To je hiša, ki je osvojila javnost in strokovno žirijo

Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje Foto: Ljubica Arsić Hiša iz konoplje Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje Foto: Daniel Fuchs hiša iz konoplje Foto: Daniel Fuchs hiša iz konoplje Foto: Ljubica Arsić Hiša iz konoplje Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje Foto: Ljubica Arsić hiša iz konoplje Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje
Zmagovalka je trajnostno grajena hiša iz konoplje, ki je javnost in strokovno žirijo prepričala z uporabo sodobne tehnologije in materialov.
Oglej si celoten članek

Hiša na farmi Bela reka v Homoljskih planinah v Srbiji, ki postavlja visoke standarde na področju ekologije in gospodarnosti, je odraz velikega zanesenjaštva naročnika in arhitektov Ljubice Arsić in Daniela Fuchsa, poroča srbski portal Gradnja.  

Foto: Daniel Fuchs hiša iz konoplje Hišo leta v Srbiji izbira sedemčlanska strokovna žirija, hkrati pa poteka tudi glasovanje javnosti, ki se je pri izboru za leto 2021 strinjala z žirijo.  

Pri izboru najboljše je žirija v središče postavila predvsem vprašanje ekologije, vpliv na prihodnost gradnje in uporabo lokalnih materialov. 

Foto: Daniel Fuchs hiša iz konoplje „Hiša je korak naprej ne le zaradi uporabe konoplje in lesa kot osnovnih gradbenih materialov, temveč tudi zaradi zasnove, ki je modularna in se jo lahko nadgrajuje in spreminja. To je objekt, ki bo spodbudil gradnjo s trajnostnimi materiali,“ je poudarila ena od članic žirije.   

Presežek Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Hiša na najboljši način promovira uporabo ekoloških materialov, za katere še vedno velja prepričanje, da niso preprosto združljivi s sodobno arhitekturo. 

Foto: Ljubica Arsić hiša iz konoplje Zgrajena je iz panelov, ki so jih izdelali s predelavo industrijske konoplje, in zato predstavlja tehnološko napredno rešitev, zasnovano na ekoloških načelih. Zaradi konoplje in lesa dosega visoko energijsko učinkovitost, varčuje z energijo in zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida. 

Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje Sicer pa lesena skeletna konstrukcija, polnjena s paneli iz konoplje, stoji na betonskem podstavku. Delno je vkopana v zemljo, vsi bivalni prostori pa se zvrstijo v pritličju, ki se z velikimi steklenimi površinami odpira na vse strani neba. 

Foto: Marko Milosavljević Hiša iz konoplje Arhitekturna zasnova in organizacija tlorisa po sistemu modularnega sistema omogočata tudi tipsko proizvodnjo oziroma gradnjo, hkrati pa prilagajanje različnim kontekstom. Zasnovana je v sozvočju z okoljem in postane del tega. 

Foto: Ljubica Arsić Hiša iz konoplje

Arhitektura Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 20:44 12. Februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 20:41 12. Februar 2022.

    Glodalci že ploskajo :)

  • 17:23 12. Februar 2022.

    Jakec, zakaj imaš toliko minusov?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.