Pod streho > Varčna hiša
54858 ogledov

Te dobavitelje je zapustilo največ gospodinjskih odjemalcev

elektrika Profimedia
Kljub višjim cenam elektrike je bilo zamenjav dobavitelja manj, to pa negativno vpliva na konkurenčnost oziroma koncentracijo trga. Kateri dobavitelji so izgubili največ gospodinjskih odjemalcev in kateri je povečal tržni delež?

Agencija za energijo je izdala Poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji za leto 2021, v katerem med drugim analizira tudi maloprodajni trg električne energije in gospodinjski odjem. Del tega je tudi zamenjava dobavitelja, saj kot navajajo v poročilu, delež te kaže konkurenčnost trga. 

Po podatkih iz poročila je lani dobavitelja električne energije zamenjalo 46.098 odjemalcev, od tega 34.557 gospodinjskih, v povprečju 2880 vsak mesec. „Število menjav dobavitelja se je zmanjšalo že šesto leto zapored in je najnižje v opazovanem obdobju,“ navajajo v poročilu.

Delež menjav dobavitelja gospodinjskih odjemalcev je v letu 2021 znašal štiri odstotke oziroma le štirje odstotki vseh gospodinjstev so zamenjali dobavitelja. To je 0,4 odstotne točke manj kot leto prej. V primerjavi z letom pred tem pa je lani dobavitelja zamenjalo skoraj osem odstotkov manj gospodinjstev.

elektrika | Avtor: Agencija za energijo/zajem zaslona Agencija za energijo/zajem zaslona

Manj zamenjav, manjša konkurenčnost

Zakaj so menjave dobaviteljev električne energije pomembne? „Zmanjševanje deleža menjav dobavitelja negativno vpliva na konkurenčnost trga, saj neaktivnost odjemalcev vpliva tudi na dejavnosti dobaviteljev na trgu.“ 

V nekaterih drugih državah EU zamenjave potekajo veliko bolj aktivno. V Belgiji, denimo, je leta 2020 dobavitelja zamenjalo kar 21 odstotkov gospodinjskih odjemalcev, v še devetih državah pa je bil delež višji od 10 odstotkov. 

Lani je po številu zamenjav izstopalo zadnje četrtletje, kar ni presenetljivo. „Trend zmanjševanja števila menjav dobavitelja se je v zadnjem četrtletju leta 2021 začel obračati v rast.“

Na to je vplivalo več dejavnikov. „Rast maloprodajnih cen je bila v prvi vrsti posledica poteka akcijskih ponudb, ki se niso nadomeščale z novimi, ter dviga cen oziroma napovedi dvigov cen obstoječih ponudb (eden od prvih dobaviteljev, ki so napovedali višanje maloprodajnih cen je bil Petrol). Dodatno so število menjav dobavitelja dvignili napoved Telekoma, da z začetkom leta 2022 zapušča maloprodajni trg, izključitev Involte s trga ter poskusa enostranske odpovedi pogodb o dobavi zaradi spremenjenih okoliščin dobavitelja Elektro prodaja E.U,“ razloge za povišano dinamiko zamenjav navajajo v poročilu.  

račun položnica Slovenija Pod streho Akcije se vračajo, to nekateri ponujajo gospodinjstvom

Kdo je izgubil največ in kdo najmanj odjemalcev

Med oktobrom in decembrom so največ gospodinjskih odjemalcev izgubili dobavitelji Petrol, E 3, Telekom Slovenije, Elektro prodaja E.U. ter Elektro Energija. 

V enakem obdobju sta glede na september največ gospodinjskih odjemalcev pridobila dobavitelja Energija Plus in GEN-I. Prvi je imel oktobra in novembra objavljeno novo akcijsko ponudbo, medtem ko je GEN-I napovedal, da v kratkoročnem obdobju nima namena višati maloprodajnih cen električne energije za gospodinjske odjemalce. 

