Popotnik
7999 ogledov

Skrivnosten evropski otok, ki ga pozna le malokdo

otok Achill
1/5
Profimedia
Predstavljamo irski otok, ki ga je na turistični zemljevid z letošnjim letom postavila črna komedija Duše otoka.

Čeprav je Evropa turistično zelo dobro razvita in prepoznana, se še vedno najdejo kotički, kamor človeška noga ne stopi pogosto. Mednje je do letošnjega leta sodil irski otok Achill, ki je predvsem na račun črne komedije Duše otoka, ki so jo tam snemali, pridobil na prepoznavnosti. Achill je sicer največji med irskimi otoki, njegova površina meri 148 km². Leži ob zahodni obali Irske v grofiji Mayo in ima le 2.594 prebivalcev. S celino je povezan z mostom Michaela Davitta, med vasema Achill Sound in Polranny. Most je bil sicer prvič dokončan že leta 1887.

otok Achill | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je mogoče zaslediti na spletni strani njihovega turističnega urada, je otok raj za kolesarje in zlasti za pohodnike, saj je prepreden s številnimi potmi. Med drugim se pohodniki lahko povzpnejo na več vrhov, med katerimi sta najvišja Slievemore (671 metrov) in Croaghaun (668 metrov). Zadnji se ponaša s pečinami, ki veljajo celo za najvišje na Irskem.

 

Krnsko jezero pri nas Popotnik Niso Triglavska: Tri prekrasna visokogorska jezera, ki očarajo

Na otoku so zelo priljubljeni tudi vodni športi, prav tako na Inis Móru. Za ta otok je značilna kraška pokrajina s številnimi antičnimi in srednjeveškimi najdišči, tudi z znamenitim gradiščem Dún Aonghaso, ki jo je angleški umetnik in arheolog George Petrie iz 19. stoletja opisal kot "najveličastnejši barbarski spomenik v Evropi". 

Prekrasne kulise z otoka si lahko pogledate v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 13:16 18.junij 2023.

    Nekaj casa zivel na Irski. Gres skozi 4 letne case skoraj vsak dan. Od dezja, mrazu, vetra in do prijetnega sonca. Drugace so Irci prijazni. V tistih casih je bil vsak petek in sobota, kot da je novo leto. Ulice ...prikaži več in lokali nabito polni. Zanimivo, kljub temu, da je bila vecina folka pod gasom ni bilo nobenih pretepov ali drugih izgredov.