Pod streho > Varčna hiša
74442 ogledov

Septembra bo cene električne energije znižalo teh šest dobaviteljev

Denar, evro Profimedia
Po prvem septembru se bodo razmere na trgu električne energije za gospodinjske odjemalce spremenile. Začela bo veljati uredba o določitvi cen električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, ki določa najvišje cene električne energije.

Skladno z uredbo bodo dobavitelji gospodinjstvom lahko za kilovatno uro električne energije brez DDV lahko zaračunali največ 0,118 evra pri višji tarifi (VT), 0,082 evra pri manjši tarifi (MT) in 0,098 evra pri enotni tarifi (ET). 

Cene bo znižalo šest, zvišala pa dva dobavitelja

Glede na trenutne cene električne energije, ki veljajo še avgusta, položnice po teh cenah pa bomo dobili septembra, bo ceno električne energije moralo znižati šest dobaviteljev. Trenutno imajo nižje cene od reguliranih trije dobavitelji, vendar sta dva od teh, Petrol in Energetika Ljubljana že pred sprejetjem uredbe napovedala, da bosta 1. septembra cene elektrike povišala. Tako bo za njune gospodinjske odjemalce od septembra naprej cena elektrike sicer nižja, kot če uredba ne bi bila sprejeta, pa vendar višja, kot velja avgusta. 

elektrika Ukrep vlade Pod streho Od 1. 9. bo cena elektrike nižja

Le v Gen-I so se že pred meseci zavezali, da cene elektrike za obstoječe odjemalce ne bodo spreminjali, torej povišali vse do konca letošnjega leta. Ukrep reguliranih cen pa bodo občutili tisti njihovi gospodinjski odjemalci, ki so jih kot dobavitelja izbrali od 8. julija naprej, saj zdaj plačujejo višjo ceno od regulirane. 

Konkurence ne bo več

Vse dobavitelje, ki bodo morali znižati cene, smo vprašali, ali kdo po 1. septembru načrtuje ceno, ki bo nižja od najvišje dovoljene. Za kaj takega se ne bo odločil nobeden od dobaviteljev, kar pomeni, da bodo vsi, razen odjemalcev Gen-i,  do 31. avgusta 2022 elektriko plačevali po isti ceni. Na trgu konkurence ne bo več, torej tudi bistvenih razlik med dobavitelji ne. Razlikovali se bodo zgolj še po višini mesečnega nadomestila in možnosti, ali odjemalec lahko izbere elektriko, 100-odstotno proizvedeno iz OVE ali ne, in koliko bo moral za to doplačati.

Pri ECE so nam povedali le, da bodo tudi od septembra dalje odjemalcem ponujali različne pakete, le cene bodo pri vseh iste. V resnici pa razlik med paketi ne bo več. Različne pakete odjemalcem ponuja tudi dobavitelj E3, ki pa na naša vprašanja, ali jih bodo obdržali ali ne, ni odgovoril. 

elektrika Elektrika Pod streho Te dobavitelje je zapustilo največ gospodinjskih odjemalcev

Računi oktobra bodo nižji do 20 odstotkov

Dobavitelje smo vprašali tudi, koliko bo račun za električno energijo nižji za njihovega povprečnega odjemalca. Položnice z nižjimi zneski bomo odjemalci prvič prejeli oktobra za septembra porabljeno električno energijo. 

Pri Petrolu bo enotna tarifa nižja za nekaj manj kot sedem odstotkov, medtem ko bosta visoka in manjša tarifa do 1. oktobra 2022 ostali na že predvidenem nivoju, ki je nižji od reguliranih cen, po tem datumu pa jih bodo povišali na nivo regulirane cene. Njihovi povprečni odjemalci pa oktobra še ne bodo dobili položnic z bistveno drugačnimi zneski kot septembra, saj bo nižji DDV, ki ga bodo dobavitelji obračunali od 1. septembra dalje, približno odtehtal vpliv višjih cen za energijo. 

