Svet
5802 ogledov

Za razliko od Hrvatov se oni hvalijo, a ...

Perast, Črna gora Žurnal24 main
V primerjavi z lanskim julijem so prejšnji mesec našteli 13 odstotkov več turistov.

Glede na podatke Nacionalne turistične organizacije Črne gore so ob koncu julija v tej državi našteli skoraj 200 tisoč turistov, kar je 13 odstotkov več kot lani. Največ jih je bivalo v Budvi, Ulcinju in Herceg Novem.

Med ponudniki turističnih storitev so najbolj zadovoljni lastniki luksuznih hotelov, ki so več kot zadovoljni z letošnjimi rezultati. Predsednik črnogorskega turističnega združenja Žarko Radulović meni, da je rast števila turistov rezultat dobre ponudbe črnogorskih hotelov.

"V hotelih s petimi zvezdicami imamo 150 do 180 postelj več kot lansko leto. V objektih s štirimi zvezdicami ravno tako, polne pa so tudi kapacitete v manjših hotelih. Hoteljirji očitno znajo zapolniti svoje kapacitete," rezultate komentira Radulović.

Po drugi strani se črnogorski turistični delavci - tako kot hrvaški - pritožujejo nad pomanjkanjem sezonskih delavcev. Tudi črnogorski zavod za zaposlovanje je povečal kvoto tujcev, ki se lahko zaposlijo kot sezonski delavci, trenutno ta številka znaša dobrih 18 tisoč.

Predsednik črnogorskega turističnega združenja je pri tem povedal, da je trenutno v turizmu potreba med pet in sedem tisoč dodatnih delavcev. "Črnogorci nočejo delati, ker so plače nizke. Vendar te so visoke toliko, kolikor so v tem trenutku lahko," je poudaril.

Povprečna plača sezonskega delavca v Črni gori je trenutno okrog 500 evrov.

Vožnja po avtocesti Avto Ali gradijo Črnogorci najpočasnejše avtoceste?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Lavdan 16:50 06.avgust 2019.

    Statistika po želji.

  • mercedesb 11:09 06.avgust 2019.

    Hahaha,v DNK imajo zapisano lenobo,ta pa pravi da za 500 eur nocejo delati. Ne bi ni za 2000 eur ker so lenuharji prvoklasni!