Največ zamenjav na območju Elektra Gorenjska 

Na Agenciji za energijo so naredili tudi podrobnejšo analizo zamenjav na posameznih geografskih območjih, da bi ugotovili morebitna odstopanja od slovenskega povprečja. „Izbira odjemalca (dobavitelj, produkt) ni lokacijsko pogojena, so pa območja različno gospodarsko in demografsko razvita, na trgu pa so še vedno aktivni dobavitelji, ki zgodovinsko izhajajo iz elektrodistribucijskih podjetij, tj. lastnikov in pogodbenih upravljavcev omrežij na posameznih distribucijskih območjih. Nekateri dobavitelji so še vedno lastniško povezani s temi podjetji, kar bi ob neučinkoviti ločitvi dejavnosti lahko bila potencialna ovira za prosto izbiro dobavitelja.“

položnice Energenti Pod streho To je daleč najdražji "dobavitelj" elektrike v Sloveniji

elektrika | Avtor: Agencija za energijo/zajem zaslona Agencija za energijo/zajem zaslona
Analiza je pokazala, da je največji delež menjav dobavitelja gospodinjskih odjemalcev na distribucijskem območju Elektra Gorenjska, najmanjši delež pa na distribucijskih območjih Elektra Ljubljane in Elektra Maribor. „Večji oziroma manjši deleži menjav na posameznih območjih distribucijskih podjetij so lahko posledica večje ali manjše cenovne elastičnosti tega območja na strani povpraševanja. Na število menjav vplivajo tudi večja aktivnost odjemalcev v preteklih obdobjih, ciljno oglaševanje dobaviteljev, pripadnost dobaviteljem, ki so ali so v preteklosti bili integrirani z distribucijskim podjetjem, zaupanje v blagovno znamko.“

Srednja stopnja koncentarcije trga

Zaradi menjav dobaviteljev električne energije so se nekoliko spremenila tudi razmerja na trgu oziroma indeks koncentracije. 

Tržni delež treh največjih dobaviteljev je znašal 57,8 odstotka in se je v primerjavi z letom 2020 povečal za 1,1 odstotne točke. Lani sta največ pridobila GEN-I in Petrol.

elektrika | Avtor: Agencija za energijo/zajem zaslona Agencija za energijo/zajem zaslona
Največji tržni delež glede na leto 2020 so izgubili drugi manjši dobavitelji. „Na maloprodajnem trgu za gospodinjske odjemalce je bila v letu 2021 srednja stopnja tržne koncentracije. Herfindahl-Hirschmanov indeks koncentracije trga (HHI) je znašal 1725 in se je v primerjavi z letom 2020, ko je znašal 1636, tudi nekoliko povečal.“

elektrika | Avtor: Agencija za energijo/zajem zaslona Agencija za energijo/zajem zaslona

V petletnem opazovanem obdobju so tržne deleže na tem trgu z vsakim letom izgubljali ECE, Elektro energija in Energija plus. Na drugi strani pa sta v istem opazovanem obdobju vsako leto na tržnem deležu pridobivala GEN-I in Petrol.  

elektrika Ukrep vlade Pod streho Od 1. 9. bo cena elektrike nižja

 

Komentarjev 15
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:32 09.avgust 2022.

    Nikoli se nisem spuščala v detajle oz v izračune, kolikšne so razlike med dobavitelji. Pa me tanima, tako iz prve roke, so razlike ali je to polno govorjenje za par centov razlike?

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 10:56 09.avgust 2022.

    Jože ,zakaj ne podaš ovadbo, če si tako prepričan o napisanem? Drugače pa modro molči bomo vsaj mislili ,da si pameten.

  • joze95 10:14 09.avgust 2022.

    Imamo predsednika vlade, ki se gre privatni business za GEN-I ampak ljubljanski revolucionarji so povsem tiho, ker ob preprodaji njihove investicije skupaj z ROŽMANOM ropa po slovenski energetiki. Kdor je tiho je sokriv zločina! Avtor je zaslužil najprej majhno medaljo, ...prikaži več ki je uspel mimo urednika povedati resnico.