Pod streho > Varčna hiša
189453 ogledov

To je daleč najdražji "dobavitelj" elektrike v Sloveniji

položnice Dejan Mijović
Najdražjo elektriko plačujejo tista gospodinjstva, ki so pasivna in novega dobavitelja ne poiščejo pravočasno. Več tisoč gospodinjstev vsako leto tudi odklopijo iz električnega omrežja.

Po podatkih Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je trenutno na zasilni oskrbi z električno energijo  216 gospodinjskih odjemalcev. Povprečna doba posameznega odjemalca na zasilni oskrbi v letu 2022 je 14 dni, povprečna mesečna poraba posameznega gospodinjskega odjemalca na zasilni oskrbi pa je 109 kWh.

Številka je relativno visoka, glede na to, da je bil po podatkih Agencije za energijo denimo septembra 2021 na zasilni oskrbi zgolj en gospodinjski odjemalec, leta 2020 sta bila dva, leto pred tem pa jih je bilo šest. Precej drugačna pa je bila slika ob koncu lanskega leta in v začetku letošnjega. 

Decembra je bilo pod pogoji zasilne oskrbe oskrbovanih 541 končnih odjemalcev. "Znatno povečano število končnih odjemalcev na zasilni oskrbi je posledica dogajanj in rekordnih dvigov cen energentov na veleprodajnih trgih, zaradi katerih sta ob koncu leta dva dobavitelja prenehala izvajati dejavnost dobave električne energije. Zaradi izključitve dobavitelja Involta s trga električne energije je bila decembra 2021 541 končnim odjemalcem zagotovljena zasilna oskrba. S prenehanjem dejavnosti dobave dobavitelja Telekom Slovenije s 1. januarjem 2022 je bila januarja zagotovljena zasilna oskrba skupaj 1571 končnim odjemalcem, ki niso pravočasno zamenjali dobavitelja.“ 

elektrika Ukrep vlade Pod streho Od 1. 9. bo cena elektrike nižja

Do 25 odstotkov višja cena

Ti gospodinjski odjemalci elektriko plačujejo po višji ceni od tržne. Po zadnjem ceniku, ki velja od 1. aprila letos, je cena kilovatne ure v višji tarifi 0,33946, v nižji tarifi 0,22103, v enotni tarifi pa 0,31267 evra. Končni znesek je torej bistveno višji, kot če bi pravočasno na trgu poiskali dobavitelja. 

Gospodinjski odjemalec samodejno pristane na zasilni oskrbi, če mu je dotedanji dobavitelj odpovedal pogodbo o dobavi zaradi insolventnosti ali nelikvidnosti dobavitelja, ali če je iz drugih razlogov dobavitelj izgubil status člana bilančne sheme. 

Skladno s področno zakonodajo lahko dobavitelji električne energije spremenijo splošne pogodbene pogoje ali ceno električne energije, vendar morajo gospodinjske odjemalce najmanj en mesec pred njihovo uveljavitvijo na pregleden in razumljiv način z nameravanimi spremembami seznaniti. Prav tako jih morajo v tem obvestilu seznaniti, da imajo zaradi sprememb splošnih pogojev ali cene pravico odstopiti od pogodbe v enem mesecu po uveljavitvi sprememb. 

Dobavitelji imajo torej dovolj možnosti, da svoje poslovanje prilagodijo tržnim razmeram, odjemalci pa imajo dovolj časa, da poiščejo novega dobavitelja s primernejšo ponudbo in zamenjavo izvedejo pravočasno, piše v zadnjem Poročilu o stanju na področju energetike v Sloveniji, ki ga vsako leto pripravi Agencija za energijo. 

račun položnica Slovenija Pod streho Akcije se vračajo, to nekateri ponujajo gospodinjstvom

Več tisoč odpovedi pogodb in odklopov na leto

Precejšnjemu številu gospodinjstev pa vsako leto grozi tudi odklop iz električnega omrežja. Glavni razlog je neplačevanje računov za elektriko. Po podatkih iz zadnjega poročila so leta 2021 od 860.776 gospodinjskih odjemalcev električne energije dobavitelji pogodbe o dobavi odpovedali skoraj 50.000 gospodinjstvom, od tega zaradi neplačila 46.097, kar je 5,36 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev. Vendar pa je bilo dejansko odklopljenih le 4859 gospodinjskih odjemalcev električne energije, kar je le 0,6 odstotka vseh gospodinjskih odjemalcev. 

Kar 92 odstotkov gospodinjstev namreč takoj poravna svoje zapadle obveznosti, zato do odklopa ne pride. Med tistimi, ki jih odklopijo pa jih večina račune plača v enem oziroma treh tednih, tako da 71 odstotkov gospodinjstev v tem času ponovno priklopijo na elektroomrežje. 

Operaterji distribucijskih sistemov električne energije morajo gospodinjskega odjemalca o nameravanem odklopu s predhodnim opozorilom obvestiti vsaj 10 dni pred nameravanim odklopom. V tem času lahko odjemalci odpravijo razloge, zaradi katerih jim grozi odklop, gospodinjski odjemalci pa lahko uveljavijo morebitno pravico do nujne oskrbe. Gospodinjski odjemalci električne energije in mali poslovni odjemalci električne energije lahko v tem primeru od operaterja distribucijskega sistema električne energije zahtevajo tudi, da jim zagotovi zasilno oskrbo. 

Vtičnica, denar, elektrika Pod streho Kdo bo plačal poceni elektriko?

 
 

Komentarjev 16
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:51 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejsšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • mirror 07:34 22.julij 2022.

    Vsebina člankov na Žurnalu ne izraža naslova članka. Samo da se nekaj piše.

  • mirror 07:32 22.julij 2022.

    Več ponudnikov, dražja je elektrika. Elektrika iz JEK je zelo poceni in ne razumem, zakaj se prodaja tako drago. Dogovor s politiko? Glede na to, da so vse elektrarne v državni lasti, bi morala biti tudi prodaja v državni lasti. ...prikaži več Tako ne bi prihajalo do kartelnih dogovorov o cenah med trgovci.