Pod streho > Varčna hiša
16930 ogledov

Nova pravila za sončne elektrarne

sončna elektrarna Profimedia
Vlada je na eni od sej prejšnji teden obravnavala tudi predlog sprememb uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki se nanašajo na sončne elektrarne na strehah večstanovanjskih stavb in skupnostne sončne elektrarne.

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki je pristojno za to področje, so se za spremebe odločili, ker analize kažejo, „da so se z uredbo o samooskrbi implementirale napredne rešitve za spodbujanje samooskrbe predvsem na področju individualne samooskrbe. Vendar so se v praksi, v času od sprejema uredbe o samooskrbi pokazale določene pomanjkljivosti, predvsem pri uvajanju skupnostne samooskrbe, to je skupinske samooskrbe in skupnosti OVE.“ 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Na blokih jih ni, ker za to obstaja 101 razlog

V predlogu, ki ga je vlada že obravnavala, predlagajo štiri bistvene spremembe in dopolnitve:

  • Ukinitev zahteve, da so odjemalci, ki imajo interes vstopiti v skupnostno samooskrbo (SS) znani že pred namestitvijo naprave za samooskrbo.
  • Po priključitvi naprave za samooskrbo člani SS lahko prosto vstopajo in izstopajo v SS.
  • Ukinitev zahteve, da mora biti vsa proizvedena električna energija ves čas trajanja SS razdeljena med vse člane SS.
  • Predlog omogoča obstoj proizvedene električne energije v napravi za samooskrbo, ki ne pripada nobenemu članu SS, dokler deleži niso razdeljeni med člane SS. 

Tako naj bi bili odnosi med tistimi, ki vstopajo v sistem skupnostne samooskrbe bolj fleksibilni, hkrati pa bodo tveganja manjša, saj morajo člani SS po zdaj veljavni uredbi v naprej za dobo od 25 do 30 let definirati pogoje medsebojnega sodelovanja, predvideti vse možne scenarije nakupa, prodaje, najema, finančne posledice, kar predstavlja veliko administrativno oviro pri oblikovanju SS, so prepričani na ministrstvu.

Moč elektrane bo lahko večja

Pomembna sprememba je tudi najvišja dovoljena priključna moč skupnostne sončne elektrarne. Do zdaj je veljalo, da ta ne sme presegati 0,8-kratnika vsote priključnih moči odjema priključenih merilnih mest, po novem pa te omejitve naj ne bi bilo. Priključna moč skupnostne sončne elektrane bo odvisna le od tehničnih zmogljivosti omrežja in stavbe, na kateri bo naprava stala. Lastnik naprave pa bo lahko tudi po postavitvi odjemalce spodbujal k povezovanju v SS. „Odjemalci se bodo lažje odločili za vstop v SS, saj bodo napravo videli delujočo, hkrati pa bodo razbremenjeni administrativnih ovir postopka priključevanja.“

S sprostitvijo omejitve, da morajo biti člani skupnostne samooskrbe znani že vnaprej, se bodo nameščale večje naprave za skupnostno samooskrbo, ki pa na začetku svojega obratovanja še ne bodo imele v celoti razdeljene deleže električne energije. 

Nerazdeljeni količinski delež (v kW) pripada lastniku naprave, pri čemer velja, da je lastnik dolžan nerazdeljeni količinski delež prodati izbranemu dobavitelju na podlagi sklenjene pogodbe o odkupu električne energije. V tem primeru se šteje, da ima lastnik naprave status proizvajalca in bo nerazdeljeni del proizvedene električne energije brez podpore prodajal na trgu. 

sončna elektrarna Padec trga Pod streho Sončne elektrarne: Napovedi niso optimistične


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.