Pod streho > Varčna hiša
22119 ogledov

Te sončne elektrarne se v sistem samooskrbe ne morejo vključiti

sončna elektrarna Profimedia
Sončne elektrarne so lahko vključene v sistem samooskrbe ali v sistem podpor. Kaj se zgodi, ko se podpora izteče ali v primeru, da lastniki sončnih elektrarn iz podpore izstopijo predčasno?

Lastniki manjših sončnih elektrarn, ki jih postavijo na strehah svojih hiš ali strehah bližnjih objektov, se v zadnjih letih vključujejo v sistem samooskrbe. Pred uveljavitvijo te možnosti, pa so lastniki sončne elektrarne, ne glede na njihovo priključno moč, omejena je le navzgor (1MW), vključili v sistem podpor, ki so pod okriljem Centra za podpore pri Borzenu.

Po podatkih Borzena je „v podporni shemi so trenutno 3.303 sončne elektrarne, skupne nazivne moči 262,5 MW. Povprečna letna proizvodnja električne energije je okrog 260 MWh.“ 

Že od leta 2010 naprej lahko lastniki sončnih elektrarn izbirajo med dvema vrstama podpor, prva je zagotovljeni odkup elektrike, druga pa obratovalna podpora. Za sončne elektrarne velja, da pogodba o podporah velja 15 let, tako se bodo prvim v sistem podpor vključenim sončnim elektrarnam te iztekle leta 2025. Kaj bo s temi napravami oziroma s proizvedeno elektriko po izteku podpore, bodo lastniki razmišljali šele čez nekaj let. 

cena ogrevanja Izračunali smo Pod streho To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje

Razlogi za predčasni izstop iz podporne sheme

Vendar pa že zdaj, kot pravijo v Borzenu, obstajajo sončne elektrarne, katerih lastnikih so iz sistema podpor izstopili predčasno. Razlogi za to so različni, Borzen navaja starost naprav in havarijske dogodke kot so požari, uničenje solarnih modulov, izpadi razsmernikov. 

Razloge pa lahko iščemo tudi drugje. Lastniki, ki imajo sončno elektrarno nameščeno na strehi družinske hiše, na primer to prodajo, novi lastnik hiše in s tem tudi sončne elektrarne pa se v sistem podpor ne želi vključiti. Razlog za izstop je lahko tudi pravni status, ki ga mora imeti lastnik, če je njegova naprava vključena v sistem podpor. 

Za fizične osebe na primer velja, da morajo registrirati status samostojnega podjetnika, lahko je nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lahko pa je pri AJPES registriran proizvajalec električne energije, če je priključna moč sončne elektrarne manjša od 50 kW. 
Nekateri pa o izstopu iz sistema podpor razmišljajo tudi zato, ker so prepričani, da bi bilo bolj gospodarno elektrarno vključiti v sistem samooskrbe. 

Ne glede na razlog za predčasni izstop iz sistema podpor, ima lastnik, fizična oseba le dve možnosti. „Proizvedeno energijo lahko prodajajo prosto na trgu oziroma jo (delno) porabijo v lastnem odjemu, če imajo tak način priklopa,“ na Borzenu predstavijo prvo možnost.

baterija Tesla Powerwall Pod streho Tolikšna mora biti poraba elektrike, da se vam Teslina baterija splača

Elektriko lahko prodajajo na trgu, v sistem samooskrbe pa ne morejo

Druga je ta, da sončno elektrarno nadgradijo z baterijami za shranjevanje elektrike in jo v celoti porabijo le za lastne potrebe. Ta možnost je manj gospodarna, sploh v primeru, da je priključna moč sončne elektrarne bistveno večja od potreb posameznega gospodinjstva. 

Nikakor pa po zdaj veljavni zakonodaji lastniki sončnih elektrarn, „ki so kadarkoli bile v podporni shemi, ne morejo preiti v sistem samooskrbe.“ 

Za prodajo električne energije na trgu potrebujejo eno od prej navedenih oblik pravnega statusa. Z enim od tržnih dobaviteljev, ki je električno energijo pripravljen odkupiti, sklenejo pogodbo o odkupu, „cena odkupa pa je stvar posamezne pogodbe in vezana predvsem na trenutne tržne signale. Da bi lastnikom olajšali izbor, smo na naši spletni strani pripravili seznam zainteresiranih podjetij“ pravijo na Borzenu.

sončna elektrarna Sprememba uredbe Pod streho Nova pravila za sončne elektrarne


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.