Pod streho > Gradimo & obnavljamo
11673 ogledov

Slovenske hiše prihodnosti, ki jih morate videti

arhitektura OHS
1/16
Miran Kambič
V času, ko smo zaradi virusa prisiljeni biti več za štirimi stenami, sta bivalno in delovno okolje še toliko bol pomembna. Odprte hiše Slovenije (OHS) vabijo na virtualni ogled ambientov, ki so jih poimenovali Arhitektura za prihodnje generacije.

Festival OHS, že 11. po vrsti, bi moral tako kot vsa leta do zdaj, aprila potekati v živo. Vsi, ki jih zanima arhitektura in oblikovanje bivanjskih in javnih prostorov, bi izbrane lahko obiskali v živo, jih občutili, otipali, se pogovorili z arhitekti in oblikovalci, investitorji. 

Zaradi razmer, v katerih smo se znašli, to seveda ni možno, zato so se organizatorji OHS,  ki je del mednarodnega projekta Open House Worldwide, prvi in edini odločili, da izbrane arhitekturne projekte predstavijo virtualno. 

Na spletni strani Odprte hiše Slovenije si lahko ogledate več kot 90 različnih arhitekturnih in bivanjskih zasnov, izbrala jih je šestčlanska žirija, ki jo sestavljajo trije arhitekti, krajinski arhitekta, prostorski sociolog in član festivala OHS. Nekaj si jih lahko ogledate tudi v galeriji zgoraj.

arhitektura OHS | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič

Arhitektura, prilagojena izzivom časa 

Rdeča nit oziroma tema letošnjega izbora je pogled v prihodnost,  zato so festivalu tudi dali ime Arhitektura za prihodnje generacije. „Tema odpira vprašanja o tem, kako bodo prostor, ki ga oblikujemo zdaj, uporabljali naši zanamci ter kako lahko oblikujemo prostor, da bo kar se da najbolje služil prihodnjim generacijam,“  pravi arhitektka Lenka Kavčič, direktorica festivala OHS.

arhitektura OHS | Avtor: Uroš Špile Uroš Špile

Čeprav je trenutna gradnja predvsem odziv na aktualne težave, kot so stanovanjska problematika, oskrba starejših, trajnostna gradnja ter migracije ljudi, pa že naslavlja morebitne spremembe v prihodnosti in nove objekte prilagaja izzivom, ki šele prihajajo.

Eden od njih, ki je že tu, a ga nismo pričakovali, je zagotovo virus, ki nam v tem času zelo kroji življenje, tudi bivanje in delo, je kakovost bivanjskega in delovnega prostora še toliko bolj pomembna, „izjemno pomembno vlogo pri tem pa ima tudi javni prostor, ki je postal ključni generator življenja ljudi v času, ki ga bomo živeli skupaj s Covid -19. Drugačna uporaba danih lokacij pa samo logična posledica.“

arhitektura OHS | Avtor: Janez Marolt Janez Marolt

Na ogled največ stanovanjskih stavb

V izbor so se tako uvrstile stavbe, ki potrjujejo ali pa vsaj nakazujejo, da se določen prostor lahko brez večjih posegov in investicij uporabi za druge namene. Odgovarjajo pa tudi na vprašanja, ali lahko  preprečijo tehnološko zastarelost prostorov, ali lahko odslužen objekt v veliki meri recikliramo ali na kakšen način ponovno uporabimo? Se lahko izognemo praznim in propadajočim stavbam, za katere smo porabili veliko sredstev in energije? Kako lahko izboljšamo učinkovitost in izkoristek prostorov v njihovi celotni življenjski dobi? 

Med predstavljenimi stavbami je največ stanovanjskih, tako se lahko virtualno sprehodite po družinskih novogradnjah, ki so večinoma energijsko zelo učinkovite, prenovljenih hišah in stanovanjih. Ogledate si lahko tudi nove in prenovljene večstanovanjske stavbe. 

arhitektura OHS | Avtor: arhiv Alpe Adria turizem arhiv Alpe Adria turizem

Med prijavljenimi projekti so tudi nekatere nastanitveni, gostinski in turistični prostori, kar kaže na nadaljevanje trenda razvoja Slovenije kot izjemno zanimive turistične destinacije. Pri tem izstopa določena mera butičnosti in oblikovanja v sožitju z naravo.

Organizatorji nad možnostjo, da bi si izbrane stavbe lahko ogledali tudi v živo, še niso obupali. Novi čas ogledov so tako prestavili, potekali naj bi od 25. do 27. septembra.

 


 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:59 25.april 2020.

    Glede na vremenske spremembe tudi pri nas nisem pristaš takšnih instant gradenj ! Viharji ali tornadi ,ki sledijo po EU bodo takšno hiško spremenili v kup desk in tramov .