Popotnik
15435 ogledov

To so sredozemski otoki, kjer še ni trume turistov

Procida Profimedia
Zaradi nizkih cen letalskih kart so potovanja postala dostopna (skoraj) vsem, kar pa predvsem poleti pomeni večjo gnečo na najbolj priljubljenih turističnih destinacijah. Pri britanskem Telegraphu so zato pripravili seznam desetih sredozemskih otokov, kjer naj bi še lahko našli miren kotiček.

V poletnem času so najbolj priljubljeni sredozemski otoki, kot so Santorini, Ibiza, Mikonos, Mallorca, Brač in Krk, oblegani s turisti z vseh koncev sveta. Turizem v Sredozemlju zadnja leta doživlja razcvet, zato kroži prepričanje, da je težko sploh še najti kakšen otok, kjer si je mogoče privoščiti lagoden in predvsem miren oddih.

Krk | Avtor: Profimedia Profimedia

Naj vas razveselimo; po besedah britanskega Telegrapha je to kljub porastu obiskovalcev v Sredozemlju še vedno možno. Britanski novinarji so pripravili spisek desetih sredozemskih otokov, ki naj bi veljali za dobro varovano skrivnost in kjer tudi poleti ne vlada nepopisna gneča. Pet jih je italijanskih, trije grški in dva hrvaška.

Albanija popotnik Popotnik Niso Maldivi: To je letošnji hit med turisti le nedaleč stran od nas

La Maddalena, Italija

Smaragdna obala je najbolj priljubljen in posledično najbolj oblegan ter drag del Sardinije. Le malo kdo pa ve, da nedaleč stran leži otočje Maddalena – še vedno turistično manj razvit raj. To lahko pripišemo dejstvu, da je imela tam vse do leta 2008 bazo ameriška mornarica. Danes je otočje zaščiteno kot nacionalni park, zato na njem ne najdemo pretirane pozidave, za zdaj ga pretirano niso naselile niti prestižne hotelske verige.

La Maddalena | Avtor: Profimedia Profimedia

Meganisi, Grčija

Medtem ko večji Jonski otoki Krf, Lefkada, Zakintos in Kefalonija privabljajo vse več trume turistov, mali Meganisi, z zelenjem prekrit otoček ob jugovzhodni obali Lefkade, še vedno ostaja precej neopažen. Tam ne moremo najti prestižnih restavracij, pod nosom se lahko obrišemo tudi za živahno nočno življenje. Za marsikoga pa je prav to raj, saj si želi zgolj uživati v tišini pod borovci ali med hojo skozi oljčne nasade in v občasni družbi tam živečih koz.

Meganisi | Avtor: Profimedia Profimedia

Procida

Nekoč je za neodkrit raj veljala Ischia, največji od Flegrejskih otokov v morju pred Neapljem. To že dolgo ne velja več, saj se tja danes zgrinjajo množice turistov. Mnogo izmed njih pa ne ve, da se med Ischio in celino nahaja tudi manjša Procida. Ta slikoviti otok je v preteklosti služil kot kulisa za več filmov, med drugim za Nadarjenega gospoda Ripleyja. Lani je bil otok celo Evropska prestolnica kulture, kar je vplivalo na povečano priljubljenost med turisti. Kljub temu pa je za zdaj tam še vedno mogoče najti miren prostor zase.

Procida | Avtor: Profimedia Profimedia

Rab, Hrvaška

"Neverjetno, da Rab še ni postal eden najbolj zaželenih sredozemskih otokov," so zapisali v Telegraphu in trditev utemeljili s tamkajšnjimi peščenimi plažami, kakršnih je na vzhodni obali Jadrana sicer zelo malo. Ob tem so še omenili, da so bili prav na Rabu pionirji nudizma na Jadranu, potem ko sta se tam leta 1936 popolnoma gola kopala britanski kralj Edward VIII. in njegova spremljevalka Wallis Simpson.

Rab | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponza, Italija

Otok Ponza v Tirenskem morju, nekje med Neapljem in Sardinijo, je menda odkril že Odisej. Tam ga je začarala čarovnica Kirka, vse od takrat pa otok s spektakularno obalo vabi navdušence nad skritimi plažami. Ponza ne velja za popolnoma neodkrit otok, predvsem avgust je namreč priljubljen med italijanskimi turisti. Pretirane gneče naj sicer ne bi bilo nikoli, predvsem zato, ker tja ni mogoče pripotovati po zraku, temveč zgolj po morju.

