Popotnik
12179 ogledov

Bo Slovenija sledila vzoru Nemčije?

Turistična kmetija Tomo Jeseničnik
V Nemčiji državljanom za letošnji dopust vlada predlaga obisk domačih turističnih kmetij. Bo Slovenija šla po njihovi poti?

Ker je letošnje dopustovanje v tujini pod velikim vprašajem, so na nemškem kmetijskem ministrstvu državljane pozvali, naj vroče dni raje preživijo na eni izmed domačih podeželskih turističnih kmetij. Ti so po njihovem mnenju veliko bolj priročna kot hoteli, kjer se gosti zbirajo okoli miz s samopostrežno hrano.

Hrvaška avtocesta Avstrijci, Nemci ... Popotnik Bo Slovenija poleti postala turistični most?

Turistične kmetije so tudi pri nas vedno bolj priljubljene, a pri tem je treba omeniti, da so po podatkih statističnega urada (Surs) v lanskem letu glavnino gostov na kmetijah z nastanitvijo predstavljali tujci. Teh je bilo kar 75 odstotkov, v poletni turistični sezoni pa jih je bilo ponekod tudi do 95-odstotkov oziroma celo 100 odstotkov, medtem ko je bilo domačih gostov le za 25 odstotkov. Situacija je bila povsem drugačna na izletniških kmetijah, kjer je delež domačih gostov znašal 80 odstotkov.

Turistična kmetija | Avtor: Tomo Jeseničnik Tomo Jeseničnik
V pričakovanju letošnjega poletja, ki bo verjetno minilo brez obiska tujih gostov, strokovna sodelavka iz Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije Renate Kosi, meni, da bi tudi Slovenija lahko sledila vzoru Nemčije in na turistične kmetije povabila domačine. "Turistične kmetije veljajo za manjše ponudnike nastanitev in so ravno zaradi oddaljenosti od mestnih središč, ne množičnosti obiskovalcev in majhnosti varna izbira za oddih v naravi. Ovir in zapletov pri tem ne vidimo," pove Kosijeva.

Strokovna sodelavka nadaljuje, da lahko edini minus za obisk turističnih kmetij predstavlja slabo vreme, ki je predvsem ključno pri izbiri domačih gostov: "Turistične kmetije so zelo odvisne od vremenskih razmer, kar pomeni, da če bo slabo vreme, se domači gosti ne bodo odločali za tovrstni oddih. To potrjujejo številne izkušnje iz preteklosti."

Izpad dohodkov na račun ne obiska tujih gostov bo za letošnje leto kot v vseh ostalih turističnih panogah velik, zato sogovornica na tem mestu nagovori vse domače goste: "Želimo si seveda čim več domačih gostov, ki so za nas še vedno najpomembnejši gosti."

Turistične kmetije Ideja za počitnice Popotnik V glavni sezoni zasedene, večinoma s tujci

Natančnejših navodil oziroma usmeritev, kako naj bi letošnja poletna sezona in strežba v notranjih prostorih na izletniških in turističnih kmetijah potekala, sicer še niso prejeli, kmetije so dobile le zeleno luč za sprejem gostov na svojih vrtovih in terasah. 

Dejavnost, ki bi letos lahko zacvetela

Zaradi velikega povpraševanja tako domačih kot tujih turistov po tovrstni ponudbi se je število turističnih kmetij v preteklih dvajsetih letih več kot podvojilo. Po podatkih Registra kmetijskih gospodarstev (RKG) je v Sloveniji trenutno skupno 1117 tovrstnih oblik kmetij, pri čemer je največje število (498) turističnih kmetij z nastanitvijo, nato 480 izletniških kmetij, 102 vinotočev in 37 osmic.

Vprašanje pa je, kako bo na to panogo vplivala trenutna situacija. Že v lanskoletnem prispevku smo pisali, da se mnogi ponudniki počutijo zapostavljene s strani države, na kar so opozorili pri Združenju turističnih kmetij: "Kmetje menijo, da se jim premalo pozornosti posveča na področju razvoja in promocije."  

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar

Turistična kmetija Še vedno zaostajamo Popotnik Turistična dejavnost v vzponu, a brez posluha države

Kot pa pravi Kosijeva, je izbire za oddih v naravi trenutno več kot dovolj in prav vsaka regija je po svoje zanimiva. "Povsod je lepo na našem podeželju, saj imamo čudovito, neokrnjeno naravo. Vsaka regija ima svoje čare in zanimivosti, s čimer je povezana tudi pestra kulinarična ponudba na turističnih kmetijah. Tam vam bodo postregli s sezonsko hrano, ki je pridelana doma, s poudarkom na regionalnih in hišnih jedeh ter pijačah," opiše prednosti počitnikovanja na domačih tleh. 

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar
Sogovornica bi obisk turistične kmetije priporočila predvsem zaradi sledečih razlogov: "Ker je lepo, mirno in ni gneče v obliki masovnega turizma, ker so gostitelji znani kot prijazni in preprosti ljudje, ker je narava čudovita, ker so možne številne aktivnosti v naravi, in ker so na kmetiji živali, tako velike kot male. Komu? Družinam z otroki in vsem odraslim parom, ki uživajo v naravi, miru in kulinariki ter cenijo tradicijo in preprostost," sklene.

Kljub temu da za letošnjo glavno poletno sezono kmetije verjetno niso popolnoma zasedene (kar pa se zna zgoditi kmalu) tako kot v prejšnjih letih, ko so tujci že nekaj mesecev vnaprej rezervirali svoj dopust, sogovornica svetuje, da oddih rezerviramo vsaj sedem dni oziroma dva tedna prej.

Pestro ponudbo z več kot 300 opisi in fotografijami kmetij si lahko ogledate na spletni strani www.turisticnekmetije.si, ponudbo kmetij pa lahko spremljate tudi na facebooku @farmstaySlovenia in instagramu #farmstaySlovenia.

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Korona dopust Avto Avtodom namesto apartmaja? Je še čas?
Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 15:05 08.maj 2020.

    Seveda ne gre za posameznika in njegovo preživljanje dopusta ,marveč za ideologijo podobno hitlerjevi ,ki je leta 1929 in naprej "vzgajala" mladino na podobnih nacionalističnih druženjih in dopustih kot se spomnimo iz filma KABARET !

  • Majazmaja 14:40 08.maj 2020.

    Niti slučajno. Moj denar, moja odločitev, kam grem na dopust. K sreči smo že v začetku leta prejeli regres, tako da se nismo bali, da bi dobili bone za dopust v Sloveniji, kot je predlagal politični veleum. Za enak denar ...prikaži več v tujini (ne na Hrvaškem!), dobim veliko več, pa še prijazni so.

  • SonnyBlack 11:27 08.maj 2020.

    Slovenija je sicer za moje pojme ena izmed najlepsih drzav na svetu...ampak vseeno mi nebo in ne more,niti ne sme ukazovat,kam bom jaz sel na dopust...ceprav sem pa skoeaj sigurn da bo se nasa drzava posluzila takih "prijemov" na taksen ...prikaži več ali drugacen nacin...npr,da nam drzavljanom ne bodo dovolili prehoda cez mejo