Popotnik
6726 ogledov

Hrvaški minister: To bodo prvi turisti

Hrvaška obala
Hrvaški minister za turizem ocenjuje, da je Hrvaška ena izmed držav, ki ima podobo najvarnejših glede okužb.

Ljudje iz drugih držav, ki imajo hiše in plovila na Hrvaškem, bodo zagotovo želeli obiskati svojo lastnino. To bodo prvi turisti na Hrvaškem, ko bodo epidemiološki pogoji dovoljevali potovanja, je danes ocenil hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Cappelli se je pred začetkom današnje seje hrvaške vlade tako odzval na poročanje medijev, da češke turistične agencije načrtujejo prihod turistov na Hrvaško in v Slovenijo v skladu z vsemi epidemiološkimi ukrepi.

Hrvaška in Slovenija za Čehe "najvarnejši"

Na Češkem načrtujejo, da bi turisti z zdravniškimi potrdili, da niso okuženi z novim koronavirusom, prihajali na Hrvaško s posebnimi letali v Split in Dubrovnik ali z avtomobili po določenih cestnih koridorjih, ne da bi potem morali v obvezno 15-dnevno samoizolacijo ali karanteno, je danes poročal Jutarnji list. Na Češkem so ocenili, da sta Hrvaška in Slovenija epidemiološko najvarnejši državi.

Hrvaški minister za turizem je odgovoril, da gre za pričakovan poskus čeških turističnih agencij, da bi ponovile dosedanje dobre poslovne rezultate na Hrvaškem. Kot je izpostavil, so strogi hrvaški zdravstveni ukrepi za zajezitev epidemije v državi prispevali k podobi Hrvaške kot ene izmed najvarnejših držav, ko gre za okužbe z novim koronavirusom.

Podobne predloge minister pričakuje tudi iz drugih držav, a bo po njegovem mnenju vse odvisno od uspešnosti boja proti pandemiji v posameznih državah.

Obisk enim dovoljen, drugim ne

Možnost, da bo Hrvaška odprla svojo mejo za turiste, je odvisna od epidemiološke slike na Hrvaškem in v državi, iz katere bi turisti prišli na Hrvaško, je danes pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Če bo epidemiološko stanje v državah, iz katerih naj bi turisti prišli, slabše, kot je na Hrvaškem, obiska nikakor ne bomo dovolili, je izpostavil.

Poudaril je, da potrdila za turiste iz drugih držav, da niso okuženi, niso nobeno jamstvo, da ne bi uvozili virusa na Hrvaško, ker se simptomi lahko pokažejo že v 24 urah po testiranju. Kot edino epidemiološko zagotovilo, da ne bo uvoza okužb, je 15-dnevna karantena za vse osebe po vstopu na Hrvaško ali pa dejstvo, da v državah, iz katerih prihajajo, ni več okužb, je poudaril na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Napovedal je, da bodo še naprej spremljali stanje s pandemijo in v skladu s tem sprejemali odločitve.

Na Hrvaškem želijo počitnice letos preživeti tudi mnogi Slovenci. Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem v lasti približno 110.000 stanovanj, hiš in počitniških hiš, večinoma v hrvaški Istri in na Kvarnerju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • fasader56 19:27 17.april 2020.

    Prodam karanteno na Hrvaškem. !4 dni....cena po dogovoru............

  • Ivo 01:57 17.april 2020.

    Vsi Slovenci, ki jih jaz poznam, pa da imajo hiško na Hrvaškem, so že en mesec dol in uživajo!