Slovenija
20565 ogledov

Kako reševati gostinstvo in turizem? S 400 evri dodatka za dopust!

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Pri 400 evrih na prebivalca bi izplačilo dodatka za dopust pomenilo izdatek proračuna v višini 800 mio evrov.

"Za reševanje težav podjetij, ki bodo trajneje prizadeta zaradi vladnih ukrepov (predvsem v gostinstvu in turizmu), je potrebno pripraviti poseben program ukrepov za spodbujanje zagona. Pri slednjih bo nujno treba razmisliti o trajnejši shemi spodbujanja povpraševanja v obdobju od maja do konca leta," na svojem blogu piše ekonomist Jože P. Damijan. "Potencialno najbolj smiseln ukrep se zdi neposredni dodatek države k regresu zaposlenih in upokojencev (t.i. dodatek za dopust). Pri čemer bi bil ta dodatek namenski, njegov izkoristek pa časovno omejen. Denimo, da bi vsak zaposlen in upokojenec (lahko tudi otroci, dijaki in študenti) dobil skupen dodatek v višini 400 evrov, ki bi jih bilo mogoče 'vnovčiti' zgolj pri nakupih v gostinskih in turističnih obratih do denimo konca leta 2020."

Tehnično je po oceni Damijana to mogoče izvesti prek klasičnih prinosniških “bonov”, prek plačilne kartice s 400 evri limita za vsakega državljana ali prek odprtja računa za vsakega državljana, na katerega bi FURS nakazal 400 evrov, pri čemer bi slednja dva morala biti povezana s fiskalno blagajno.

Izpad dohodkov v gostinstvu in turizmu

Ključna pomanjkljivost obeh vladnih »protikoronskih zakonov« je po oceni Damijana, da se ne dotika reševanja problema izpada prihodkov gospodarskih subjektov, ki so morali zapreti poslovanje zaradi vladnih ukrepov glede zajezitve epidemije. "Gre predvsem za dejavnosti gostinstva, turizma, trgovine (razen z živili), servisnih storitev, dela gradbeništva in montaže ter dela dejavnosti prevoza potnikov," pravi Damijan. "V teh dejavnostih bo prišlo do izpada prihodkov najmanj za obdobje šestih tednov (12.5 odstotkov letnega prihodka), pri dejavnosti gostinstva in turizma pa do izpada prihodkov najmanj za 10 tednov (20.8 odstotkov letnega prihodka) in do kasnejšega počasnega in negotovega okrevanja, zaradi česar utegne skupni izpad zrasti na raven med 30 in 50 odstotkov letnih prihodkov). Prizadeta bodo sicer tudi nekatera večja turistična podjetja, toda glavnina bremena krize bo padla na mikro, majhna in srednja podjetja, ki so najbolj ranljiva."

Družinske finance Slovenija Pomoč bodo dobili tudi brezposelni in družine z enim ali dvema otrokoma

Pri 400 evrih na prebivalca bi izplačilo dodatka za dopust pomenilo izdatek proračuna v višini 800 mio evrov. "Gre za 800 mio evrrov, ki bi se efektivno porabili v Sloveniji in prispevali k efektivni ublažitvi upada slovenskega BDP v letu 2020," še navaja Damijan. "4-članska družina bi bila deležna 1,600 evrov dodatka za dopust. Ker bi družine ob tem seveda trošile še svoj denar, bi bil učinek na BDP še toliko večji."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Tomaž Pavlovčič 10:56 24.april 2020.

    Ne greste na dopust, skrbite za vrt, samooskrbo, pojdite po sadike v srbsko Semenarno. V primeru glavobola zaradi napisanega pa vzemite švicarski LEKadol. (pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom) PODPRITE SLOVENSKEGA HLAPCA TUJEMU KAPITALU OSTANITE DOMA!!! Ps. Verjetno ...prikaži večtno sem še marsikaj pozabil, ampak že to je dovolj. Za eventuelne napake se opravičujem. Skupaj "spacal" MS

  • Tomaž Pavlovčič 10:55 24.april 2020.

    NAKUPUJTE pri najboljšem sosedu hrvaško-ruskem(???) Merkatorju, kjer vam bodo prijazne slovenske trgovke in trgovci z veseljem prodali izdelke hrvaškega Žita, Droge, Kolinske... Ko vam bo pri vsem goraj naštetem zapravljanju zmanjkalo "počivalnikovih regres bonov" ali denarja, si le tega lahko ...prikaži več sposodite v sledečih bankah: nizozemski NKBM, francoski banki Koper, madžarski banki SKB, srbski Gorenjski banki.

  • Tomaž Pavlovčič 10:55 24.april 2020.

    PIJTE hrvaško kavo Barcaffe z mlekom francoskih Ljubljanskih mlekarn, hrvaško kokto, česko vodo radensko, srbski sok Fructal. Za KOSILO svetujem piščanca ukrajinske Perutnine Ptuj, poplaknite ga z nizozemskim pivom Pivovarne Laško ali Union, če pa se boste morali po kosilu ...prikaži veču olajšati, si zadnjico obrišite z češkim papirjem Paloma! (če ga je kaj ostalo in niso vsega Počivalnikovi uporabili za maske)

Sorodne novice