Edinstven hrvaški otok s komaj desetimi prebivalci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na otočku ni ne trgovine, ne pošte, ne kanalizacije, restavracija pa je odprta samo poleti.
Oglej si celoten članek

Hrvaški spletni portal index.hr se je razpisal o hrvaškem otoku pri Zadru, ki je s površino 0,332 km² najmanjši stalno naseljeni otoček v Jadranu. Dom predstavlja desetim stalno živečim prebivalcem, pri čemer je najmlajši star 65, najstarejši pa 90 let. Poseljen je le na zahodni obali, kjer je tudi majhna luka. 

Foto: Profimedia otok Ošljak Peš ga je možno obhoditi v pičlih dvajsetih minutah. Na otoku ni ne trgovine, pošte, kanalizacije, najdemo pa lahko restavracijo, ki je odprta zgolj poleti.

Foto: Profimedia otok Ošljak Upokojeni Zagrebčan Boris Malec je tisti, ki je odgovoren za nabavo hrane in potrebščin za vse prebivalce. Potem ko opravi z urejanjem in vzdrževanjem otoka, se odpravi v trgovino v kraj Preko na otoku Ugljan, ki je Ošljaku bližje kot celina. Ko se vrne, vsi otočani skupaj pojedo zajtrk in potem še kosilo, za katero je zadolžen Valter Valčić. Ta je na otok prišel iz Osijeka.

tudi dva hrvaška To so sredozemski otoki, kjer še ni trume turistov

Ima pa otok tudi "lokal", ki pa ni nič drugega kot preprosta klopca. Zanj je zadolžen Denis Valčić, ki je dolga leta kot chef živel v Avstraliji, potem pa se je kot upokojenec naselil na otoku. V lokalu otočani predvsem poleti preživijo večino časa in obujajo spomine. Ker nekateri pozimi otok zapustijo, se število prebivalcev včasih tudi zmanjša.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.