najvišje dovoljenje. 

Tudi v Plinarni Maribor in Istrabenz plinih bodo 1. septembra zemeljski plin malenkost podražili. Ceno bodo izenačili z najvišjo dovoljeno, zaradi česar bo ta dražji za dober odstotek. 

Septembra bo zemeljski plin najcenejši pri Jeko-in Jesenice, cena kilovatne ure bo 0,02657 evra, sledijo pa Petrol, GEN-I in Elektro energija, pri katerih je cena nekaj čez 0,04 evra. Tik po 0,07 evra za kWh bo cena plina pri Adriaplinu, ECE in Enos. 

Ugotovimo lahko, da na trgu zemeljskega plina konkurenca med ponudniki kljub uredbi o regulirani ceni za zdaj še ostaja in je bistveno večja kot pri ponudbi električne energije. Gospodinjski odjemalci imajo tako še vedno možnost izbire cenejšega ponudnika. Vsaj dokler ti cen ne zvišajo oziroma izenačijo z najvišjimi dovoljenimi. 

Elektrika Septembra bo cene električne energije znižalo teh šest dobaviteljev

Zasilne oskrbe s plinom ni

Nedavno je eden izmed ponudnikov, Komunalno podjetje Velenje, sporočil, da od oktobra dalje, odjemalcev ne bo več oskrboval z zemeljskim plinom. Na Agenciji za energijo RS zato odjemalcem svetujejo, da čim hitreje preverijo ponudbe in izvedejo postopek menjave dobavitelja.

Ob tem opozarjajo,  naj ne odlašajo z izbiro novega dobavitelja, saj je pri menjavi treba upoštevati roke, ki so potrebni za izvedeno menjave.

„Ker na področju zemeljskega plina še ni urejena nadomestna oskrba, lahko odjemalci ostanejo brez dobavitelja, kar je eden izmed razlogov za pričetek postopka odklopa po predhodnem obvestilu. Nadomestna oskrba je predvidena v spremembi zakona o oskrbi s plini, ki je v postopku sprejema na vladi.“

Menjavo dobavitelja je možno opraviti zelo hitro in tudi na želeni datum, če je ta v okviru zakonskih 21 dni od oddane popolne vloge za menjavo dobavitelja. Želeni datum dobave se bo upošteval, če bo jasno in vidno naveden na prvi strani pogodbe o dobavi, ki jo je treba skenirano priložiti vlogi za menjavo dobavitelja, še sporočajo z agencije. Postopek menjave je za odjemalca brezplačen in enostaven, saj ga lahko v imenu odjemalca opravi tudi izbrani dobavitelj.

Ukrepi vlade Ogrevanje: Kdo bo privarčeval največ, kdo pa bo potegnil kratko

Elektrika Te dobavitelje je zapustilo največ gospodinjskih odjemalcev
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 08:30 30. Avgust 2022.

    no preberite pozorno tale članek. plin je NAJCENEJŠI, kje. no kje ? na Jesenicah a Gorenjskem. tisti z delujočim pomnilnikom, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.