Popotnik
3778 ogledov

Poznate to čudovito zeleno oazo celinske Hrvaške?

Gorski kotar Profimedia
Če iščete edinstveno izkušnjo, ki ne potrebuje olepšav, lahko obiščete območje nedaleč iz Slovenije.

Naša južna soseda si na vse pretege trudi privabiti obiskovalce v svojo notranjost in razpotegniti turistično sezono skozi vse leto. S tem namenom so že pred časom ustvarili inovativno aplikacijo Explore Croatia, ki je namenjena uporabnikom, željnih odkrivanja in doživljanja vsega, kar Hrvaška ponuja na način, ki je prilagojen njihovim interesom in trenutni lokaciji.

Veliko časa so namenili tudi oglaševanju znamenitosti, ki jih obiskovci lahko odkrijejo v notranjosti države. Tokrat so na Hrvaški turistični skupnosti predstavili območje, ki se razprostira na meji med Sredozemljem, panonsko notranjostjo in alpskim pasom – Gorski kotar. Ta že stoletja slovi po svojem posebnem podnebju, ki v poletnih mesecih prinaša nočne ohladitve in s tem kakovosten počitek ter zaščito pred hudo poletno vročino ljudem in naravi.

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Po njihovih besedah je tudi jeseni tam posebej očarljivo, saj prinese paleto barv, ki navdušijo vsakogar. Gorski kotar ponuja izjemno izkušnjo tako za tiste, ki si želijo umirjenega oddiha kot tudi za aktivne pustolovce. Obiskovalci bodo ne glede na to, ali iščejo mir in tišino za meditacijo ali aktivno raziskovanje divje narave, doživeli nepozabna doživetja.

Gorski kotar | Avtor: Profimedia Profimedia

Predvsem pa je Gorski kotar popolna destinacija za vse ljubitelje aktivnega preživljanja časa. Pohodniki, sprehajalci in kolesarji pridejo na račun na Goranski kolesarski transverzali, ki povezuje čudovita mesta, občine ter njihove naravne, kulturne in zgodovinske zanimivosti ter kulinarične posebnosti. Pot je razdeljena na sedem etap v dolžini od 28 do 43 kilometrov, ki so primerne za vse generacije. Za pohodnike je na voljo 42 pohodniških poti, ki so predstavljene s podrobnim opisom, dolžino, časom trajanja, težavnostjo in višinskim profilom.

Gorski kotar | Avtor: Profimedia Profimedia

Gorski kotar je dom enega od osmih hrvaških narodnih parkov – Risnjaka. To območje premore nepopisno bogastvo neokrnjenih gozdov, travnikov, potokov, rek, jam in gorskih vrhov z edinstveno floro in favno. Del narodnega parka je tudi izvir reke Kolpe, imenovan "čarobna dolina metuljev".

izvir Kolpe | Avtor: Profimedia Profimedia
A Risnjak ni edina dragocenost; gozdni park Golubinjak in njegov neverjeten iglasti gozd, ter številne jame in kamnine, so prav tako deležni posebne zaščite. Lokacije, kot so Zeleni vir in Vražji prehod v Skradu ter kanjon Kamačnik, ponujajo nepozabne sprehajalne poti ob obrobju skal in čez številne mostove, ki prečkajo potok. Navdušenci nad jamami bodo cenili 300 metrov dolgo jamo Vrela, ki ni le bogata z jamskimi kapniki, temveč je tudi ena najbolj dostopnih jam v Evropi, primerna celo za otroke in obiskovalce s posebnimi potrebami. Jama Lokvarka pa se ponaša z dolžino 1200 metrov, kar jo uvršča med ene najdaljših jam na Hrvaškem. Okoli umetnega jezera z istim imenom pa se razprostirajo čudoviti iglasti gozdovi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra i Rok (@cronat.couple)

Gorski kotar ni zgolj naravno čudovit, temveč ponuja tudi obilico kulturne dediščine za raziskovanje. Gradovi, muzeji, cerkve, etno hiše, mlini in kiparske delavnice ohranjajo bogato zgodovino in tradicijo območja. Kulturno-turistična pot "Po poteh "Frankopanov" povezuje sedemnajst gradov, od katerih jih pet leži v Gorskem kotarju. Dva interpretacijska centra ponujata tudi priložnost za globlje razumevanje teh zgodovinskih biserov.

Gorski kotar | Avtor: Profimedia Profimedia

V Stari Sušici obiskovalci lahko najdejo interpretacijski center "Velike zveri", ki jih popelje v svet medvedov, volkov in risov. Multimedijski prikaz poustvarja občutek gozdnega okolja in obiskovalce vodi skozi menjavo letnih časov v čarobni in skrivnostni svet velikih živali. Stalno razstavo "Divjina s pogledom na morje" pa si lahko ogledajo v Gradu Zrinskih v Brodu na Kupi.

Varaždin ga poznate? Popotnik To čudovito zgodovinsko mesto se nahaja neposredno v naši bližini

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:13 16.september 2023.

    Preveč je oglaševanja dežele kockastih. Protiplačilu se ve..

Sorodne novice