So sončne elektrarne še zanimiva naložba?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kljub epidemiji in vsem omejitvam sta se število sončnih elektrarn in njihova moč lani podvojila. Vse več lastnikov streh jih prepozna kot dobro naložbo.
Oglej si celoten članek

Po podatkih Agencije za energijo je bilo ob koncu leta 2020 v Sloveniji že 8641 proizvodnih naprav za samooskrbo iz obnovljivih virov s skupno priključno močjo 103 MW, povprečna priključna močja posamezne naprave je 12 kW . "Trend naraščanja števila naprav za individualno samooskrbo je izjemen, saj se vsako naslednje leto število naprav skoraj podvoji. Pričakovati je tudi porast števila proizvodnih naprav za skupnostno samooskrbo, ki jih do sedaj skoraj ni bilo."

Foto: Agencija za energijo sončne elektrarne Naprave za samooskrbo so se začele postavljati leta 2016, ko je začela veljati uredba o spodbujanju rabe električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, z napravami za samooskrbo. Na podlagi spremljanja podatkov o priključenih napravah za individualno samooskrbo je na sliki v nadaljevanju predstavljena rast števila naprav za samooskrbo in rast njihove skupne priključne moči.

Zastopanost posameznih obnovljivih virov je razvidna iz naslednje tabele:

Foto: Agencija za energijo sončne elektrarne V veliki večini prevladujejo sončne elektrarne (8614 naprav), medtem ko je naprav, ki uporabljajo vodni vir, komaj 24, naprave, ki kot vir uporabljajo veter, pa so samo tri.

Sprememba uredbe Nova pravila za sončne elektrarne

Med obstoječimi napravami za samooskrbo še ni naprav, ki bi za vir uporabljale geotermalno energijo, in prav tako ne naprav SPTE, ki bi za primarni vir uporabljale obnovljive vire.

Navedeno velja le za individualno samooskrbo, v naslednjih letih pa je pričakovati tudi porast števila proizvodnih naprav za skupnostno samooskrbo, ki jih do sedaj skoraj ni bilo.

Naložbe in podpore Te sončne elektrarne se v sistem samooskrbe ne morejo vključiti Izračunali smo To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:23 8. April 2021.

    Glede na investicijo se nam (š)e ne splača vgraditi sončne elektrarne. Ogrevamo se na TČ, hiša je toplotno izolirana od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.