Zakon potrjen, kaj to pomeni za lastnike sončnih elektrarn

Foto: Profimedia
Včeraj so v DZ potrdili predlog novega zakona o oskrbi z električno energijo, sprejeli so tudi dopolnilo, ki se nanaša na lastnike obstoječih samooskrbnih sončnih elektrarn in tiste, ki jih bodo na svoje strehe postavili do konca leta 2023.
Oglej si celoten članek

Predlog zakona o oskrbi z električno energijo je podprla večina poslancev, izglasovali so tudi dopolnilo opozicijskih strank, s katerim so si zlasti v LMŠ in NeP prizadevali za črtanje določila, ki je kratil pravice nekaterih končnih odjemalcev. 

Tako bodo tudi lastniki obstoječih samooskrbih sončnih elektrarn in tisti, ki jih nameravajo postaviti v naslednjih dveh letih, izenačeni z vsemi končnimi odjemalci. Pred sprejetjem dopolnila jih je prvotni predlog postavljal v neenakopraven položaj, o čemer smo že pisali. 

Izenačitev vseh končnih odjemalcev pa pomeni, da bodo prav vsi na trgu električne energije lahko nastopali kot aktivni odjemalci, z dobavitelji bodo lahko sklepali pogodbe o dinamičnih cenah energije in sklenili pogodbe z več dobavitelji hkrati. 

Te možnosti so med drugimi novostmi, ki jih prinaša sprejeti zakon, med pomembnejšimi. Največ novosti namreč vsebuje prav poglavje o razmerjih elektroenergetskih podjetij s končnimi odjemalci.

Novi zakon Veliko pomembnih sprememb pri oskrbi z elektriko


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:31 21. Oktober 2021.

    Če bi pavšalno predstavil moje razmišljanje okoli dinamičnih cen,bi to zgledalo nekako takole: Za vsak evro,za katerega si bo odjemalec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.