Pod streho > Gradimo & obnavljamo
23173 ogledov

Takšne arhitekture v naši bližini ne vidimo pogosto

Villa Kuk
1/9
Marijan Katić
Ta neobičajna vila, potopljena med skali, je projekt, ki temelji na odnosu narave in arhitekture, pod katerega sta se podpisali dve hrvaški arhitektki.

Villa Kuk je posebna v več pogledih, med njimi pa zagotovo izstopa nenavadna arhitekturna ideja, ki jo neločljivo spaja z dalmatinskimi pečinami , ki se tipično dvigajo nad morsko obalo. Ja, vila je nastala na mestu nekdanje restavracije na vrhu pečine, v okolici Makarske v hrvaški Dalmaciji. 

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić
Arhitektura, pod katero sta se podpisali Branka Juras in Lorena Posinković, je rekonstrukcija in nadgradnja, potopljena med dve ogromni skali na strmini 110 metrov nad morsko gladino. V arhitekturni zasnovi luksuzne vile, ki sta ji dodali novo etažo, sta združili sodobnost, hedonizem in ambient trde narave Podbiokovljega. 

hiša Mednarodni izbor Pod streho Najboljše družinske hiše, med njimi tudi slovenska

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić
Zahodna in vzhodna stran vile sta povezani z naravnima stenama, ki tvorita del interierja. Tudi severna fasada se z materialom in barvo ujema s kamnitim masivom, edina odprtina v njej pa so vhodna vrata. Tako sta opazovalcu vidni le južna in severna fasada, prizor, ki je v arhitekturi redko viden, ko gre za individualne stavbe. 

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić
Južno pročelje je izdatno zastekljeno, da bi vila lahko vpila kar največ svetlobe, neba in morja. Hkrati pa je vila povsem skrita pred nezaželenimi pogledi. Z južne strani je vidna le z morja, torej se ji morate približati s plovilom, saj je edini dostop po kopnem možen le s severne strani, kjer nekoliko stran poteka magistralna cesta.

Hiša z dimnikom Arhitektura Pod streho Slovenske hiše, po katerih se zgledujejo tudi v tujini

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić
Prvotno sta bila v stavbi klet in pritličje, na strehi pa terasa prejšnje restavracije. Zaradi spremembe v luksuzno vilo, sta ji arhitektki dodali še novo etažo, razširili prej zametani del kleti ter atrij, s katerim sta povečali osvetljenost notranjosti. Kljub temu višina vile ne presega višine skalnatih sten.  

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić

Notranjost vile je zasnovana minimalistično, v menjajočih se odtenkih sive in bele, poudarek pa dajo sklani zidovi, med katere je ujeta, ter majhna  območja z rastlinjem, ki so delno zunaj, delno notri.

OHS Arhitektura Pod streho Hiše in stanovanja, vredna ogleda v živo in posnemanja

Villa Kuk | Avtor: Marijan Katić Marijan Katić

„Bistvo mojega pristopa k vsakemu arhitekturnemu izzivu je zaves o močni povezanosti narave in človeka. S spoštovanjem nadgrajujem danosti narave in okolja, prisluškujem organskemu svetu, ki nas obkroža. „Berem“ kamen, les, zapise narave, z veliko občutljivostjo in jezikom arhitekture ustvarjam nove odnose,“ je za 24sata.hr povedala Branka Juras.

arhitektura Presežki arhitekture Pod streho Paša za oči in pobeg iz realnosti arhitektura OHS Predstavljamo Pod streho Ta hiša je najboljša pri nas, tako meni javnost


 

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 01:25 27.januar 2021.

    Spomnim se te restavracije iz starih dobrih časov. In dopustov v Makarski. No, ni bila to neka huda restavracija. Vse skupaj je bilo majhno. A imela je božanski razgled in dobro kavo.

  • mamax 17:29 26.januar 2021.

    Kakšen presežek neki. Rana v naravi. Poden.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:33 26.januar 2021.

    Vuau!!!! To pa je hiša! Hribi s pogledom na morje. Dobro, da nimam denarja, me ne rabi skrbeti, da bi mi jo kdo pred nosom zmaknil.