Pod streho > Nepremičnine
12887 ogledov

Ti posamezniki morajo do konca meseca oddati napoved dohodnine

Davki Shutterstock
Lastniki nepremičnin, ki jih oddajate v dolgoročni najem, ne pozabite na napoved davka, ki ga morate plačati za lansko leto.

Posamezniki morajo dohodke iz kapitala, med katere spadajo tudi najemnine, napovedati sami in to najkasneje do 28. februarja. 
Napoved morajo oddati posamezniki, ki so lani svojo nepremičnino oddajali stalnim najemnikom, denimo študentom, družinam, posameznikom, torej ne turistom ali pravnim osebam.

Oddati pa jo morajo tudi tisti, ki so tem skupinam oddajali v najem premično premoženje, denimo bivalnike in vozila. 

Še ena skupina posameznikov mora oddati napoved. To so vsi, ki nepremičnine ali premičnine oddajajo v tujini. Davčno osnovo si znižajo za višino davkov, ki  so jih iz tega naslova že plačali v tujini, kar med drugim pomeni, da so napoved morali oddati tudi tam. 
Če so v tujini plačali več davka, kot bi ga plačali v Sloveniji, jim vračilo ne pripada.  

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz naslova oddajanja premoženja v najem, ki je dokončni davek, na katerega drugi dohodki ne vplivajo, je treba oddati na finančno upravo.

Izpolnjen obrazec lahko oddate elektronsko prek portala eDavki z digitalnim potrdilom ali pa se registrirate z uporabniškim imenom in geslom. Natisnjen obrazec pa lahko oddate po pošti ali osebno na katerikoli finančni urad.

Normirani ali dejanski stroški 

Dohodnina na dohodek iz naslova oddajanja premoženja v najem je 27,5-odstotna. Osnova za obdavčitev pa je seštevek mesečnih najemnin v preteklem letu, zmanjšan za 15 odstotkov normiranih stroškov. 

Namesto normiranih, pa lahko za znižanje davčne osnove uveljavljate tudi dejanske stroške za vzdrževanje premoženja, vendar ne vse. Če ste lani denimo zamenjali vir ogrevanja in imate za to račun, lahko za znesek tega stroška znižate davčno osnovo. 

Denimo, da ste imeli iz naslova najemnin 7200 evrov prihodkov, za nov plinski kotel pa ste plačali 4000 evrov, si davčno osnovo lahko znižate na 3200 evrov. Od tega boste plačali 880 evrov dohodnine. 

Če pa kljub naložbi uveljavljate normirane stroške, bo vaša davčna osnova 6120 evrov, dohodnina pa 1683 evrov. 
Kot dejanske stroške lahko uveljavljate le tiste, ki ohranjajo uporabno vrednost nepremičnine. Mednje spadajo denimo menjava oken, parketa, obnova kopalnice, fasada …  Stroški vzdrževanja bele tehnike ali pohištva se pri znižanju davčne osnove upoštevajo le, če je ta oprema natančno opredeljena v najemni pogodbi. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.