Popotnik
5806 ogledov

Bo Slovenija poleti postala turistični most?

Hrvaška avtocesta Profimedia
Nemci, Avstrijci, Čehi in Slovaki so izrazili pripravljenost dopustovanja na Hrvaškem, ki se omenja kot "korona free" destinacija. Slovenija bi v tem primeru utegnila postati most na poti omenjenih držav do Jadrana.

Najbolj brani nemški časnik Bild je objavil, da bi lahko bila Hrvaška to poletje idealno mesto za vse, ki načrtujejo potovanje. Na vprašanje v naslovu članka “Wohin reisen im corona-sommer?" (Kam potovati v korona poletju?) so takoj podali odgovor: "Hrvaška skuša rešiti naš dopust."

Hrvaška obala Pred sezono Popotnik Hrvaški minister: To bodo prvi turisti

Bild piše o tem, da se Hrvaška želi letos oglaševati kot država, ki je praktično brez koronavirusa. Nemški časnik navaja, da je Hrvaška ena od držav, ki so v zgodnji fazi širitve virusa uvedle stroge omejitve, da bi zajezile širjenje pandemije. Navajajo podatek, da ima Hrvaška samo 13 mrtvih na milijon prebivalcev za covid-19, za razliko od Nemčije, ki beleži 71 umrlih na milijon prebivalcev.
Časnik je navajal tudi Romea Draghicchija iz Hrvaške turistične skupnosti v Frankfurtu, ki pravi, da ima Hrvaška številne nastanitve, v katerih lahko omogočijo socialno distanco med ljudmi in da bodo do poletne sezone pripravili prave odločitve o potovanjih na Jadran, o čemer smo pisali v ločenem članku.

Ljubljanska obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Promet na ljubljanski obvoznici. Anže Petkovšek

71 odstotkov Avstrijcev bi ostalo doma

Avstrijski časnik „Österreich“ pa je postregel z naslovom „Hrvaška je najbolj vroča destinacija letos za potovanje" in „Korona: Kam letos na dopust." Avstrijci pišejo, da želi Hrvaška poleti odpreti meje za tuje turiste in ima ob glavnih tekmecih, Italiji, Španiji in Grčiji, najboljše možnosti, saj je avto-destinacija. Pisali so tudi o tem, da je hrvaški premier Andrej Plenković že odprl temo z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem. 

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Koronavirus Slovenija Kako reševati gostinstvo in turizem? S 400 evri dodatka za dopust!

V  časniku so objavili tudi anketo, v kateri je kar 71 odstotkov Avstrijcev, zaradi koronavirusa in krize, ki jo je povzročil s hitrim širjenjem, izjavilo, da bo letos dopustovalo doma.

Potovanja so nepotrebna tveganja

Tudi v Nemčiji politiki niso navdušeni, da bi Nemci dopustovali v tujini. Nemški zunanji minister Heiko Maas je v nedeljo znova zmanjšal upanje, da bo potovanje po Evropi to poletje uspešno, drugi nemški politiki pa so Nemce pozvali, naj ostanejo to poletje v Nemčiji.

"Konkuriranje evropskih držav glede tega, kdo bo dovolil turistična potovanja, lahko privede do nepotrebnih tveganj," je v intervjuju za nedeljsko izdajo dnevnika Bild dejal nemški zunanji minister Heiko Maas. V intervjuju je spomnil na Avstrijo in opozoril na smučišča, kot je Ischgl, od koder se je koronavirus razširil v Nemčijo in po vsej Evropi.

morje klop vreme obala | Avtor: Profimedia Profimedia

odbojka žoga Šport Hrvati podelili naslova in ju nato odvzeli

"Na žalost smo že izkusili, kaj lahko druženje ljudi v priljubljeni turistični destinaciji povzroči, ko se turisti vrnejo domov," je dejal Maas in opozoril, da se takšne situacije ne smejo ponoviti. Zavzema se za edinstveno in skupno pot do vrnitve k svobodi potovanja na evropski ravni.

Idealen za korona čas je dopust na kmetijah

Maas se je zagovarjal pred kritikami turistične industrije, ki ocenjuje njegovo nedavno izjavo, da turističnega potovanja letos poleti ne bo, kot neodgovorno in škodljivo. "Ne smemo uničiti uspeha, s katerim smo se borili v zadnjih tednih, sicer bomo soočeni z dolgoročnimi omejitvami gibanja," je dejal Maas.

Sadovnjak | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška plaža NOVA REALNOST Popotnik Najprej na odvzem krvi, po posebni potni list in šele nato čez mejo na Hrvaško

"Letos potovanje na daljne destinacije verjetno ne bo mogoče," je še dejal. Kmetijska ministrica Julia Kloeckner (CDU) pa je Nemce pozvala, naj letošnje počitnice preživijo na eni od podeželskih turističnih kmetij. "Na mnogih kmetijah obstajajo možnosti za vzdrževanje socialne distance in ločena nastanitev," je dejala Kloecknerjeva. Taka prenočišča se ji zdijo veliko bolj priročna kot veliki hoteli, kjer se "na stotine gostov potisne okoli samopostrežne mize".

Komentarjev 14
  • gregor51 18:33 27.april 2020.

    ma vsak k je tranzitni za na morje ..po 100 eur pa bo

  • antitrust 16:40 27.april 2020.

    Vsem slovencem pa za dobrodošlico korona pljunek v kosilo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:09 27.april 2020.

    Ustaši lažejo,ko psi!Kakšne 16 mrtvih,glede na njihov način živlenja so navadni svinarji in pri njih je higijena na 28.mestu v turizmu!