Ponza | Avtor: Profimedia Profimedia

Andros, Grčija

Najsevernejši med Kikladskimi otoki za razliko od otoških bratov ni pretežno gol, ampak je zahvaljujoč izvirom sladke vode bogato poraščen z zelenjem. To je otok, kjer so si v prejšnjem stoletju počitniške domove gradili premožni grški ladjarji. Vse do danes je otok ostal skrit pred množicami, ki se raje drenjajo na Mikonosu in Santoriniju. Ob plažah in naravi je pozornost nedvomno vredno nameniti največjemu mestu na otoku, Chori, ki navdušuje z mešanico beneške, bizantinske in otomanske arhitekture.

Andros | Avtor: Profimedia Profimedia

Pantelleria, Italija

Otok, ki ga zaradi temnih ognjeniških kamnin kličejo črni biser Sredozemlja, tiči globoko na jugu. Tako zelo, da je bližje Tuniziji kot Siciliji – prvi evropski obali. Zaradi oddaljenosti in dejstva, da ne ponuja omembe vrednih plaž, otok ostaja neoblegan. To pa je precej krivično, saj ponuja ogromno; zaradi ognjeniškega porekla otoka tam najdete naravne termalne bazene in blagodejno žveplasto blato ter celo naravno savno v jami Benikula. Slavno sladko vino, ki ga tam pridelujejo, je le pika na i.

Pantelleria | Avtor: Profimedia Profimedia

Agistri, Grčija

Med otoki v Saronskem zalivu pred Atenami je vse od 60. let največja zvezdnica Hidra, kjer so se zbirali zvezdniški umetniki z Leonardom Cohenom na čelu. Na poti tja iz Aten pa leži Agistri. Čeprav je od pirejskega pristaniška oddaljen manj kot uro, ostaja neodkrit. Morda zato, ker nima fotogenične luke in butičnih hotelov, a se za to več kot odkupi s plažami in mirom, ki ga ponuja.

Agistri | Avtor: Profimedia Profimedia

Lopud, Hrvaška

Ura lagodne plovbe obiskovalce iz obleganega Dubrovnika pripelje na Lopud. Ta je sicer med Elafitskimi otoki najbolj razvit, a to še zdaleč ne pomeni, da se na njem dogaja množičen turizem. Če ne drugega, mir na otoku zagotavlja že dejstvo, da na njem ni avtomobilov. Če vas niti to ne prepriča, je tam tudi peščena plaža Šunj, ki velja za eno najlepših na Hrvaškem.

Lopud | Avtor: Profimedia Profimedia

Favignana, Italija

Po vsej promociji, ki jo je ustvarila serija Beli lotos, bo v Taormini na Siciliji letos nevzdržno. K sreči malo pred njo leži otočje Egadi, v katerem je največji otok Favignana. Prebivalci teh otokov so še do nedavnega preživljli predvsem od lova na tune in ne od turizma kot večina italijanskih otokov. Zato ti otoki še vedno ostajajo relativno neodkriti, čeprav obiskovalcem ponujajo ogromno. So del največjega zaščitenega morskega območja v Sredozemlju, tam lahko gosti v kristalno čistem morju uzrejo morske želve, delfine, skate in celo tjulnje.

Favignana | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 21:26 25.junij 2023.

    kot prvo, rab pa neznan in neoblegan. tile tam sigurno mislijo čist en drug otok. in drugo. zarad mene je lahko sto takih člankov, dokler domačini niso tolk glupi da se začnejo masovni turizem ni mogoče nič. sam Bled poglejte. ...prikaži več lahko bi se blejci imeli krasno pa gostili kralje, tako kot pred skor sto leti, sedaj pa gostijo berače, katerim želijo izpulit tiste nihove beliče, domačini spijo v avtih da oddajo sobe, bled pa preplavlajo bedni, ničvredni turisti,

  • mph2 08:05 25.junij 2023.

    Ta vaš članek je torej vaš prispevek k uničenju tega. :-)