Pod streho > Nepremičnine
40659 ogledov

Tako bo prihodnje leto z najemninami

slovenija 15.01.2009 stanovanje, najemnina, oddaja stanovanja na crno, denar, kl Boštjan Tacol
Poslanci so po celi seriji postopkovnih zapletov in vetu državnega svet ponovno potrdili spremembe zakona o dohodnini, ki jih je predlagala vlada. Čeprav mu grozi ustavna presoja, je bil zakon objavljen v uradnem listu in že velja. Novi zakon s prihodnjim letom ponovno bistveno bolj obdavčuje najemnine. V letih 2021, 2022 in 2023 se je oziroma se bo vsako leto spremenila.

Leta 2021 je bila davčna stopnja 27,5 odstotna, priznani stroški pa 15 odstotkov, letos se prizna deset odstotkov stroškov in plača 15-odstotna davčna stopnja, prihodnje leto bodo priznani stroški ostali enaki, davčna stopnja se bo dvignila na 25 odstotkov.

Nekdo, ki za 700 evrov mesečno oddaja stanovanje, je leta 2021 plačal 1963,5 evra dohodnine, letos bo plačal 1134 evrov dohodnine, prihodnje leto pa 1890 evrov, kar je 756 evrov ali 67 odstotkov več. Bolj po domače, ena najemnina več bo šla za davke. 

Povedano še drugače, od vsakih tisoč evrov najemnine bo najemodajalec letos plačal 135 evrov dohodnine, prihodnje leto pa 225 evrov.

Najemodajalec lahko sicer z računi za vzdrževanje nepremičnine oziroma drugega premoženja uveljavlja tudi dejanske stroške za ohranjanje vrednosti premoženja in si tako zniža dohodnino. A pozor, uveljavljati se sme le stroške, ki nastanejo med najemom. Če stanovanje prebelite, preden ga oddate, tega stroška ne morete uveljavljati. 

Kot dejanske stroške lahko uveljavljate le tiste, ki ohranjajo uporabno vrednost nepremičnine. Mednje spadajo denimo menjava oken, parketa, obnova kopalnice, fasada … Stroški vzdrževanja bele tehnike ali pohištva se pri znižanju davčne osnove upoštevajo le, če je ta oprema natančno opredeljena v najemni pogodbi. Več o tem lahko preberete tukaj. 

Za nekatere konec davčnih nebes

Samo letos bo mogoče prihodke od oddajanja v najem prišteti v drugim prihodkom in jih vključiti v dohodninsko napoved, čemur se reče sintetična obdavčitev. To za nekatere pomeni prava davčna nebesa, o tem, komu se to bolj splača kot ločena obdavčitev, smo pisali pred časom.

Glavni argument za znižane najemnin pod Janševo vlado je bilo, da bo to privedlo do znižanja najemnin, a padca najemnin na trgu ni bilo zaznati, več najemodajalcev nam je takrat povedalo, da najemnine kljub nižjim davkom ne nameravajo znižati. Bo pa zanimivo videti, ali bodo najemodajalci zvišanje obdavčitve najemnin izkoristili kot razlog za zvišanje najemnin.

V letu 2020 so najemodajalci z oddajanjem premoženja v najem zaslužili 248 milijonov evrov, od tega je bilo odmerjenega nekaj več kot 57 milijonov evrov davka. Premoženje je oddajalo in to prijavilo finančni upravi 97.562 zavezancev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Stane Adamič 13:26 29.december 2022.

    LUKEC vam bo še marsikaj zrihtal, Vzel delavnemu in dal lenuhu.

  • Soljatar 12:48 29.december 2022.

    volilci golobarjev ste res lahko ponosni nase...zihr mate vsi doktorate, k ste tko pametni, da ste izvolili trenutno oblast.

  • Stane Adamič 11:21 29.december 2022.

    Evo, prvi uspehi Lukca so že tukaj.