Pod streho > Varčna hiša
3787 ogledov

So sončne elektrarne še zanimiva naložba?

sončna elektrarna Profimedia
Kljub epidemiji in vsem omejitvam sta se število sončnih elektrarn in njihova moč lani podvojila. Vse več lastnikov streh jih prepozna kot dobro naložbo.

Po podatkih Agencije za energijo je bilo ob koncu leta 2020 v Sloveniji že 8641 proizvodnih naprav za samooskrbo iz obnovljivih virov s skupno priključno močjo 103 MW, povprečna priključna močja posamezne naprave je 12 kW . "Trend naraščanja števila naprav za individualno samooskrbo je izjemen, saj se vsako naslednje leto število naprav skoraj podvoji. Pričakovati je tudi porast števila proizvodnih naprav za skupnostno samooskrbo, ki jih do sedaj skoraj ni bilo."

sončne elektrarne | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo
Naprave za samooskrbo so se začele postavljati leta 2016, ko je začela veljati uredba o spodbujanju rabe električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, z napravami za samooskrbo. Na podlagi spremljanja podatkov o priključenih napravah za individualno samooskrbo je na sliki v nadaljevanju predstavljena rast števila naprav za samooskrbo in rast njihove skupne priključne moči.

Zastopanost posameznih obnovljivih virov je razvidna iz naslednje tabele:

sončne elektrarne | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo
V veliki večini prevladujejo sončne elektrarne (8614 naprav), medtem ko je naprav, ki uporabljajo vodni vir, komaj 24, naprave, ki kot vir uporabljajo veter, pa so samo tri.

sončna elektrarna Sprememba uredbe Pod streho Nova pravila za sončne elektrarne

Med obstoječimi napravami za samooskrbo še ni naprav, ki bi za vir uporabljale geotermalno energijo, in prav tako ne naprav SPTE, ki bi za primarni vir uporabljale obnovljive vire.

Navedeno velja le za individualno samooskrbo, v naslednjih letih pa je pričakovati tudi porast števila proizvodnih naprav za skupnostno samooskrbo, ki jih do sedaj skoraj ni bilo.

sončna elektrarna Naložbe in podpore Pod streho Te sončne elektrarne se v sistem samooskrbe ne morejo vključiti cena ogrevanja Izračunali smo Pod streho To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje
 
Komentarjev 1
  • alen009 08:23 08.april 2021.

    Glede na investicijo se nam (š)e ne splača vgraditi sončne elektrarne. Ogrevamo se na TČ, hiša je toplotno izolirana od strehe do kleti, poraba elektrike zelo majhna, v kolikor bi imeli še e avtomobil (glede na cene vem, da ga ...prikaži več še dolgo ne bomo imeli) , bi se morda izšlo, tako pa ne.