Pod streho > Nepremičnine
47809 ogledov

To je hiša, ki je osvojila javnost in strokovno žirijo

Hiša iz konoplje
1/9
Marko Milosavljević
Zmagovalka je trajnostno grajena hiša iz konoplje, ki je javnost in strokovno žirijo prepričala z uporabo sodobne tehnologije in materialov.

Hiša na farmi Bela reka v Homoljskih planinah v Srbiji, ki postavlja visoke standarde na področju ekologije in gospodarnosti, je odraz velikega zanesenjaštva naročnika in arhitektov Ljubice Arsić in Daniela Fuchsa, poroča srbski portal Gradnja.  

hiša iz konoplje | Avtor: Daniel Fuchs Daniel Fuchs
Hišo leta v Srbiji izbira sedemčlanska strokovna žirija, hkrati pa poteka tudi glasovanje javnosti, ki se je pri izboru za leto 2021 strinjala z žirijo.  

Pri izboru najboljše je žirija v središče postavila predvsem vprašanje ekologije, vpliv na prihodnost gradnje in uporabo lokalnih materialov. 

hiša iz konoplje | Avtor: Daniel Fuchs Daniel Fuchs
„Hiša je korak naprej ne le zaradi uporabe konoplje in lesa kot osnovnih gradbenih materialov, temveč tudi zaradi zasnove, ki je modularna in se jo lahko nadgrajuje in spreminja. To je objekt, ki bo spodbudil gradnjo s trajnostnimi materiali,“ je poudarila ena od članic žirije.   

Villa Kuk Presežek Pod streho Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Hiša na najboljši način promovira uporabo ekoloških materialov, za katere še vedno velja prepričanje, da niso preprosto združljivi s sodobno arhitekturo. 

hiša iz konoplje | Avtor: Ljubica Arsić Ljubica Arsić
Zgrajena je iz panelov, ki so jih izdelali s predelavo industrijske konoplje, in zato predstavlja tehnološko napredno rešitev, zasnovano na ekoloških načelih. Zaradi konoplje in lesa dosega visoko energijsko učinkovitost, varčuje z energijo in zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida. 

Hiša iz konoplje | Avtor: Marko Milosavljević Marko Milosavljević
Sicer pa lesena skeletna konstrukcija, polnjena s paneli iz konoplje, stoji na betonskem podstavku. Delno je vkopana v zemljo, vsi bivalni prostori pa se zvrstijo v pritličju, ki se z velikimi steklenimi površinami odpira na vse strani neba. 

Hiša iz konoplje | Avtor: Marko Milosavljević Marko Milosavljević
Arhitekturna zasnova in organizacija tlorisa po sistemu modularnega sistema omogočata tudi tipsko proizvodnjo oziroma gradnjo, hkrati pa prilagajanje različnim kontekstom. Zasnovana je v sozvočju z okoljem in postane del tega. 

Hiša iz konoplje | Avtor: Ljubica Arsić Ljubica Arsić

Sodobna hiša Arhitektura Pod streho Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih
Komentarjev 10
  • Avatar Lemsnialla
    Lemsnialla 20:44 12.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • sandi76 20:41 12.februar 2022.

    Glodalci že ploskajo :)

  • alen04 17:23 12.februar 2022.

    Jakec, zakaj imaš toliko minusov?