Bo ta panoga letos zacvetela?

Foto: Organizator
Foto: Organizator
Letos, ko bomo zaradi izrednih okoliščin za dopust iskali mirne in odročnejše lokacije brez množice ljudi, bi lahko zacvetela panoga, ki je pri nas sicer bolj priljubljena s strani tujih gostov.
Oglej si celoten članek

Ker je dopustovanje na odprtem prostoru letos še posebej priporočljivo in dobrodošlo, lahko nekaj več zanimanja pričakujemo za kampiranje, ki je primerno prav za vse generacije in okuse.

Za starejšo populacijo so najbolj zanimivi manjši kampi z več miru v naravi, družine z otroki bodo verjetno najraje izbrale kampe v termah in ob obali, kjer bodo otroci veseli vodnih vragolij, ljubitelji športa pa se po navadi odločajo za gorske kampe in takšne, ki ponujajo adrenalinske športe (npr. jadranje z vrha okolijskih planin, treking, gorsko kolesarjenje). Nekateri kampi celo ponujajo posebna doživetja npr. v gozdnih vilah ali v pol stoletja starih vinskih sodih, kar je privlačno za tiste, ki bi radi doživeli nekaj novega in neponovljivega.

Posledice epidemije Bo Slovenija sledila vzoru Nemčije?

Foto: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik Freedom kampiranje Ker pa so slovenske kampe že nekaj let v poletnih mesecih številčno obiskovali tujci, so napovedi direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedje Pobegajlo pred poletjem previdne. "V slovenskih kampih večino prenočitev ustvarijo tuji gostje, in sicer čez 65 odstotkov. Nekateri kampi, posebej gorski, imajo običajno tudi do 98 odstotkov tujih turistov. Pričakovati je, da običajni in redni tuji gosti slovenskih kampov morda letos izjemoma ne bodo obiskali. Po nekaterih ocenah bo letošnja zasedenost kampov od lanske nižja od 50 do 70 odstotkov," nič kaj spodbudne napovedi navrže direktor TGZS, pri čemer doda, da bo obisk kampov odvisen tudi od vremena.

Lani ustvarili 2 milijona nočitev

Kampiranje, ki je v 21. stoletju namenjeno predvsem ljubiteljem narave in okolijsko ozaveščeni populaciji, ima v Sloveniji že dolgo tradicijo in velja za posebnost v naši turistični ponudbi v številnih pogledih.

Turistični obisk je v slovenskih kampov vsako leto večji. V Sloveniji je uradno registriranih 80 z zvezdicami kategoriziranih kampov, ki so le lani ustvarili čez dva milijona nočitev. Tako so bili po ustvarjenih nočitvah takoj za hoteli drugi največji ponudnik v državi. Kot omeni direktor TGZS, imajo slovenski kampi v primerjavi z ostalimi gostinskimi in turističnimi dejavnostmi pri nas finančne kazalnike poslovanja nadpovprečne, prav tako spadajo med najbolj priljubljene in ocenjene v Evropi.

V Sloveniji Ta trend je lani v Sloveniji eksplodiral

V Sloveniji je izbor kampov glede na kategorizacijo pester, saj ponudba zajema tako kampe z oceno 1 zvezdice kot z oceno 5 zvezdic. Najvišjo oceno dosegajo štirje kampi, eno zvezdico manj ima osem kampov, največ kampov je s tremi zvezdicami (27) in z dvema zvezdicama (26), preostalih petnajst kampov pa ima eno zvezdico. Najštevilčnejši so v gorenjski in soški regiji.

Skladno z ocenami je izbor kampov pester tudi z vidika cen. "Cene kampiranja po Sloveniji so zelo različne in vsak lahko zase najde ustrezno ceno. Ni pa za pričakovati, da je cena v kampu z eno zvezdico enaka s tisto v kampu s petimi zvezdicami. Z naraščanjem števila zvezdic narašča tudi povprečna velikost kampirnega mesta, ki lahko znaša od 55 do celo 90 kvadratnih metrov. Prav tako ima kamp z večjim številom zvezdic več sanitarnih prostorov na enako število gostov in veliko več dodatne ponudbe za rekreacijo. Pri tem je treba vedeti, da so nekoč družine prišle v kamp s šotorom, danes pa imajo veliko več opreme in želijo imeti svoj priključek za vodo in za elektriko, kar je vse dodatno plačljivo. V nekaterih kampih lahko gost najame tudi lastne sanitarne prostore, kar se tudi dodatno plača," na vprašanje, če lahko kampiranje še vedno uvrščamo med ugodnejše namestitve, odgovori Fedja Pobegajlo.

Promo Dopustovanje po koroni: avtodom za vsak žep

Ena prvih z glamping ponudbo

Slovenija je bila ena prvih v Evropi z glamping ponudbo, po kateri so se zgledovali tudi kampi iz tujine. To se ji je obrestovalo, saj se je v zadnjih letih med tujimi gosti pozicionirala kot prepoznavna in zaželena destinacija za glamping, kar potrjujejo podatki o tujih gostih. Če sta ga pred desetletjem ponujala le kamp v Termah Čatež (Indijanska vas, Kavbojski voz, Gusarski zaliv) in kamp na Bledu (v etnoloških lesenih šotorih), ga danes ponujajo skoraj vsi kampi.

"Uspelo se ji je izviti iz anonimnosti majhne in slabo poznane države, najbolj zahvaljujoč profesionalni promociji Slovenske turistične organizacije, ki Slovenijo promovira kot zeleno, aktivno in zdravo deželo. Zasebno slovensko podjetje je lansiralo tudi prvo standardizacijo glampinga v svetovnem merilu World of glamping, ki ga na vseh celinah prodaja kot posebno blagovno znamko," glavni razlog za uspeh širjenja glamping ponudbe v Sloveniji vidi Pobegajlo.

Za konec direktor TGZS našteje tudi tri predloge oziroma priporočila za kampiranje na domačih tleh in obenem k kampiranju povabi vse domače goste, ki bodo za uspešno sezono letos ključni: "Priporočamo kampiranje v gorskem svetu za ljubitelje čistega zraka in aktiven dopust, kampiranje ob termalnih rivierah za družine z otroki ter kampiranje v manjših kampih sredi vinogradov ali ob jezerih in rekah, saj voda poživljajoče vpliva na človeka."

Slovenija Tako bodo skušali rešiti turizem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:05 6. Junij 2020.

    ja ce bodo vsi sli kampirat ker je manj ljudi ,bo takoj guzva

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.