Pod streho > Gradimo & obnavljamo
41669 ogledov

Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

Sodobna hiša arhiv Studio Putinja
Izhodišče na to abstraktno arhitekturo je bil pogoj občine, da se bazen ne vidi iz zraka.

Mlad par, ki ga ženeta inventivnost in avanturizem, je pred arhitekte postavil cilj, to je hišo, ki bo s svojo pojavnostjo zaustavljala mimoidoče, njima pa zagotavljala udoben direktor arhitekturnega biroja Studio Putinja.

Da je par izbral prav ta biro ni naključje, saj mladi arhitekti slovijo po sodobni , avtorski arhitekturi. Tako je nastal projekt Scope House, ki je še v fazi izvedbe, stal pa bo nedaleč od istrske vasice Bale na Hrvaškem.

sodobna hiša | Avtor: arhiv Studio Putinja arhiv Studio Putinja
Eden od glavnih izzivov pri projektiranju te abstraktne hiše, je bila umestitev bazena na parceli. Občina namreč v svojih prostorskih planih zahteva, da se bazeni ne vidijo iz zraka. Navajeni različnih občinskih omejitev, so arhitekti našli kreativno rešitev. Bazen so nadkrili s hišo. 

Sodobna hiša | Avtor: arhiv Studio Putinja arhiv Studio Putinja
Hiša se tako iz pritličnega dela z blagim naklonom vzpenja v zgornjo etažo, hkrati pa s svojo obliko ustvarja polkrožni pokrit atrij. Na severu meji na naselje, na vzhodu na prometnico, ja južni in zahodni strani pa je obdana z zelenjem. 

Sodobna hiša | Avtor: arhiv Studio Putinja arhiv Studio Putinja
V pritličju so dnevni prostor, kuhinja in jedilnica ter pomožni prostori, v zgornjem pa so umeščene spalnice. Spodnji bivalni del se v atrij in naprej na teraso in zelenico odpira skozi osem metrov dolgo stekleno steno, kar zagotavlja neposredni stik z zunanjostjo in obilo svetlobe v notranjosti. 

 | Avtor:
Čeprav je zasnova hiše na prvi pogled videti zapletena, pa gre v resnici za zelo preprosto konstrukcijo, pravijo v studiu. Naslonjena je na kamnito gmoto, znotraj katere se skriva nosilni armiranobetonski steber, na katerem sloni celotno zgornje nadstropje. Kamnita gmota je bila na parceli, zato so se jo odločili obdržati. Deluje kot organska protiutež sicer strogim, minimalističnim linijam hiše. 

Villa Kuk Presežek Pod streho Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Nasprotje teh sta tudi okrogli okni v nadstropju, ki s svojo popolno obliko, brez začetka in konca, brez odstopanj, dopolnjujeta odnos med ravnimi linijami in nepopolnostjo skale. 

Sodobna hiša | Avtor: arhiv Studio Putinja arhiv Studio Putinja

Vzhodna fasada je povsem zaprta in atrij pred dnevnimi prostori ščiti pred zunanjimi pogledi s ceste. Severna fasada je povsem običajna, ravnih linij, ki jo členi le v notranjost potegnjen stekleni vhod, skozi katerega se takoj ob vstopu v hišo odpira pogled na atrij. Nadaljevanje atrija sta terasa in prostor za sončenje tik pred bazenom , skritim pod zgornje nadstropje. 

arhitektura OHS Predstavljamo Pod streho Ta hiša je najboljša pri nas, tako meni javnost arhitektura Presežki arhitekture Pod streho Paša za oči in pobeg iz realnosti
Komentarjev 2
  • jakec1575 10:21 27.februar 2021.

    Zoki bi tole naredil v srediscu mesta. drugace zanimiva arhitektura. ki pa mora biti locena od starih vaskih in mestnih jedr. v bistvu so naredili projektor.

  • rd2dmk2 09:26 27.februar 2021.

    tole je samo za podret. in mimogrede v naši občini je po predpdisih v OPN določen naklon strehe, pa vrste barve strešnikov in še pa še.. in potem pride en tak.. sicer se je za vprašat čemu je potem OPN, ...prikaži več če se lahko potem gradi vse kar se nekomu zmisli, od rubikove kocke, pa do take traparije.