Popotnik
2720 ogledov

Veleposlaništvo na Hrvaškem: Ne moremo iskati hišnih ljubljenčkov ali vas spraviti iz pripora!

Hrvaška Profimedia
Številni slovenski državljani poleti obiščejo Hrvaško, posledično se močno poveča potreba po konzularni pomoči. Veleposlaništvo v Zagrebu je zato objavilo priporočila in informacije za potovanje na Hrvaško.

Ni skrivnost, da je Hrvaška visoko na prioritetni listi Slovencev, ko se odločajo za dopust. To potrjujejo tudi številke obiska; v lanskem letu je Hrvaško obiskalo okoli 1,5 milijona slovenskih državljanov, ki so ustvarili 10,1 milijona prenočitev. Največ Slovencev Hrvaško obišče poleti, ko se bistveno poveča tudi potreba po konzularni pomoči. Po besedah slovenskega veleposlaništva v Zagrebu se število klicev v poletnih mesecih poveča za približno 80 odstotkov, v času dežurstva prejmejo celo do 20 klicev dnevno.

Poškodba, nesreča, nezgoda, zdravje | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovenski državljani se na veleposlaništvo obračajo ob različnih stiskah in nezgodah, pogosto tudi z vprašanji o osnovnih informacijah in v primerih, za katere veleposlaništvo ni pristojno. Med drugim glede vklopa mobilnih podatkov, rezervacije hotelov in predrtih pnevmatik. Imeli so celo primer, ko se je slovenski državljan nanje obrnil, da bi mu pomagali najti kovček, ki mu je padel iz avtomobila na avtocesti.

nesreča popotnik Popotnik To so najbolj nenavadne nesreče, ki so se Slovencem pripetile na dopustu

Na veleposlaništvu so zato pojasnili, da niso pristojni za iskanje izgubljenih hišnih ljubljenčkov, prav tako ne morejo urediti izpustitve iz pripora oz. zapora, plačati varščine in preiskovati kaznivih dejanj ali izdati začasnega potnega lista za nadaljevanje potovanja. Izdajo namreč lahko le začasnega za vrnitev v Slovenijo.

Slovenski državljani se lahko v delovnem času za dodatne informacije obrnejo na Veleposlaništvo RS v Zagrebu na tel. št. 00385 1 6311 014 ali 00385 1 6311 015, v nujnih primerih, ko gre za neodložljive zadeve (smrt, nesreča, hospitalizacija, pripor ipd.), pa tudi izven delovnega časa veleposlaništva na dežurno mobilno telefonsko številko 00385 98 462 666.

Lahko pa posredujejo pri prenosu denarnih sredstev za vrnitev v Slovenijo, vzpostavijo stik s slovenskim državljanom, če so ga priprli ali zaprli, in posredujejo obvestilo sorodnikom v primeru nesreče ali smrti. Prav tako lahko pomagajo pri vzpostavljanju stika z odvetniki, prevajalci, zdravstveno in pogrebno službo ter pri urejanju zapuščinskih zadev.

 

Osebni dokument še vedno potrebujete!

slovensko-hrvaška meja | Avtor: Epa Epa
Vse te in druge informacije pa tudi seznam najpogostejših številk, ki jih državljani lahko pokličejo v primeru prometne nesreče, požara, kraje in podobno, je veleposlaništvo ta teden objavilo na svoji spletni strani. Vse državljane poskušajo spodbuditi, da se primerno pripravijo na pot in da se zavedajo, da za vstop v Hrvaško potrebujejo osebni dokument, četudi je vstopila v schengen.

Slovenski policisti tudi letos sodelujejo v projektu, ki na hrvaški obali poteka že od leta 2006 in kjer hrvaškim policistom pri delu, predvsem v smislu preventivnega delovanja in učinkovitejšega sporazumevanja s tujimi državljani pomagajo tuji policisti. Slovenskim državljanom bodo med 17. julijem in 18. avgustom tako na voljo trije slovenski policisti, in sicer na Krku, v Novalji na Pagu in v Pulju.

Hrvaška hrvaška Popotnik Hrvaška na točki preobrazbe: želijo razvijati luksuzni turizem

Vsako leto na Hrvaškem umre 60 Slovencev

Na Hrvaškem vsako leto obravnavajo 60 smrti slovenskih državljanov, je poročal RTV MMC. Na veleposlaništvu svojcem umrlega priporočajo, da se za organizacijo prevoza povežejo s pogrebnim podjetjem iz Slovenije ali Hrvaške, ki lahko v celoti prevzame skrb za pridobitev vse potrebne dokumentacije in izpelje prenos posmrtnih ostankov v Slovenijo.

Na veleposlaništvu posebno pozornost svetujejo tudi ob gotovinskih dvigih na bankomatih na Hrvaškem. Provizije hrvaških bank za dvig gotovine na bankomatih so namreč fiksne in praviloma visoke (od 3,27 do 5,17 evra), zaračunava pa jih večina hrvaških bank.

Potnike, ki vstopajo na Hrvaško iz Srbije, Bosne in Hercegovine in Črne gore, pa na veleposlaništvu opozorijo še na carinska pravila EU glede vnosa blaga ter na visoke kazni – od 265 do 13.234 evrov – v primeru kršitev. Prepovedi in omejitve med drugim veljajo pri vnosu izdelkov živalskega izvora (prepovedani so mleko, meso in mesni izdelki), rastlin in rastlinskih izdelkov, pa tudi zdravil, orožja, gotovine, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov.

Na veleposlaništvu še omenijo, da v primeru zdravstvenih težav stroške nujne zdravniške pomoči krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Na tem mestu pa opozorijo, da ta ne krije stroškov zdravstvene obravnave v t. i. turističnih ambulantah. Zato svetujejo sklenitev dodatnega nezgodnega zdravstvenega zavarovanja za potovanja v tujino.

Plaža, poškodba, zavarovanje, dopust Zdravje Do vračila denarja tudi preko aplikacije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:39 20.junij 2023.

    Izogibati se hrvaške v velikem loku to bi moral biti moto slovenceljnov.

Sorodne novice