Najemnine za ta stanovanja rastejo v nebo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Glede na to, da uradne inštitucije in nepremičninski posredniki že od konca lanskega leta poročajo o stagnaciji cen rabljenih stanovanj v Ljubljani, nekateri celo omenjajo rahel padec, nas je zanimalo, ali temu sledijo tudi najemnine.
Oglej si celoten članek

Pregledali smo trenutno ponudbo v Ljubljani in ugotovili, da enoznačnega odgovora na vprašanje, ali stagnirajo tudi cene najemnin ni. 

Najemnina povprečno velikega stanovanja višja za petino

Začnimo pri povprečno velikih stanovanjih, z uporabno površino od 70 do 80 kvadratnih metrov. Lani oktobra je bila povprečna najemnina zanje 1050 evrov oziroma 14 evrov na kvadratni meter. Zdaj so najemnine za tako veliko stanovanje od 1170 do 1330 evrov ali skoraj 17 evrov na kvadratni meter. To pomeni več kot 20-odstotno povišanje

Najemnine večine večsobnih stanovanj stagnirajo

Če pa pogledamo vsa od 50 do 100 kvadratnih metrov velika trisobna stanovanja, jih večina lastnikov oddaja po ceni od 1000 do 1500 evrov na mesec, tretjina pa po ceni od 500 do 1000 evrov. Lani je bila povprečna cena najemnine na kvadratni meter za tako velika trisobna stanovanja od 13 do 14 evrov, letos je 15 evrov.

Foto: Profimedia Stanovanje Približno enake kot lani so tudi najemnine dvosobnih stanovanj. Za večino je mesečna najemnina od 600 evrov do 1000 evrov, v povprečju pa je cena kvadratnega metra nekaj več kot 14 evrov, kolikor je bila tudi lani. 

Večina štirisobnih stanovanj se zdaj oddaja za 1000 do 2000 evrov na mesec ali za 14 evrov na kvadratni meter. Podobna je bila cena tudi lani jeseni. 

Ugotovimo lahko, da se najemnine za stanovanja, večja od 50 kvadratnih metrov, niso povišale, lahko rečemo, da stagnirajo.

Najem garsonjere dražji za 15 odstotkov

Povsem drugače pa je pri sobah in garsonjerah. Najemnine zadnjih so višje, kot so bile lani oktobra. Če so se lani garsonjere oddajale v povprečju za 19 ali 20 evrov na kvadratni meter, se letos za 23 evrov. Lani je bilo treba za povprečno, 25 kvadratnih metrov veliko garsonjero plačati približno 470 evrov, letos je mesečna najemnina v povprečju 100 evrov višja. Večina garsonjer se oddaja po ceni od 500 do 700 evrov. Nekatere celo za 1000 evrov, kot denimo, 27 kvadratnih metrov velika garsonjera na Prulah. Najemnine garsonjer so letos višje za približno 15 odstotkov. 

Študentske sobe dražje za petino

Višje so tudi cene sob, pri čemer gre običajno za oddajo sobe v večjem stanovanju, namenjenem bivanju več študentov. Za posteljo v dvoposteljni sobi je treba v povprečju odšteti od 250 do 350 evrov, pri čemer je več tistih, kjer se cene začnejo pri 300 evrih. Precej sob se oddaja po še višjih cenah, po 400 ali 450 evrov. Te so namenjene bivanju enega, velike pa so zgolj 10 do 15 kvadratnih metrov. Letos so cene višje za približno 20 odstotkov.

Lani jeseni so bile cene sob v povprečju od 250 do 300 evrov, če sta v njih bili dve postelji, sobe za posameznika pa so se tržile po cenah do 350 evrov.  

Majhna ponudba poganja rast najemnin

Rast cen najemnin poganja ponudba na eni in povpraševanje na drugi strani. Trenutno je ponudba precej pičla, saj se v Ljubljani oddaja le približno 300 stanovanj. Kot pravijo nepremičninski posredniki, je to malo, glede na to, kolikšno je povpraševaje. Zakaj se potem niso povišale najemnine stanovanjem vseh velikosti? Daleč največ povpraševanja je po garsonjerah in sobah, ki jih najemajo študenti in mladi posamezniki ali pari, ponudba pa temu ne sledi, odgovarjajo. 

V prestolnici je spet zaživel trg kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom, zaradi česar je ponudbe za dolgoročni najem še manj, nepremičninski posredniki navajajo še dodaten razlog za rast najemnin. Tisti, ki nepremičnino brez težav oddajo, pa so zagotovo v najemnini obračunali tudi višji davek, ki velja od 1. januarja letos, še navajajo. Po novem je 25- in ne več 15-odstoten, kot je veljalo lani. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 09:05 8. Junij 2023.

    K dvigu cen najemnin izdatno pomaga tudi sama mestna občina Ljubljana, ki je dvignila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (tako …

  • 07:50 8. Junij 2023.

    Bo treba spet jit na kmetije delat

  • 07:49 8. Junij 2023.

    Cel kaos glede cen.Država podraži hrano,stanodajalci pa najemnino,ja kaj čmo,nekje je treba not prinesti

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.