Koliko bo prihranil povprečni odjemalec pri dobavitelju Sonce energija niso povedali, so pa poudarili, da odjemalcem električne energije omogoča uporabo energetske tržnice SunContract, na kateri si lahko zagotovijo nižje cene električne energije od tržnih. 

Pri ECE bo povprečni odjemalec oktobra dobil 14 odstotkov nižji račun za električno energijo, pri Energiji plus pa bo znesek nižji za približno 20 odstotkov. 

Odjemalci Gen-I pa bodo vse do konca leta plačevali 27 odstotkov nižji znesek za višjo tarifo, 26  za manjšo tarifo in 16 odstotkov za enotno tarifo. Koliko nižji bo oktobra skupni račun za elektriko pa niso navedli. 

Rešitve za nadomestitev izgub še iščejo

Zaradi reguliranih cen bodo dobavitelji soočeni z izgubami, kolikšne bodo, pa še niso ocenili. Tudi rešitve za nadomestitev izgub še iščejo. 

„Zaradi volatilnosti trga, skupina Petrol ocene poslovne izgube na račun reguliranih cen v tem trenutku še ne more podati,“ pravijo v Petrolu. 

„Žal regulirane cene Energiji plus ne omogočajo vzdržnega poslovanja in so daleč od tega, da bi posegala samo v maržo, zato bomo skupaj z večinskim lastnikom (HSE, op.a.) iskali rešitev za nadomestitev izpada prihodkov,“ pravijo v Energiji plus. 

„Regulacija cene v skladu s sprejeto uredbo predstavlja za dobavitelje električne energije velik izziv. Trenutno smo v fazi iskanja optimalne rešitve, ki nam bo zagotavljala vzdržno poslovanje v naslednjem obdobju. V primeru, da rešitve ne bo mogoče oblikovati, bo to ogrozilo poslovanje celotne bilančne skupine, saj primarno dobavljamo električno energijo odjemalcem, ki bodo imeli v prihodnjem obdobju regulirano ceno električne energije. Njihove cene se v večini oblikujejo dinamično, vezano na BSP Southpool spot ceno, ki je višja od regulirane cene električne energije,“ pa na vprašanje o tem, kako bodo nadomestili pričakovane izgube, odgovarjajo pri Sonce energija. 

Pri ECE računajo, da jim bo pri pokrivanju razlike med trenutnimi cenami in najavljenimi reguliranimi cenami pomagal večinski lastnik, saj sami tega ne bodo zmogli. Tudi večinski lastnik ECE je HSE. 

„Cene, ki jih bomo do konca leta zagotavljali svojim odjemalcem, bomo krili z lastnimi sredstvi, ki jih na mednarodnih trgih ustvarjamo z dejavnostjo trgovanja z energenti,“ pa pravijo pri Gen-i.

Vtičnica, denar, elektrika Pod streho Kdo bo plačal poceni elektriko?

Na naša vprašanja niso odgovorili pri E3, Elektro energiji, Energetiki Ljubljana in E-nergia gas and power. 
 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:23 26.avgust 2022.

    Ker očitno na področju elektrike ni konkurence, kaj nam torej ostane, kot da ostanemo na tistem kar imamo. Znižanje cen pa skoraj ni omembe vredno.

  • matermila 08:15 26.avgust 2022.

    Ker je na računu elektrika najnižja postavka od vseh ostalih (ki jih je malo morje),se ta ukrep verjetno na računu niti ne bo poznal kdove koliko. Na računu za 82€,je elektrike v obeh tarifah skupaj za samo 30,6€ vse ostalo ...prikaži več so drugi stroški. Če torej vzamem srednjo vrednost znižanja 25,5% bo račun nižji za ca 7.5 €. Mislim, da to ne bo rešilo večine gospodinjstev.

  • 4krogci 07:47 26.avgust 2022.

    To je itaq sam v SLO mozno…postavi se najvisja dovoljena cena obracuna….evo gremo mi vsi dvignt cene na tisto visino!!! Pa naj bo elektrika,plin,goriva,….