Pod streho > Varčna hiša
14768 ogledov

Sončne elektrarne: Napovedi niso optimistične

sončna elektrarna Profimedia
Trg sončnih elektrarn je leta 2019 še zrasel, letos pa zastal. Iz primeža, ki ga povzroča epidemija, se bo po mnenju evropskega združenja za fotovoltaiko izvil le s pomočjo vladnih ukrepov in evropskih institucij.

Po podatkih PV portala, Slovenskega portala za fotovoltaiko, je bilo lani na novo priključenih sončnih elektrarn 2496, njihova skupna moč pa 31,2 MW. Skupno število sončnih elektrarn pri nas se je tako konec lanskega leta povzpelo na 8038, njihova moč je 313,2 MW, skupaj pa proizvedejo 268 GWh električne energije. 

Lani visoka rast trga samooskrbnih elektrarn

Največ sončnih elektrarn je bilo postavljenih v okviru sheme samooskrbe, 2482, njihova moč pa je 30,68 MW. Rast tega trga je bila kar 233-odstotna glede na leto 2018. Zanimanje za naložbe v sončne elektrarne večjih moči, ki so vključene v sistem odkupnih cen, je precej manjše. Lani so v tem okviru priključili le 14 elektrarn s skupno močjo 1,5 MW.  Povprečna in minimalna ponujena cena proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn je bila 75,71 €/MWh oziroma 66,40 €/MWh. Na letošnjem javnem pozivu pa je bilo izbranih 25 novih sončnih elektrarn s skupno priključno močjo 10,3 MW.

Sončna elektrarna pivka  | Avtor: Tep d.o.o. Tep d.o.o.
Delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn se je lani, glede na 2018, povečal na raven iz leta 2017 (1,8%). Proizvedena električna energije v višini 268 MWh je bila namreč 5,5 odstotka nižja kot v rekordnem letu 2017. Pri tem je treba poudariti, da je v statistiki zajet tudi hrvaški delež električne energije iz NEK. Brez njega sončne elektrarne pokrivajo 2,3 odstotka proizvedene električne energije

Sončno obsevanje je v lanskem letu le rahlo presegalo povprečje zadnjih deset let. V Ljubljani je, po podatkih Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko, znašalo 1265 kWh/m2 in je bilo za 1,5 odstotka višje kot v letu prej. Pri pregledu podatkov lahko opazimo, da se vrednosti sončnega obsevanja vztrajno dvigujejo. Povprečno tako na vodoravno površino vsako leto prejmemo 5,8 Wh/m2 več sončne energije. 

Kam ti podatki postavljajo Slovenijo na evropskem zemljevidu fotovoltaike

Po podatkih EurObserverja je daleč spredaj še vedno Nemčija, kjer je skupaj inštaliranih 49.000 MW sončnih elektrarn, samo lani so jih na novo priključili 3.856 MW. Sledita Italija z nekaj več kot 20.800 MW in Francija z 10.500 MW. Če pogledamo v soseščino, nas prehitevata tudi Avstrija s 1660 MW in Madžarska s skoraj 1280 MW. Le na Hrvaškem precej capljajo tudi za Slovenijo, konec lanskega leto so imeli priključenih za 69 MW sončnih elektrarn. 

sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia
Na lestvici 27 držav EU smo tako uvrščeni na 19. mesto. Nekoliko višje pa smo na lestvici po inštalirani moči na prebivalca, kjer se s približno 150 vati uvrščamo na 15. mesto. Vodijo Nemci s 590 vati, sledijo pa Nizozemci s 401 in Belgijci s 396 vati na prebivalca. Povprečje v EU 27 je 262 vatov. 

Trg sončnih elektrarn je v EU leta 2019 zrasel za 13,5 odstotka, največji skok so dosegli Španci, saj so moč sončnih elektrarn povečali kar za 76 odstotkov.  V EU 28 (statistika še upošteva Veliko Britanijo) je bilo konec leta 2019 priključenih 130,7 GW sončnih elektrarn, proizvedle pa so 131,8 TWh elektrike, kar predstavlja štiri odstotke vse v Evropi proizvedene elektrike. Za lažjo predstavo,  to pokrije potrebe po elektriki v 2,6 milijona gospodinjstvih, s povprečno porabo pet megavatov na leto. V Sloveniji je elektrike iz sončnih elektrarn dovolj za 53.600 gospodinjstev.

Letos pričakujejo precej slabše rezultate

A v evropskem združenju za fotovoltaiko je letos optimizem precej upadel. Epidemija Covid-19 je tudi na trgu sončnih elektrarn terjala svoj davek. Še lani so napovedovali nadaljevanje živahne rasti, predvsem na račun velike angažiranosti večine držav članic na področju samooskrbe, ki je eno od dveh glavnih gonil rasti evropskega trga fotovoltaike. Drugo so veliki projekti, ki so za investitorje postali ponovno zelo zanimivi leta 2018, ko je EU sprostila ovire za uvoz kitajskih monokristalnih modulov. 

sončna elektrarna Cene Pod streho Takšno prihodnost napovedujejo sončnim elektrarnam

Manj gospodinjstev se odloča za samooskrbne sončne elektrarne

Letos je evropski trg precej zastal, ustavljajo se veliki projekti, vse manj gospodinjstev in malih podjetij pa se zaradi negotovih razmer, ki jih povzroča epidemija, odloča za naložbe v samooskrbne sončne elektrarne. Naložbe odlagajo ali pa celo za nedoločen čas opuščajo. 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia
Po mnenju evropskega združenja bodo za ponovno oživitev trga in pri preprečevanju, da bi se ta znašel v negativni spirali, imele ključno vlogo nacionalne vlade in evropske institucije. Večina držav je že prepoznala, da so sončne elektrarne najboljši način za dosego nacionalnih ciljev za dosego deleža obnovljivih virov v proizvodnji energije, hkrati pa najcenejši vir proizvodnje energije iz obnovljivih virov ter tudi najbolj preprost in hiter, ko gre za vgradnjo in zagon. 

Države naj bi v okviru evropskega zelenega dogovora tako še bolj spodbujale zelene energetske naložbe, med katerimi so tudi sončne elektrarne. Namero o tem je že aprila podpisalo 13 okoljskih ministrov, med njimi pa slovenskega Andreja Vizjaka ni.

baterija Tesla Powerwall Pod streho Tolikšna mora biti poraba elektrike, da se vam Teslina baterija splača


 

Komentarjev 13
  • Avatar Lossneziola
    Lossneziola 23:39 28.november 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.xxhook.com

  • Avatar Ruth_Wright
    Ruth_Wright 11:39 28.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni mu treba iti v pisarn0 .... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • Build_NEK2 10:11 28.november 2020.

    Doma imamo 20kW sončno elektrarno že 10 let in se super obnese. Prav pride predvsem pri polnjenju avta, ker si nočemo polniti iz TEŠa.

Sorodne novice