Pod streho > Nepremičnine
19343 ogledov

V teh delih cene stanovanj dosegajo tiste v centru Ljubljane

ljubljana 17.05.12, terasasti bloki, naselje, Ulica Bratov Ucakar, Koseze, foto: Anže Petkovšek
Cene, po katerih so se stanovanja v Ljubljani prodajala lani, so lahko dobra orientacija za nakupe letos. Kot je znano, so cene dosegle vrh in stagnirajo, ponekod že tudi padajo.

Trg nepremičnin v Ljubljani je, kot je na nedavni okrogli mizi Nepremičnine 2023, povedal direktor nepremičninske agencije Stoja, Zoran Đukić, dosegle realnost. Prišli smo do vrha cen, ki so se umirile in začele tudi že padati, je še dodal. Kaj se bo zgodilo v prihodnje, ni povedal, tako kot tudi drugi nepremičninski posredniki ne želijo napovedovati, sploh pa ne cen. 

Če pa upoštevamo dejstvo, da je bilo v Ljubljani že v drugi polovici lanskega leta in prvih mesecih letos sklenjenih manj poslov s stanovanji, cene pa so stagnirale oziroma se nekoliko že obrnile navzdol, je dobro izhodišče, kakšne bodo cene letos, poročilo Geodetske uprave RS za leto 2022. 

Promet je padel za več kot petino

Čeprav je bilo lani v Ljubljani sklenjenih kar četrtina vseh poslov s stanovanji v Sloveniji, pa je bil od vseh analiziranih trgov prav ljubljanski najmanj aktiven glede na razpoložljivi fond stanovanj, ugotavljajo v poročilu in dodajajo, da to kaže na občutno ohladitev stanovanjskega trga v glavnem mestu. Pri stanovanjih je bil padec prodaj lani v primerjavi z letom pred tem kar 22-odstoten. 

Lani so bile v Ljubljani sklenjene 2203 prodaje stanovanj, največ na območjih Rožna dolina, Trnovo, Bežigrajski dvor in Spodnja Šiška. Še vedno so za nakup stanovanj zelo zanimivi ožje središče mesta, Bežigrad, Moste, Kodeljevo in Golovec. 

stanovanja Ljubljana | Avtor: zajem zaslona/GURS zajem zaslona/GURS

Srednja cena stanovanja tik pod 4000 evri za kvadrat

Cene so kljub manj sklenjenim poslom tudi lani rasle. Srednja cena prodanih stanovanj v Ljubljani, ki je dosegla 3950 evrov/m2, je bila lani v primerjavi z letom 2021 sicer višja za 540 evrov na kvadratni meter, podražitev je bila 14-odstotna. Rast cen je bila nižja, kot povprečna rast v Sloveniji, ki je bila 19-odstotna, srednja cena kvadratnega metra pa je bila 2400 evrov. 

Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so bile tako lani v Ljubljani v povprečju 3,6-krat višje od cen stanovanj v Beli krajini, kjer so najnižje. 

stanovanja Ljubljana | Avtor: zajem zaslona/GURS zajem zaslona/GURS
Cene rabljenih stanovanj na območju "Tomačevo, Šmartno, Sneberje, Zalog", kjer so bile najnižje in se je večina stanovanj prodala po cenah od 2500 do 3900 evrov/m2, so v povprečju za petino nižje kot na območju "Ljubljana Center", kjer so bile cene najvišje in se je večina stanovanj prodala po cenah med 3500 in 4900 evrov/m2. Nekoliko nižje cene od povprečja dosegajo tudi območja "Črnuče, Nadgorica" in "Industrijska cona Šiška", kjer se je večina stanovanj prodala po cenah od 3200 do 4000 evrov/m2. Na preostalih območjih Ljubljane večjih razlik v cenah rabljenih stanovanj ni bilo zaznati, večina se jih je prodala po cenah od 3400 do 4600 evrov/m2

Novogradnje po 5000 evrov za kvadrat

Za večino lani vseljivih novih stanovanj na območju Ljubljane je bila cena z DDV od 4500 do 5500 evrov/m2 (na kvadratni meter uporabne površine, brez upoštevanja garaž oziroma parkirnih prostorov.)

Cene novih stanovanj so bile v povprečju le malo višje kot cene novejših rabljenih stanovanj. Pri tem pa je treba upoštevati, da so bila praktično vsa lani vseljiva nova stanovanja kupljena že v predprodaji, po cenah, ki so veljale pred letom ali dvema. Cene novih stanovanj v gradnji, za katere so se predpogodbe sklepale lani, pa so bile že precej višje. 

Rekordna cena je bila 1,8 milijona evrov

Najvišjo ceno na kvadratni meter uporabne površine je doseglo novo stanovanje, veliko 105 kvadratnih metrov, ki je bilo prodano v vila bloku na Prulah za okoli 8700 evrov/m2. Najdražje rabljeno stanovanje pa je bila garsonjera v večstanovanjski stavbi na območju Bežigrada z uporabno površino 21 kvadratnih metrov s ceno 7900 evrov/m2

Najvišjo pogodbeno ceno pa je doseglo novejše stanovanje v Kosezah, z uporabno površino 210 kvadratnih metrov in večjo teraso, ki je bilo prodano za 1,8 milijona evrov. To je bila tudi najvišja cena, ki je bila lani plačana za stanovanje v Sloveniji. 

Gradi se 2600, načrtovanih pa je 5000 novih stanovanj

V letu 2022 je bilo v Ljubljani zgrajenih dobrih 900 stanovanjskih enot. Tako kot že nekaj let, jih je bila večina prodanih že v predprodaji oziroma v času gradnje. V zadnjih mesecih je bilo sicer opaziti nekoliko manjše zanimanje za rezervacije stanovanj, ki so trenutno v gradnji, a ob koncu preteklega leta zalog neprodanih končanih stanovanj praktično še ni bilo. 

Trenutno se v Ljubljani in okolici gradi približno 2600 stanovanjskih enot, v veliki večini v večstanovanjskih stavbah. Po napovedih sodeč naj bi tako v prihodnjih letih prišlo na trg precejšnje število novih stanovanj, saj je v Ljubljani in ožji okolici trenutno načrtovanih več kot 5000 novih stanovanjskih enot. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • lojs 16:53 02.maj 2023.

    lj je najlepše mesto z najlepšim županom, zato se se cene še lahko dvignejo in butasti slovenčki bodo še to pokupili ... čeprav se ves svet čudi kaj mi počnemo, od kod denar

  • Soljatar 10:22 02.maj 2023.

    nimam pojma kaj eni vidijo v Kosezah?...popolnoma nič posebnega, razen da je tista mlaka tam, ki je poleti polna komarjev, sicer pa daleč od centra mesta, okolica pa napol vaška, tudi kozolci in štale se najdejo tam.