Pod streho > Gradimo & obnavljamo
7436 ogledov

Ta hiša je najboljša pri nas, tako meni javnost

arhitektura OHS Ajda Merslavič
Hiša DMD je primer sodobne, trajnostne arhitekture, ki zagotavlja vrhunsko bivalno ugodje, podprto z naravnimi materiali in energijsko učinkovitostjo. Zato ne čudi, da je v kategoriji stanovanjskih objektov zmagovalka nedavnega festivala Odprtih hiš Slovenije.

Arhitektura, pod katero sta se podpisali arhitektki Vesna Draksler in Tina Mikulič, je zasnovana kot podolgovat volumen, krit z dvokapnico, in položen na pol-vkopan lesen podstavek. Del zgornjega volumna se na zahodni strani izmakne, ustvari se polna prečna lesena lamela z nadkritim zunanjim dostopom, teraso s skrito letno kuhinjo, glavnim vhodom s servisnimi prostori ter garažo. 

hiša DMD | Avtor: Ajda Merslavič Ajda Merslavič
Vkopani del hiše je armiranobetonski, vsi deli nad nivojem terena pa so grajeni iz masivnih lesenih križno lepljenih plošč. Zasteklitev je trislojna, vsi skriti in vidni profili so leseni. Objekt obdaja toplotna izolacija iz lesnih vlaknenih plošč, fasada je kombinacija klasičnega ometa ter lesene macesnove obloge. 

V pritličju so prostori, namenjeni nočnemu bivanju, tloris pa je zasnovan krožno, prostori se nizajo okoli stopnišča. Prek masivnih lesenih okvirov pa se odpirajo na travnik. V zaledju, v vkopanem delu volumna, so vsi servisni prostori, ki ne potrebujejo dnevne svetlobe, potrebujejo pa primerno in konstantno temperaturo celo leto brez dodatnega ogrevanja ali hlajenja. 

hiša DMD | Avtor: Ajda Merslavič Ajda Merslavič
Nadstropje je namenjeno dnevno bivalnemu prostoru, središče katerega je lončena peč.  Južna celostenska zasteklitev je spreminjajoča se panoramska slika Ljubljanske kotline, manjše steklene površine pa usmerjajo poglede proti najlepšim vedutam okolice objekta. Hiša je zasnovana trajnostno in energetsko učinkovito, prostori v njej so svetli in nudijo dobro bivanjsko ugodje. 

hiša DMD | Avtor: Ajda Merslavič Ajda Merslavič
V hiši kombinirajo dva načina ogrevanja, talno ogrevanje prek toplotne črpalke zrak-voda ter ogrevanja prek lončene peči, postavljene v osredji del dnevno bivalnega prostora. Po letu bivanja v hiši se talno ogrevanje uporablja le v zimskih mesecih v sanitarnih prostorih ter v vstopnem prostoru, saj zasteklitve in lončena peč, kadar je dogrevanje potrebno, zadostijo vsem potrebam po toploti. 

hiša DMD | Avtor: Ajda Merslavič Ajda Merslavič
V poletnih mesecih se hiša senči prek vgradnih zunanjih žaluzij. Izvedena je bila tudi predpriprava za klimatsko napravo, vendar se hiša tudi v najtoplejših dneh ne pregreje, zato montaža ni potrebna. Hiša se prezračuje naravno z odpiranjem steklenih površin ter v kleti delno z ventilatorskim prezračevanjem. 

hiša DMD | Avtor: Ajda Merslavič Ajda Merslavič

OHS Arhitektura Pod streho Hiše in stanovanja, vredna ogleda v živo in posnemanja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.