Slovenija
31352 ogledov

Kdaj se otroci vračajo v šole in vrtce? Tako odgovarja ministrica!

Dijaki Pixell
Tako Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, odgovarja na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo, da se bodo otroci vrnili v vrtce in šole.

Takoj po prvomajskih praznikih bomo v sodelovanju s pristojno zdravstveno in izobraževalno stroko pripravili predloge o možnosti in varnosti vrnitve v vrtce in šole. Takrat bo znano, kdaj bo to možno in kdaj bomo šolo in vrtce reaktivirali.

Na vprašanje, kako si vlada predstavlja ponoven zagon gospodarstva, pri čemer se otroci še vedno šolajo od doma, ministrica odgovarja, da si želi, da bi omejitvene ukrepe čim bolj vzporedno rahljali. „Ko se bodo sproščali ukrepi v gospodarstvu, želimo odpirati tudi šole in vrtce. V nasprotnem primeru bomo predlagali, da se to izvaja kot sedaj, prek mehanizmov individualnega varstva oz. členov zakona, ki omogoča, da lahko otroci v dogovoru z delodajalci ostajajo doma zaradi varstva otrok.“

Simona Kustec Lipicer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pa je možnost vrnitve šolarjev in dijakov v šolske klopi v letošnjem letu sploh še na mizi? „Ne glede na to, kakšne bodo zdravstvene razmere, je naš cilj, da se izobraževalni cikel zaključi do počitnic. Sistem je zdaj tako nastrojen, da bomo to uresničili, bodisi da se vrnemo v razrede bodisi, da dokončamo šolo na daljavo. Na vsak način pa si želimo vrnitve v šole, da spet aktiviramo socialni del odnosov in izobraževalnega procesa. A le pod pogojem, da bo to ocenjeno kot varno, da torej ne bo ogrožalo zdravja in življenj otrok in učiteljev,“ odgovarja Kustečeva.

Pri vprašanju prevoza šolarjev po mnenju Kustečeve šolsko ministrstvo tesno sodeluje z ministrstvom za infrastrukturo. Obstaja možnost zgledovanja po prevozih delavcev na delovno mesto, pravi: „Bo pa sistem prevozov urejen tako, da bo maksimalno poskrbljeno za varnost in zdravje otrok.“

dezurni@zurnl24.si

Komentarjev 2
  • Albatroz 07:36 24.april 2020.

    Za vse se samo pogovarjajo, še tisti starši bodo ostali brez službe ki bi lahko delali in nemorejo zaradi ministerstva za šolstvo.

  • Avatar Collilena
    Collilena 00:50 24.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om