Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6368 ogledov

Hiše in stanovanja, vredna ogleda v živo in posnemanja

OHS
1/17
Miran Kambič
Od 25. do 27. septembra bo potekal 11. festival Odprte hiše Slovenije (OHS), ki si jih lahko ob predhodni objavi ogledate v živo. Nekaj zanimivih smo izbrali tudi mi.

Potem, ko je spomladi festival OHS zaradi epidemije potekal virtualno, naslenji vikend hiše odpirajo svoja vrata v živo. Na ogled bo več kot 80 stanovanjskih hiš, javnih onjektov in zunanjih ureditev. Tema letošnjega festivala je arhitektura za prihodnje generacije, izbrani objekti pa predstavljajo vrhunsko arhitekturo zadnjih nekaj let. 

Hiše si lahko ogledate le, če se prijavite, za začetek pa si jih nekaj oglejte v nadaljevanju.

Hiša za pet in ves svet prijateljev, Biro Gašperšič

OHS | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Odvetnica in bivši košarkar, ki delujeta globalno iz udobja svojega doma. Trije (skoraj) odrasli otroci, kup sorodnikov in neskončno prijateljev. Družina odprtih nazorov, ki jo zaznamujejo navdušenje in radovednost do življenja ter pozitivizem. Njihovi konjički med drugim vključujejo kolesarjenje, zdravljenje, potovanja in, nad vsem, kuhanje. Kako torej zasnovati dom za dinamično družino tako, da bo lahko gostila vse, ki jih poznajo? In poznajo jih zares veliko. 

Hiša bale bale, Real Engineering

OHS | Avtor: Nik Grmovšek Nik Grmovšek
Hiša stoji v vasici Kuželj v Kolpski dolini. V kostelskem narečju bale, bale pomeni »pridi, pridi«. Zgrajena je sodobno, vendar z upoštevanjem lokalne kulturne in arhitekturne dediščine. Kritina je iz trislojnih macesnovih lesenih skodel, fasada pa je prezračevana z vertikalnimi lesenimi macesnovimi letvami. Objekt lebdi nad kamnitim podstavkom iz hotaveljskega marmorja. Odprt osrednji prostor višine 7,5 metra ponuja prelep pogled na Kuželjsko steno. Glavni element osrednjega prostora je črn kamin. V notranjosti hiše je kot osnovni material uporabljen masiven hrast. Jedilna miza, stoli in klubska mizica prikazujejo natančno obdelavo mizarskih mojstrov, s poudarkom na trdnosti in mogočnosti hrasta.

Hiša HF, Panda's

OHS | Avtor: Panda's Panda's
V Kranju stoji klasično zidana enodružinska hiša. Odlikuje jo premišljena tlorisna zasnova. Definira jo lega na ozki parceli in bližina sosednje stanovanjske hiše. Čeprav orientacija stavbe ni idealna, zasnova pa je netipična za pasivno hišo, dosega pasivni standard. V pretežni meri se odpira na vzhod, kjer ima odprt pogled na sadovnjake, polja in Kamniške Alpe. V želji po večjem odprtem bivalnem prostoru, ki se razteza v dveh etažah, nima tehničnih prostorov, vse komunikacijske površine pa so večnamenske. 

Hiša z dimnikom Arhitektura Pod streho Slovenske hiše, po katerih se zgledujejo tudi v tujini

Hiša Harmonika, Hikikomori

OHS | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Zasnovana je kot simetrični hiši, ki ju povezuje steklen vmesni del. Ta deluje kot skupen prostor z dnevno sobo in kuhinjo, ki povezuje zasebne, spalne dele hiše. Dnevna soba je zasnovana odprto, zastekljeno, transparentno, medtem ko so zasebni deli hiše zaprti, introvertirani in zatemnjeni. Zasukanost volumnov izhaja iz želje, da bi čim bolje izrabili lokacijo in osončenost ter ujeli čim lepše poglede na dolino reke Krke. Pri snovanju nas je še posebej zanimala povezanost hiše z zunanjostjo, kjer dominira plavalni ribnik. 

Aktivna hiša Lumar, Lumar IG 

OHS | Avtor: Lumar Lumar
Hiša je prva stanovanjska hiša v Sloveniji s certifikatom Active house. Zasnova skoraj 150 kvadratnih metrov velike hiše temelji na treh glavnih principih: princip ugodja, energije in okolja. Zgrajena je na racionalnem tlorisu z odprto zasnovanim bivalnim prostorom v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom. V nadstropju so funkcionalno zasnovani spalni prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno bivalno ugodje. Hišo odlikujejo čiste linije, sodobnost in kompakten dizajn. 

hiša Mednarodni izbor Pod streho Najboljše družinske hiše, med njimi tudi slovenska

Prenova hiše v Murglah, a2o2 arhitekti

OHS | Avtor: Andraž Keršič Andraž Keršič
Pri prenovi atrijske vrstne hiše v Murglah, zgrajene leta 1982, so arhitekti ohranili tipično zunanjo podobo, ki definira podobo zaščitene stanovanjske soseske. Čeprav so intervencije na zunanjosti zadržane, v notranjosti prostore z majhnimi posegi radikalno spreminjajo in jih odprejo proti atriju. Nov enoten prostor povezuje kuhinjo in jedilnico ter se prek kaskad spusti v dnevno sobo, ki se odpira proti zelenemu atriju. Ta v toplejših mesecih služi kot podaljšek bivalnega prostora, meja med zunanjim in notranjim prostorom je zabrisana.

Podstrešno stanovanje Tivolska, Kombinat

OHS | Avtor: Janez Marolt Janez Marolt
Podstrešno stanovanje je eno izmed treh novih stanovanj, ki so nastala s preureditvijo neizkoriščene podstrehe starejše večstanovanjske hiše. Zasnovano je kot odprt prostor, ki ga deli osrednje jedro s kopalnico, sanitarijami, nišo za pralni stroj in kuhinjskim nizom. Obstoječa konstrukcija ostrešja členi stanovanje na posamezne prostore – jedilnico, dnevno sobo in dve sobi. Stanovanje je osvetljeno s strešnimi okni in frčado, ki služi tudi kot mini balkon. 

Stanovanje 31M2, Studio Aino

OHS | Avtor: Studio Aino Studio Aino
Bivanje na zelo majhni površini predstavlja izziv trenutnega načina življenja. Arhitekti se v stanovanju na 31 m2 srečajo z nalogo, kako oblikovati majhen prostor tako, da se uporabnik v njem še vedno počuti svobodnega in ga majhnost ne omejuje pri vsakdanjih aktivnostih. Prostor je zasnovan odprto in omogoča sprotno spreminjanje in prilagajanje uporabniku. Lahko je jedilnica za večje število ljudi, lahko je dnevna soba za deževne popoldneve, lahko je spalnica ali pa otroško igrišče. 

arhitektura OHS Arhitektura Pod streho Slovenske hiše prihodnosti, ki jih morate videti

Komentarjev 1
  • lelate7713 12:49 20.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com