Popotnik
1049 ogledov

Ljubljani se lahko smeji: Našteli četrtino vseh tujih nočitev

Gallusovo nabrežje, Ljubljana Profimedia
Statistični urad Slovenije je sporočil podatke, ki bodo razveselili marsikaterega Slovenca.

Slovenski turizem je glede na podatke Statističnega urada RS (SURS) očitno v vzponu. V prvih štirih mesecih skupaj je Slovenijo skupno obiskalo skoraj 1,3 milijona turistov, ki so opravili nekaj več kot 3,3 milijona prenočitev. To je kar 15 odstotkov več kot leto prej. Največ prenočitev so prispevali turisti iz Italije, ki jih je bilo za skoraj desetino.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če je bilo tujih gostov več kot lani (43 % več kot v istem obdobju lani), pa je bilo drugače z domačimi gosti. Teh je bilo 13 odstotkov manj kot lani, pri čemer so ustvarili skoraj 1,3 milijona prenočitev.

Statistični urad zaznava tudi trend vračanja turistov s preostalih celin. ZDA so tako, denimo, pristale med deseterico držav z največ prenočitvami v aprilu. Prispevale so jih namreč 21.400.

Aprila letos so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili 440.000 prihodov turistov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Prenočitev je bilo nekaj več kot milijon (13 odstotkov več), največ v občinah Ljubljana, Piran in Bled.

"Zmagovalke" zdraviliške občine

V preteklem mesecu je bilo največ prenočitev opravljenih v zdraviliških občinah, in sicer skoraj 239.000 oziroma 23 odstotkov vseh. Največ prenočitev so v teh občinah prispevali domači turisti, kjer prednjačijo Brežice. Sledile so obmorske in gorske občine (iz vsake po 21 odstotkov vseh prenočitev) ter Ljubljana (18 odstotkov). Tako tuji kot domači turisti prisegajo na hotele; aprila so tam namreč opravili 542.100 prenočitev oziroma 52 odstotkov vseh. Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (21 odstotkov).

Aprila je bilo v Sloveniji za 48 odstotkov več prihodov tujih turistov kot pred letom dni. Ustvarili so približno 737.000 prenočitev, kar je 39 odstotkov več kot lani. Tuji turisti so v aprilu prispevali 70 odstotkov vseh prenočitev, največkrat pa so prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Bled, je še sporočil statistični urad.

Največ turistov je bilo iz Italije, ki so ustvarili skoraj 117.100 prenočitev oziroma 16 odstotkov vseh tujih. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Tudi turisti iz Nemčije so prav tako največkrat prenočili v Ljubljani, skupno pa so opravili nekaj več kot 94.000 prenočitev (13 odstotkov vseh). Sledili so turisti iz Avstrije (12 odstotkov), Madžarske (šest odstotkov) in Hrvaške (pet odstotkov).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 08:06 27.maj 2023.

    Aha, .... ja torej k nam migrantićći poleg smrčanja prinesejo samo še iztrebke .

  • Avatar Leon
    Leon 07:58 27.maj 2023.

    Turiste moti prometni kaos vožnje s kolesi in skiroji v peš conah in pločniku . Sicer je to problem večine turističnih držav vendar v EU imajo strožji nadzor r