Popotnik
816 ogledov

V glavni sezoni zasedene, večinoma s tujci

Turistične kmetije
1/2
Arhiv STO/Jošt Gantar
Zaradi velikega povpraševanja tako domačih kot tujih turistov po tovrstni ponudbi, se je število več kot podvojilo ...

"Turistična dejavnost na kmetijah je pomemben del slovenske turistične ponudbe in v Sloveniji ima dolgo tradicijo. Velja za eno najzahtevnejših dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, s katero se ukvarja več kot 1.000 kmetij," nam je pojasnila Renata Kosi, specialistka za turizem na kmetijah iz Zavoda Celje pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.  

Zaradi velikega povpraševanja tako domačih kot tujih turistov po tovrstni ponudbi, se je število teh kmetij po njenih besedah v preteklih dvajsetih letih več kot podvojilo.

Glede na aktualne trende v turizmu pomenijo turistične kmetije v slovenski turistični ponudbi izjemno popestritev, saj je v turizmu aktualen trend vračanja k naravi in avtentičnosti. 

Renata Kosi

Dodaja, da je v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 kot strateška vizija slovenskega turizma zapisano, da je Slovenija globalna zelena butična destinacija za zahtevnega gosta, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi: "In vse to lahko gost najde na turistčnih kmetijah."

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar

Po podatkih RKG je imelo decembra 2018 dovoljenje za dopolnilno dejavnost turizem na kmetiji - gostinska dejavnost v Sloveniji 479 izletniških kmetij, 95 vinotočev, 32 osmic in 468 turističnih kmetij z nastanitvijo. Vse te kmetije imajo skupaj 35.000 sedežev in 5.000 ležišč.

Tega si želi vedno več ljudi

Renata Kosi pojasnjuje, da so turistične kmetije za turiste zelo zanimive zaradi bogate in privlačne naravne in kulturne dediščine podeželja, miru, ki ga ponuja podeželje, avtentičnosti, hišnih, lokalnih in regionalnih jedi in pijač pridelanih na zemlji in pripravljenih v sozvočju z letnimi časi.

Prednost kmetije je tudi v nemasovnosti in individualnem pristopu do gostov. Pobeg iz mesta in vsakdanjega vrveža, pristen stik z naravo in nepozabna doživetja si danes želi vedno več ljudi.

Na podlagi študije med gosti na turističnih kmetijah o njihovih pričakovanjih, ki jo je naredil KGZS-Zavod Celje v sodelovanju z Združenjem turističnih kmetij Slovenije, je bilo potrjeno, da sta prijaznost in gostoljubnost kmečke družine ena najpomembnejših prednosti kmetije. Gosti zelo cenijo osebni stik, srčnost in preprostost.

Renata Kosi

Ponudba hrane na kmetijah temelji na sezonskih, hišnih in lokalnih jedeh: "Tako domači kot tuji gosti obožujejo te hišne in sezonske jedi na kmetijah. Težko je reči, kaj imajo rajši. Kmetje pravijo, da imajo gosti radi vse, kar oni skuhajo …"

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar

Gorenjska in Primorska dražji

Cene storitev, za nočitev z zajtrkom, polpenzion ali zgolj najem apartmaja so na turističnih kmetijah zelo različne in se razlikujejo po regijah in tudi glede na kategorijo kmetije. Renata Kosi pravi, da so višje cene praviloma na območju Gorenjske in Primorske.

Gosti so po njenih izkušnjah na turističnih kmetijah navdušeni nad osebnim pristopom in gostoljubnostjo kmečke družine: "Tukaj ni gneče, masovnega turizma. Zelo močen adut je kulinarika, nad katero so gostje zelo navdušeni, saj ima povsem drug okus. Hrana je doma pridelana, na kmetijah. Otroci so navdušeni nad domačimi živalmi, da jih lahko hranijo, božajo …"

Turistične kmetije | Avtor: Arhiv STO/Jošt Gantar Arhiv STO/Jošt Gantar
Za družine z otroki pa so lahko počitnice po besedah Renate Kosi na kmetiji pravo družinsko praznovanje. "Otroci bodo na kmetijah našli igrišče brez meja, spoznavali bodo domače živali, jih hranili in božali, se podili po travnikih, uživali v raziskovanju okolice, kmečki (domači) otroci pa bodo vrstnike iz mest vpeljali v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušili nad pustolovščinami, ki jih v mestu ni."

Poleti so polno zasedene

Na spletni strani www.turisticnekmetije.si je zbrana ponudba več kot 300 kmetij z opisi in fotografijami. Ponudbo kmetij lahko spremljate tudi na facebooku @farmstaySlovenia in instagramu #farmstaySlovenia.

Na voljo so tudi hitre izbire glede na želje gostov, na primer počitnice za družine z otroki, Wellness za dušo in telo, za ljubitelje vina, za ljubitelje konj in jahanja in tako dalje. 

Gost lahko izbere kmetijo tudi glede regijo in kategorijo in potem znotraj regije poišče sebi primerno kmetijo. "Vsaka kmetija ima zelo natančen opis ponudbe in fotografije. Velikokrat se odločimo po občutku," pravi Renata Kosi. 

Dodaja da so za glavno poletno sezono kmetije zasedene že kar nekaj mesec prej, večino s tujci: "Še vedno pa se najdejo proste kapacitete v glavni sezoni. Od jeseni do pomladi je lažje dobiti. Vsaj kakšen teden ali 14 dni prej svetujemo, da rezervirate kmetijo ali za kratek oddih ali pa enodnevni obisk za kosilo."

Perast, Črna gora Turizem Svet Za razliko od Hrvatov se oni hvalijo, a ...

anja.scuka@zurnal24.si