Popotnik
13490 ogledov

Edinstven hrvaški otok s komaj desetimi prebivalci

otok Ošljak Profimedia
Na otočku ni ne trgovine, ne pošte, ne kanalizacije, restavracija pa je odprta samo poleti.

Hrvaški spletni portal index.hr se je razpisal o hrvaškem otoku pri Zadru, ki je s površino 0,332 km² najmanjši stalno naseljeni otoček v Jadranu. Dom predstavlja desetim stalno živečim prebivalcem, pri čemer je najmlajši star 65, najstarejši pa 90 let. Poseljen je le na zahodni obali, kjer je tudi majhna luka. 

otok Ošljak | Avtor: Profimedia Profimedia
Peš ga je možno obhoditi v pičlih dvajsetih minutah. Na otoku ni ne trgovine, pošte, kanalizacije, najdemo pa lahko restavracijo, ki je odprta zgolj poleti.

otok Ošljak | Avtor: Profimedia Profimedia
Upokojeni Zagrebčan Boris Malec je tisti, ki je odgovoren za nabavo hrane in potrebščin za vse prebivalce. Potem ko opravi z urejanjem in vzdrževanjem otoka, se odpravi v trgovino v kraj Preko na otoku Ugljan, ki je Ošljaku bližje kot celina. Ko se vrne, vsi otočani skupaj pojedo zajtrk in potem še kosilo, za katero je zadolžen Valter Valčić. Ta je na otok prišel iz Osijeka.

Procida tudi dva hrvaška Popotnik To so sredozemski otoki, kjer še ni trume turistov

Ima pa otok tudi "lokal", ki pa ni nič drugega kot preprosta klopca. Zanj je zadolžen Denis Valčić, ki je dolga leta kot chef živel v Avstraliji, potem pa se je kot upokojenec naselil na otoku. V lokalu otočani predvsem poleti preživijo večino časa in obujajo spomine. Ker nekateri pozimi otok zapustijo, se število prebivalcev včasih tudi zmanjša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.